Hos Maria fann jag kärleken på nytt!

Oavsett hur ett förhållande slutar är skilsmässa en jobbig process. Föreläsaren och sommarprataren Olof Röhlander träffade sin Maria innan han lämnade sin före detta fru och fick kämpa med sitt dåliga samvete. Nu har hans upplevelser gett avtryck i en ny bok.

OIof Röhlander

Ålder: 42 år.

Familj: Sambon Maria Berghagen, 42, hennes dotter Filippa, 11.

Bor: I lägenhet i Stockholm.

Gör: Inspiratör, föreläsare och författare.

Aktuell: Med sin fjärde bok Omstart – Konsten att bryta ihop och komma igen.

Man kan planera hur mycket som helst men ibland går det ändå inte riktigt som man tänkt sig.
Så var det för Olof Röhlander – sexfaldigt prisbelönt föreläsare som gett ut fyra böcker och var en av sommarpratarna i årets Sommar i P1.

2017 var ett år som mycket handlade om skilsmässan från hans dåvarande fru.

– Även om det var jag som ville skiljas var det en enormt jobbig resa. Det är en tung process oavsett vem som vill separera. Samtidigt hade jag mycket dåligt samvete efter att ha gjort detta mot en person jag bryr mig om, säger Olof.

Olof och Maria Berghagen, dotter till Lasse, träffades i olika sammanhang under runt ett års tid innan de blev ett par.

– Vi umgicks en del via gemensamma vänner och det var nog jag som föll pladask mer än Maria från början, säger han med ett leende.

– Vi pratade och hade roligt tillsammans. Men det tog ganska lång tid innan vi insåg att vi var mer än vänner, fyller Maria i.

Olof berättar att han föll för hennes positiva energi och inställning till livet.

– Hennes personlighet och leende är fantastiskt. Jag bara älskar Marias skratt, hon har en aura av livsglädje. Hon är en person som är lätt att tycka om och jag älskar att vara med, förklarar han.

– Vi är kanske inte lika när det gäller allt men vi kompletterar varandra och hon är verkligen kärleken med ett stort K.

Maria tycker att de har samma grundinställning till livet och att de vill göra ungefär samma saker.

– Vi är båda spontana och vill ha roligt tillsammans. Han är en sådan fin människa, väldigt generös mot sina nära, ler hon.

För Olof blev blev väldigt märkligt med känslorna som skenade åt olika håll.

– Jag var både ledsen och lycklig på en gång. Trots att det var tufft på många sätt har det ändå hela tiden känts som den rätta vägen att gå, säger han.

Eftersom Olof är utbildad, licensierad mental tränare är det lätt att tro att han skulle hantera skilsmässan bättre än många andra.

– Det är på gott och ont. Man förväntas ha alla verktyg som behövs men jag har inte det. Och när det handlar om en själv är det något helt annat. Det är oftast lättare att hjälpa andra. Men jag tror säkert att jag haft lite nytta av att jag är en sådan reflekterande person.

Dessutom har Maria varit ett enormt stöd för honom.

– Hon utvecklar mig som person och gör mig till en bättre människa. Hon är inte rädd för att ifrågasätta mig och få mig att förändra mina invanda spår. Vi hjälper varandra att växa, säger han.

En tid efter skilsmässan kom Maria på idén vad Olofs fjärde bok kunde handla om. Den fick titeln Omstart – Konsten att bryta ihop och komma igen.

– Att kunna göra en bra omstart har aldrig varit viktigare än nu. Vi möter ständiga förändringar i vår vardag och behöver hela tiden anpassa oss till nya situationer. Förr eller senare kommer vi alla till en punkt där vi behöver börja om på nytt – oavsett om det handlar om en relation eller yrket.
Maria fungerade som ett bollplank under skrivandets gång.

– Ibland var det tungt att skriva, när man exempelvis påmindes om olika saker som hänt, och det här var en längre resa än jag trodde. Samtidigt har det som hänt varit mycket utvecklande för mig som person, förklarar han.

Det viktigaste har varit att lära sig vad man ska ta med sig och vad man ska lämna bakom sig från sin tidigare relation.

– Det gäller att kunna sortera och lämna vissa saker för att kunna släppa in nya saker i sitt liv. Man måste lämna utrymme när något nytt ska byggas. Sedan är det ofrånkomligt att älta en del och det är viktigt att försöka ge svar på den andras frågor så att båda kan gå vidare i sina liv. Man får inte ha en massa frågor hängandes.

Hos Maria fann jag kärleken på nytt!

– Det blir ju ofta lite olika om man är den som lämnar eller den som blir lämnad. Det är sällan folk utifrån tycker synd om den som vill skiljas och är ju ofta den andra som får mer sympatier. Men jag kan lova att det är nog så tufft från den sidan också.

Boken är personligt skriven men ingen självbiografi. Den tar upp både egna och andras erfarenhet av olika former av omstarter.

Arbetet med boken har också lett till att Maria börjat arbeta i Olofs eget företag som affärsutvecklare.
– Det är kul och spännande med omstarter och jag tycker att det är mycket igenkänning i boken. Det känns också roligt att arbeta tillsammans, säger Maria.

Sedan 2011 har Olof varit den mest bokade talaren i näringslivet och nu har han ungefär 200 föreläsningar runtom i landet varje år.

– Jag står en hel del på scenen och där trivs jag. Fast i början hade jag en stor talarskräck som tog lite tid att komma över, säger han.

Det var när Olof var elitseriespelare i bordtennis som han fick upp intresset för mental träning och dess betydelse inom idrotten – något som sedan ledde vidare.

Olof hade länge förhoppningar om att få chansen att prata i Sommar i P1. Därför blev han väldigt glad för erbjudande om att få hålla sitt eget program i somras.

Där berättade Olof att det mest fascinerande med hans liv egentligen är bristen på talang.

– Jag hade varken bollkänslan, naturliga anlag att tala inför publik och saknar utstrålning och karisma som de som “går genom rutan” har. Ändå har jag lyckats förverkliga mina drömmar.

När Olof Röhlander föreläser blandar han allvarsord med humor.

– Humor skapar distans och fungerar då som problemlösning. Det är viktigt med humor. Många fastnar i gamla, dåliga tankemönster och då gäller det att hitta det som vänder det negativa till något positivt.

Att Olof och Maria är så lyckliga med varandra tror de bland annat beror på att de har så roligt ihop, att de gillar att vara nära och verkligen älskar att vara tillsammans.

Båda har också ganska klart för sig vad som är viktigast i en relation.

– För oss är det att vi inte tar varandra för givna. Vi försöker förtjäna varandra varje dag, att inte bli för lata – till exempel när det gäller att göra det lilla extra för den andra. Att vi har en dröm ihop, något som gör resan tillsammans levande och framåtinriktad.

Tankar på att någon gång förlova sig eller gifta sig finns där någonstans.

– Men om det blir av får framtiden utvisa. Än så länge har vi det bra som det är, inte minst med tanke på att det inte är länge sedan som jag skilde mig, menar Olof.

Något gemensamt barn lär det däremot inte bli.

– Vi är nöjda med att ha Marias dotter Filippa i våra liv och ingen av oss vill ha fler barn. Jag har aldrig drömt om barn, så en bonusdotter räcker gott för mig, säger han.

Scroll to Top