Årets vackraste frönyheter!

Snart är det dags att så årets första frön och lägga en grund till en vacker vårrabatt. Vi ger dig en introduktion till årets vackraste nyheter!

Här hittar du fröerna:

Im = Impecta, www.impecta.se

Ng = Nelson Garden, www.nelsongarden.se

Ru = Runåbergs fröer, www.runabergsfroer.se

Rv = Rara Växter, www.raravaxter.se

We = Weibulls, www.weibulls.se

Sommaraster ‘King size apricot’ får extra stora pionliknande blommor i en ljuvligt aprikos färg. Den är vacker både i rabatten och buketten. Sorten blir ca en meter hög och förkultiveras inomhus. (We)

Svartöga ‘Aurea’ får stora, milt solskensgula blommor på långa rankor med frodigt bladverk. Enstaka blommor med svart öga kan förekomma. Slingerväxt som odlas i kruka och lådor mot spaljé. Höjd 200 cm, bör förkultiveras. (Im)

Zinnia ‘Zinderella Lilac’ är milt syrenlila med tätt fyllda blommor. Den passar att odla på friland eller i kruka. Blommorna är hållbara och gör sig mycket fint i buketter. Blir ca 60 cm hög och förkultiveras inomhus. (Rv)

Rosenskära ‘Rosetta’ är en unik rosenskära med extra stora, enkla till halvfyllda blommor i olika rosa nyanser med dekorativa vita strimmor. Plantorna är stadiga och kan även odlas i större krukor. Höjd 60–80 cm. Förkultiveras eller sås direkt på friland. (Rv)

Trädgårdsmattram ‘Santana Yellow’ blir bara 15 cm hög och får mjukt gula, dubbla blommor med en krans av vita kronblad. Den är flergrenad och passar som kantväxt både i kruka och rabatt. Sorten bör förkultiveras inomhus. (Im)

Rosensköna ‘Tattoo Tangerine’ får korallröda blommor med vitt mittstjärna och frodigt bladverk. Plantorna blir stadiga och kompakta, 20 cm höga, fina både i krukor och rabatter. Bör förkultiveras inomhus. (Im)

Dagöga ‘Bleeding Hearts’ är flerårig och blommar redan första året vid tidi¨g sådd. De ger sensommarprakt från djupt bronsorange till eldröda blommor på mörkt vinröda stjälkar i kontrast mot det mörkt svartgröna bladverket. Fin i rabatt och till snitt. Härdig till zon 5-6. (Im)

Ringblomma ‘Kinglet Deep Orange’ är en ny, speciellt tätt fylld ringblomma med orange blommor. Går att odla i större krukor men är även dekorativ i rabatter och grönsaksland. Lättodlad och blir ca 60 cm hög. (Rv)

Buskkrasse ‘Crazy jewel’ bjuder på en härlig färgkombination och är fin som kantväxt, i balkonglådor och rabatter. Blommorna går att äta och är dekorativa i sallader. Lägg fröna i ljummet vatten ett dygn före sådd, så gror de säkrare. Förodla eller så direkt på växtplatsen. (Ng)

Tips när du sår!

* Läs på fröpåsen hur lång tid det tar från frö till planta. Då vet du också när det är dags att så. Fundera över när du kan avhärda och flytta ut dina plantor och räkna bakåt. Annars riskerar man att få alltför många stora plantor inomhus alldeles för tidigt, innan de kan flytta ut. Det kan de först när risken för nattfrost är över.

* Är det dåligt med ljus där du har dina sådd – använd extraljus. Det finns många enkla och praktiska lösning även för ett vanligt fönster eller en hylla.

* Använd sålådor eller små krukor och placera i ett minidrivhus. En plastpåse med hål över fungerar också bra.

* Bottna med vanlig blomjord och använd såjord överst. På så sätt får den lilla plantan mer näring när fröet grott och rötterna når längre ner.

* Så på det djup som anges och håll jorden fuktig, men inte blöt. Enklast är att fukta jorden med en sprayflaska.

* Plantera om i vanlig blomjord när de små plantorna fått några bladpar (förutom de första grobladen). Ta alltid i bladen när du handskas med de små ömtåliga plantorna.

Scroll to Top