• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vad heter växten?

  Trädgårdsexperten Susanna Rosén svarar på frågor utifrån bilder som våra läsare skickat in. Kanske lär du dig något nytt?

  Vad heter växten?

  1. Vad heter växten?

  Svar: Klängväxten med de långa, draperilika blomställningarna heter klätterthunbergia Thunbergia coccinea och man brukar se den i trädgårdar på exotiska resmål. Arten kommer ursprungligen från Himalaya, sydvästra Kina, Burma och Thailand. I samma släkte finns den vanliga ettåriga klätterväxten svartöga Thunbergia alata. Släktet har fått sitt namn efter Linnélärjungen Carl Peter Thunberg som under slutet av 1700-talet reste i framförallt Sydafrika och Japan.

   

  2. Vad har hänt med tomaten?

  Svar: Normalt innehåller frukter och bär ett naturligt groningshämmande hormon (abskissinsyra eller ABA) i fruktköttet som ska förhindra att fröna gror på fel plats och vid fel tid. Men här har det tydligen gått fel och fröna har grott inne i tomaten. Om inte denna barriär fanns skulle fröna gro redan på plantan den sitter på, och det vore ett slöseri med resurser (att bilda frön är kostsamt för en växt). Det är dessutom bättre att gro en bit bort från moderplantan, på en plats som är ledig. Det groningshämmande hormonet försvinner om fröna torkar eller genom att passera tarmkanalen på ett djur. Men ibland blir det fel.

  3. Vad är detta för växt?

  Svar: Det är en perenn som heter lila sköldpaddsört Chelone obliqua. Den blir cirka 80 centimeter hög och blommar augusti-september med lilarosa, näbblika blommor. Det är en tacksam och lättskött växt om man har en mullrik och väldränerad jord. I tunga jordar trivs den sämre och blir sällan långlivad. Lila sköldpaddsört är vanligast men det finns också vit sköldpaddsört Chelone glabra.

   

  4. Vad heter växten och är den svår?

  Svar: Växtens, eller snarare buskens, namn är glasbär Callicarpa bodinieri var. giraldii. Man känner igen den på de pärlrunda, lila bären med metalliskt skimmer som sitter kvar långt in på vintern. Busken blommar i juli-augusti med små, ljuslila blommor. Växten, som blir cirka 1,5 meter hög, trivs i en fuktighetshållande, väldränerad jord och i ett soligt till halvskuggigt läge. Så länge man bor i södra Sverige, upp till zon 2, och inte har för tung jord är den inte svår.

  5. Vad heter kaktusen?

  Svar: Det är en rosenkaktus Schlumbergera rosea och den hör till samma släkte som julkaktusen. Arten kommer ursprungligen från södra Brasilien. I naturen växer den som påväxt (epifyt) i regnskogens träd. Det är en lättskött växt blommar även om den står i rumstemperatur året om. Rosenkaktus, precis som andra epifytisk kaktusar från regnskogen, klarar sig också med mindre ljus än sina kaktussläktingar som härstammar från öppna, torra områden. Ett österfönster blir bäst. Vattna så att jorden blir ordentligt genomvattnet och låt den sedan torka upp nästan helt innan nästa vattning. Ett sätt att få plantan att blomma är att dra ner på vattningen under några månader, för att ge den en viloperiod. 

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!