• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Älskarinnan dumpade honom - arrangerade brutal hämnd

  Susan Fassett lät sig förföras av Fred Andros, den högst uppsatte tjänstemannen i stadshuset, som var känd för sina kvinnoaffärer. Den självupptagne och maktlystne Fred var inte van att bli avspisad och iscensatte en djävulsk hämnd när Susan lämnade honom.

  Älskarinnan dumpade honom - arrangerade brutal hämnd

  Susan Fassett, 48, var en känd och respekterad kvinna i Poughkeepsie, en förort till New York. Hon jobbade på stadskontoret, var en frekvent kyrkobesökare och sjöng i kyrkokören. Men det skulle snart visa sig att hon inte var lika pryd som hon gav sken av..

  En kväll i oktober 1999 hade Susan sjungit klart med kyrkokören och skulle åka hem. När hon skulle köra ut från parkeringen, körde en bil intill hennes bil och sex skott avlossades innan bilen for iväg med en rivstart.
  Susans liv stod inte att rädda.

  Vittnen berättade att de sett en ljus bil köra från platsen. Färgen stämde överens med hennes man Jeffs bil, en polisman med 24 års tjänstgöring. Han blev den förste huvudmisstänkte eftersom han under kvällen lämnat bostaden och parets båda söner för att åka till polisstationen och hämta sin lön.

  Inget alibi, samma färg på bilen som kört från platsen och rykten om problem i äktenskapet var andra försvårande omständigheter för Jeff som nekade till all inblandning.

  – Ni kan göra vad ni vill med mig och när ni har gjort det kan ni åka hem till Fred Andros, det är han som ligger bakom detta, sa han i förhören.

  Dåligt anseende

  Fred Andros var inte vem som helst, han var superintendent och den högste tjänstemannen i stadshuset. Men samtidigt en man med dåligt rykte, ett självcentrerat avskum enligt många.

  Han och Susan hade sprungit på varandra i stadshuset och inlett en kärleksaffär som Jeff avslöjat någon månad innan hon mörades. Susan hade vid konfrontationen lovat Jeff att göra slut med Fred Andros.
  Obduktionen av Susan visade att hon träffats med fem skott av kaliber 45 från en pistol av märket Ruger. Men inte bara det, hon hade haft samlag 48 timmar innan mordet. Jeff sa att det inte var med honom, vilket också dna-test bekräftade.

  Varken Jeff eller Fred Andros hade ett vapen med samma kaliber. Andros kunde styrka sitt alibi med att han och frun haft vänner hemma på middag den kvällen, en polisman dessutom. Han hade heller ingen bil som liknade den som kört från brottsplatsen.

  Han nekade till att ha haft en sexuell relation med Susan strax innan mordet och förklarade att han var impotent och tog mediciner för det. Dock vittnade flera prostituerade om att så inte var fallet.

  Andros nekade dna-test och utredarna förstod att det skulle vara omöjligt att tvinga honom då han hade vattentätt alibi och inga andra kopplingar till mordet.

  Flera relationer

  Utredaren Arthur Boyko kom på hur han kunde gillra en fälla. Han bjöd ut Andros på lunch. Förhoppningen var att han skulle lämna dna-spår efter sig. Andros var dock på sin vakt och varken åt eller drack. Boyko skruvade då upp värmen på det högsta i bilen och till slut blev Andros så törstig att han sippade lite på sin dricka. Det räckte för att kunna göra en dna-test. Andros var den man Susan Fasset haft sex med innan hon mördades och ställd inför fakta erkände han.

  Men Andros förklarade att han ljugit i förhören för att skydda den verkliga mördaren. Efter ett tag gav han polisen namnet Dawn Silvernail, en 50-årig gift kvinna med högskoleutbildning, ett gott rykte och tidigare ostraffad.

  Enligt Andros hade han haft en relation med båda kvinnorna samtidigt, vilket båda också kände till.
  Dawn Silvernail var samarbetsvillig och verkade till att börja med oskyldig men hennes bil liknande den som vittnen sett försvinna från brottsplatsen och hon hade dessutom ett vapen av samma kaliber som mordvapnet. Men när polisen testade vapnet matchade inte kulorna de som hittats i Susan Fassets kropp.

  Skyldig pengar

  Grannar till Dawn och hennes man avslöjade dock att de brukade övningsskjuta på baksidan av huset. Polisen letade upp massvis med kulor som satt i träd och annat. Till slut hittade de en kula som matchade de som hittats i Susan kropp. Så Dawns vapen var på något sätt inblandat i mordet. När hon konfronterades med de nya uppgifterna bröt hon ihop och erkände.

  – Jag sköt den stackars kvinnan, sa hon tre gånger.

  Hon hade väntat på Susan ute på parkeringen.

  – Jag rullade ned sidorutan och sköt henne när hon höll på att sätta på säkerhetsbältet.

  Ett svartsjukedrama trodde polisen först, men det skulle visa sig att det var Fred Andros som tvingat henne att göra det, som en hämnd på Susan för att hon gjort slut med honom.

  Dawn Silvernail berättade att hon under åren lånat pengar av Fred Andros, sammanlagt 15 000 dollar. Han sa att de skulle vara kvitt om hon i gengäld mördade Susan. Gjorde hon inte det skulle något hemskt hända någon som hon älskade mycket.

  Inför detta hot vågade hon inget annat än att lyda. Modern analysteknik av mobiltelefoner, e-post och annan datortrafik verifierade det Dawn berättat. När polisen gick in i Fred Andros hus för att gripa honom hörde de ett skott från övervåningen. Fred Andros misslyckades dock med att skjuta sig själv och ställdes inför rätta. Han dömdes till fängelse i 25 år för andra gradens mord.

  Dawn Silvernail dömdes också för andra gradens mord och minst 18 år i fängelse.
  Fred Andros hann bara avtjäna några år av straffet innan han dog av en hjärtattack. Dawn Silvernail kände stor ånger över det hon gjort och att hon låtit sig manipuleras av Fred Andros. Hon frigavs i december 2017, då hade hon avtjänat 17 år i fängelse.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!