Charlie Gustafsson: “Utan mamma vet jag inte hur det hade gått!”

Charlie Gustafsson blev "upptäckt" redan som 6-åring, men till en början ansträngde han sig inte det minsta för att få en roll. För honom var teatern bara en lek. Men i gymnasiet kom vändpunkten då han insåg att det bara fanns ett yrke han kunde tänka sig.

Som barn var Charlie Gustafsson, ni vet kökspojken Calle Svensson från SVT:s serie Vår tid är nu, inte det minsta intresserad av teater. Det fanns inte heller någon i familjen som sysslade med skådespeleri.

– Mamma jobbade på dagis och pappa som civilingenjör. Jag var rätt blyg och tyckte mest om att spela fotboll. Men jag minns att det fanns en lockelse att titta på olika serier, som rederiet till exempel. Det var något i att se de där intrigerna på tv som lockade, menar Charlie och drar en hand genom sitt lockiga hårsvall.

Men så en dag när Charlie, 6 år gammal, befann sig i lekparken blev han mer eller mindre upptäckt av en rollsättare som letade efter skådespelar-barn.

– Jag sprang runt där för mig själv och lekte “Katten Findus” och den här kvinnan tyckte visst att jag “såg spännande ut”. Hon pratade med mamma och jag fick komma till en provspelning.

Charlie fick provspela för ett flertal filmer, som till exempel Tsatsiki och En häxa i familjen, men det blev flera nej.

– Det var ett år senare, när jag var 7 år som jag fick huvudrollen i Mirakelpojken på Bolibompa-kanalen. Jag upplevde att jag bara lekte framför kameran och det kändes som att vi alla i produktionen var som en enda stor familj. Charlie pekar ut mot bakgården och beskriver hur teamet hade en avslutningsfest just där och hur han grät.

– Jag skulle aldrig mer få se de här människorna igen och jag grät och grät. Det var hemskt.

För Charlie rullade barnskådespelandet sedan på. Han fick fler roller på SVT.

Ansträngde sig inte

– Jag hade en enorm tur, för jag ansträngde mig ju aldrig för att få någon av de där rollerna, erkänner Charlie som aldrig såg teatern som ett yrke.

Därför valde han den Samhällsvetenskapliga linjen på gymnasiet, med inriktning på media, för regissör var nog ett yrke han kunde tänka sig.

– Ja, jag var ju inte tillräckligt bra på fotboll för att kunna bli fotbollsproffs och barnaåren hade väl ändå gett mig blodad tand för teatervärlden.

Under gymnasieåren fick Charlie en roll i I taket lyser stjärnorna. Det blev vändpunkten i Charlies inställning till skådespeleriet som yrke.

– Tidigare hade det bara varit en lek, men nu drabbades jag av en aha-upplevelse. Jag insåg att teaterns syfte var att berätta en historia och i I taket lyser stjärnorna upplevde jag att jag kunde vara ett verktyg för andra karaktärers utveckling och att även jag kunde få vara ett verktyg i att berätta en historia. Jag förstod där och då att det var skådespelaryrket jag ville livnära mig på.

Charlies föräldrar uppmuntrade honom och hans mamma lät honom bo gratis hemma.

– Det var nästan en förutsättning eftersom jag till en början gjorde en massa obetalda kortfilmer. Och att inte behöva betala hemma gjorde att jag kunde fokusera och utvecklas som skådespelare i dessa små roller. Jag är henne evigt tacksam för den här tiden som blev den bästa skolan för mig.

Charlie sökte scenskolan, men kom inte in. Däremot fick han huvudrollen som kökspojken Calle i SVT:s succèserie Vår tid är nu – som ju blivit hans genombrott för den stora publiken.

Charlie Gustafsson:
Charlie som Calle Svensson i en laddad scen med Nina Löwander som spelas av Hedda Stiernstedt i Vår tid är nu.
(Foto: TT)

 Var väldigt nervös

– När rollsättaren ringde mig trodde jag att det åter igen handlade om en mindre roll i en tv-serie men förstod när jag provspelade att den här serien skulle bli värsta grejen. Historien är ju så otroligt fin!

Charlie berättar om hur han fick provspela mot Hedda Stiernstedt, som spelar hans kärlek Nina Löwander i serien, och om hur de senare åt middag tillsammans med Harald Hamrell som är huvudregissör för serien.

– Jag var väldigt nervös och trodde jag var en i raden av andra skådespelare som testat rollen som de nu skulle äta middag med. Väl hemma i min lägenhet igen hade jag en dålig känsla i magen och sprang ut på gatan för att svara. Jag ville inte att min flickvän Amy skulle se min reaktion.

Men oron av obefogad. Rollen var hans!

– Jag blev rörd till tårar av glädje och sprang upp till min flickvän igen och meddelade det glada beskedet. Sedan blev det fest med Amy och mina vänner.

– Detta är ju i särklass den största roll jag gjort. Rollen har verkligen inneburit utmaningar som utvecklat mig som skådespelare. Som att åldras så många år under seriens gång till exempel har varit rätt tufft att göra på ett trovärdigt sätt.

En hel del kärleksscener utspelas mellan Charlie och hans motspelerska, Hedda Stiernstedt, men det är inget han har upplevt som mer utmanande än andra scener.

– Jag hade gjort en hel del sådant innan i tidigare roller. Dessutom är Hedda så lätt att spela med. Vi fick också god hjälp av de andra i teamet att känna oss trygga vilket underlättade mycket. Vi hade ju alla samma slutmål, att få dessa scener att bli så fina och trovärdiga som möjligt.

Charlie tycker att seriens tema är tidlöst.

– Ja tyvärr, får man ju säga. Det finns endast någon kvar nu av alla dem som överlevde förintelsen och jag känner mig rädd och oroad över att många vill glömma bort vad som faktiskt skedde. Och visst kan man se klasskillnader även idag, tycker jag.

Kärlek vid första ögonkastet

Charlie träffade sin flickvän Amy Deasismont genom gemensamma vänner.

– För min del var det faktiskt kärlek vid första ögonkastet. Vi började dejta och blev snabbt ett par.
Nu har de varit ett par i tre år och det som är kärnan i deras relation menar Charlie är deras kommunikation.

– Vi båda pratar väldigt mycket och vi kan verkligen prata om allt och eftersom Amy också jobbar som skådespelare delar vi även på intresset för teater.

Vad finns det för likheter mellan dig och din karaktär Kalle?

Vi har båda en väldigt positiv syn på tillvaron. Vi är nog båda väldigt ärliga och lojala. Men sedan är Calle mer karriärlysten. Han har nog tydligare mål, är fokuserad och vet vad han vill.

Drömmer du om Hollywood?

– Ja självklart. Att påstå något annat vore att ljuga. Men att få jobba just där är inte ett mål i sig. Jag vill göra roliga saker lite överallt, både i Sverige och utomlands.

Vad ger dig livsglädje?

– Att få jobba och vara produktiv. Jag har märkt att jag inte mår bra av att ha för lite att göra. Jag har gärna många bollar i luften för det ger mig energi!

Vid sidan av skådespelandet, vad gör du då?

– Jag ser och spelar fotboll. Eller så umgås jag med Amy och vännerna. Vi går gärna på teater, ser på film eller kollar tv-serier tillsammans.

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Att fortsätta få göra roliga saker och jag gör gärna en långfilm som nästa projekt!

Charlie Gustafsson:
Charlie med flickvännen Amy Deasismont, tidigare med artistnamnet Amy Diamond.
(Foto: TT)
Scroll to Top