Den “förbjudna” medicinen förändrade Angelas liv!

När smärtan av bröstcancern var som värst kunde Angela knappt gå och hade svårt att överhuvudtaget komma upp ur sängen. När hon bad om att få cannabisolja utskrivet, blev det först nej från sjukvården. Men efter att ha konsulterat en annan läkare är smärtan nu betydligt bättre och Angela kan gå igen.

Angela de Cabo

Ålder: 49

Bor: Majorna, Göteborg

Familj: Dottern Maja, 9 år

Hos Angela i Majorna råder just nu lite flyttkaos eftersom hon precis har bytt lägenhet. Den är mindre än hennes förra, men det fungerar eftersom hon har sin dotter varannan vecka. Och hon har fått balkong med en magnifik utsikt från nionde våningen.

– Det där är min återhämtning, säger hon och tittar ut över Slottskogen som breder ut sig framför oss. Egentligen skulle jag vilja bo i en stuga i skogen, men det går ju inte med dottern. Det får jag göra när hon är stor.

För sex år sedan fick hon beskedet att hon hade galopperande bröstcancer och behövde opereras omedelbart, vilket också gjordes. Efter det följde fem veckors strålning fem dagar i veckan. Hela processen var tung och svår.

– Det var fruktansvärt bara att få beskedet. Min dotter var liten och jag hängde inte riktigt med för allt gick så fort. Jag fick känslan av att jag förväntades veta hur det gick till med cancervård. Men jag visste ju ingenting. Och jag trodde inte att jag skulle tycka det var så jobbigt, jag trodde jag var tuff, men det var jag inte. Det var svårt både fysiskt och mentalt, säger Angela.

 

Den

Vad är Sativex?

Sativex är en receptbelagd medicin som endast får skrivas ut av legitimerade läkare.

Läkemedlet framställs genom att man extraherar de aktiva substanserna direkt från cannabisplantan.

Sativex är endast godkänt av Läkemedelsverket för behandling av spasticitet och smärta vid MS i Sverige, men alla legitimerade läkare kan skriva ut det på ett så kallat off-label recept. 

Då skriver man ut medicin efter egen bedömning för behandling av andra tillstånd och på eget ansvar. 

Sativex har länge använts i många andra länder som behandling mot andra sjukdomar än MS, bland annat vid olika smärttillstånd. Sverige är bland de mest konservativa länderna i Europa på området. 

Hon visar det lilla ärret där de skurit bort cancern vid sidan av ena bröstet. En tårtbit, kallade de det. Angela kände nog mest att det var en bit av henne som de karvade bort. Tiden efter operationen var svår, rent mentalt. Att först vara sjuk och sedan plötsligt inte ha cancer var tvära kast.

– När man är på sjukhus och går igenom behandlingar så talar alla till en som om man bara är sin sjukdom och sedan är man inte det helt plötsligt, det är svårt, säger hon.

Ett par år senare började hon få ont i kroppen. Speciellt i ena benet och i revbenen på ena sidan. Först avfärdade Angela det med att hon trillat i en kamrats hammock som inte var fast förankrad, men smärtan gick inte över.

– Det var hemskt. Jag kunde till slut inte gå upp ur sängen. Om jag tog mig upp så var det väldigt korta stunder. Bara jag belastade kroppen så gjorde det ont. Jag hade smärta i revbenen bara jag låg ner, berättar Angela.

Hon krävde till slut en röntgen av sin läkare och de kunde konstatera sekundära metastaser i just höften och revbenen och skelettcancer.

– Det borde läkaren misstänkt redan när jag sökte första gången för det är inte ovanligt att man får metastaser när man haft bröstcancer. De berättade också att det var obotligt och att de inte kunde göra något åt den, säger Angela.

Hon var fyrtioåtta år och hade obotlig cancer och hade tidigare hört att cannabisolja kunde hjälpa mot smärtan. De morfinpreparat som sjukvården erbjöd ville hon inte ta, eftersom de är beroendeframkallande.

– Jag trodde det var självklart att jag skulle få cannabisoljan. Jag var obotligt sjuk och hade ont, jag tänkte att de ger väl mig vad jag vill ha, det spelar ju inte dem någon roll? Men nej, det var tvärnej. De ville absolut inte skriva ut cannabisoljan, jag var helt chockad, säger Angela.

Efter att ha försökt ett par gånger till att få utskrivet oljan men återigen fått nej, vände hon sig till en läkare som hon visste kunde hjälpa henne. Han skrev ut Sativex som hon sprejar i munnen, och köpte själv CBD-olja på hälsokostaffären.

– Efter tre veckor märkte jag skillnad, smärtan var mycket bättre. Jag kunde gå och röra mig igen, säger Angela och ler.

Det är dyrt med Sativex. Tre flaskor med oljan kostar nästan 5 000 kronor och det räcker bara en dryg månad för Angela. Men det är värt det. Hon kan gå och hon håller på att bygga upp sin kropp igen. Senast hon var på röntgen för att kolla av metastaserna så hade de minskat en aning.

– Jag tror ju att det beror på oljan, men det vågar inte läkaren säga. Men jag tar ingen annan medicin så hur skulle den annars minska? En obotlig cancer förvinner väl inte. Eller? Säger hon och ler finurligt.
Att så få läkare vill skriva ut Sativex tycker hon är helt ofattbart, när det kan hjälpa så många människor och det är en helt naturlig produkt. Istället envisas läkarkåren med att vilja ge morfinpreparat som smärtlindring, något Angela helst vill undvika.

– Jag mår mycket bättre av Sativex och CBD-oljan och det är skönt att veta att det inte påverkar kroppen negativt utan är naturligt. Nu ska jag börja promenera och vara ute i naturen igen. Jag har fortfarande smärta i kroppen, men det är väldigt stor skillnad. Nu funkar jag, säger Angela.

Den

Experten svarar på dina frågor

Distriktläkaren Risto Sutinen är en av få läkare som skriver ut Sativex i Sverige. Han har sett dess positiva effekter på cirka 250 patienter som han skrivit ut det till. 

 

Hur fungerar Sativex?
– Medicinsk cannabis kan lindra smärta, stimulera aptiten, minska illamående och verka muskelavslappnande. Det beror säkerligen på de 200 cannabinoidreceptorer som finns i kroppen, enligt australiensisk forskning. De verkar dämpa smärtimpulser och kramper. Omfattande forskning pågår i hela världen, tyvärr inte i Sverige. 

Hur fungerar det för cancerpatienter?
– Det finns flera fördelar med Sativex. Det dämpar ofta smärtan från cancer, men kan hjälpa även mot illamående, ge bättre matlust och bättre sömn. Det har också en avslappnande effekt. Flera patienter har rapporterat om direkt effekt på själva cancern, men det skulle förutsätta omfattande kliniska studier för att kunna uttala sig något om den delen. Sådana studier finns internationellt på gång.  

Varför används det inte?
– Sativex har varit godkänt i Sverige sedan 2011 men skrivits ut vid få tillfällen och det beror på vår gammaldags lagstiftning, okunskap om själva medicinering och felaktig koppling till drogmissbruk. Fel information om medicinsk cannabis sprids fortfarande i Sverige till allmänheten, varför vet jag inte. Bra exempel finns i Sveriges närmaste grannar.  Det finns inte många länder i världen som använder bestraffning av eget bruk av cannabis i stället för vård. Dessa länder brukar ha högsta antal drogrelaterade dödsfall, liksom Sverige har. 

Varför är det inte beroendeframkallande?
– Man använder sig av växten Cannabis Sativa för att tillverka Sativex. Andelen aktiva substanser som THC och CBD är så låga, att både berusande och beroendeframkallande effekt saknas. Denna info finns att läsa även i svensk FASS. 

Vem söker och vill ha Sativex?
– Det är svårt sjuka människor med olika typer av sjukdomar, som redan provat allt. Alla patienter vill eller kan inte ta morfinpreparat som ofta orsakar svåra biverkningar. Sativex däremot är mångsidig och kan oftast användas även av patienter som har svårt att tåla vanliga mediciner. Jag har sett patienter som blivit av med både smärta, skakningar och kramper. Många rapporterar om bättre rörelseförmåga och ökat allmänt välbefinnande inklusive bättre sömn. Man bör dock komma ihåg att alla reagerar inte lika bra, någon medicin som hjälper mot alla sjukdomar finns givetvis inte. Det lönar sig dock att försöka om andra behandlingar inte har gett resultat.  

Scroll to Top