Så stöttar du en vän i kris

Ett tufft sjukdoms-besked eller en relation som gått i kras? Det kan vara svårt att veta vad man ska göra när en vän drabbas av en livskris. Här är tre goda råd om hur du kan bli ett bra stöd.

1. Ge uppmärksamhet

När du ger någon annan din uppmärksamhet ger du personen något mycket dyrbart. Så ge precis det – om än bara i dess enklaste form. Ett vykort, ett sms eller ett telefonsamtal är kanske inte detsamma som flera timmars samvaro, men det är ändå ett bevis för att du tänker på din vän. Sträva efter att ha en jämn, kontinuerlig kontakt genom hela krisen.

2. Ställ öppna frågor

Du vet inte hur hon har det. Punkt. Och även om du på något magiskt sätt skulle veta det så behöver hon finna sina egna ord. Så ställ öppna frågor. Hur har du det i dag? Vad tänker du på just nu? Hur kan
jag bäst stötta dig? Hur känner du?

3. Ta hand om hennes kropp

Det är lätt att fastna i “låt oss prata hela natten över ett glas rödvin” men om du vill få någon att må bättre behöver du ta hand om både kropp och själ. Hämta henne i bil och kör henne till en vacker plats där ni kan vandra i naturen. Bjud med henne till ett välgörande bastubad. Ge henne en kram och håll hennes hand. Kamma hennes hår eller pyssla om hennes naglar. Nära band sitter inte bara i huvudet.

Scroll to Top