• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Antiinflammatorisk livsstil: "Jag blev smärtfri och starkare än någonsin"

  Maria Borelius tillvaro föll plötsligt samman. Smärta i ryggen, nedstämdhet och infektioner som avlöste varandra. Gynekologen sa att allt berodde på klimakteriet – men Maria nöjde sig inte med svaret utan gav sig ut på en flera år lång hälsoresa. Lösningen hon fann var att äta och leva antiinflammatoriskt.

  Antiinflammatorisk livsstil: "Jag blev smärtfri och starkare än någonsin"

  Maria var bara ett par år över 50 när kroppen plötsligt började strula. Ryggen smärtade och hon klarade knappt att lyfta sina väskor. 

  – Jag kände mig allmänt låg och deppig, min livsglädje fanns inte längre där. I jobbet reste jag en hel del och hade ingen som helst tid för motion. Och eftersom flygdagarna blev många påverkades även mitt kostintag.

  Även Marias mens hade börjat hacka och när hon sökte upp sin gynekolog förklarade han för henne att alla symtom tydde på att hon hade hamnat i förklimakteriet.

  – Min första tanke var "ska jag ha det så här hela livet?" Inte kunde väl min muffinmage, min nedstämdhet, mitt ryggonda, allt kunde väl inte enbart bero på övergångsåldern?

  Nyfiken och driven

  Eftersom Maria är vetenskapsjournalist och dessutom väldigt nyfiken och driven som person kände hon att hon behövde gå till botten med problemen.

  Egentligen var det av ren slump som hon ramlade in i just den "antiinflammatoriska världen". I Januari 2013 sökte Maria upp Rita Catolino, en online-tränare och fitnessinstruktör som satte ihop ett skräddarsytt program åt henne.

  – Jag blev förvånad eftersom det förutom träning, handlade väldigt mycket om mat. Då fanns det inget namn på den kost Rita presenterade, jag kallade den för "Rita-maten", säger Maria och berättar hur hon försökte följa programmet.

  I samma veva besökte Maria Lunds universitet där man pratade om hur man med antiinflammatorisk kost till exempel kunde få lägre blodtryck, bättre kolestrolvärden och arbetsminne.
  – Det som slog mig var att den mat som presenterade bland dessa forskare var den mat som Rita tidigare presenterat för mig. Jag kände "aha!"

  Efter endast två månader såg Maria att hennes nya sätt att äta och leva började ge resultat. Hon mådde redan bättre och detta resultat gjorde henne inte mindre nyfiken och hälsoresan, som till slut skulle ta henne 4 år fortsatte:

  – Resan blev geografisk, jag reste och träffade folk över hela världen. Men det blev även en inre och själslig resa. Dessutom blev det samtidigt en kunskapsresa. Jag började lägga ett pussel, ett pussel som jag aldrig kommer bli klar med men som jag har kommit en bit med tack vare denna resa. Maria menar att det outforskade livet inte är värt att leva.

  Stärka det friska

  Det gamla livet gav mig plötsligt något som jag inte ville ha. Jag behövde stärka det friska och motverka det sjuka. För Maria handlade det inte enbart om kost och träning utan om en helt ny livsstil. Efter att ha träffat forskare vid den vetenskapliga frontlinjen i bland annat Kalifornien, Toronto, Addis Abeba och Köpenhamn klarnade bilden av hur inflammation verkar vara en stor orsak bakom mer än hon någonsin kunde ana.

  – Inflammationer ligger bakom allt från åldrande och ångest till diabetes och fetma. Detta kan man motverka genom den livsstil jag numera lever efter, säger Maria som håller med vetenskapen om att sockret är kroppens största fiende.

  – Lika viktig som omega-3, probiotika och antioxidanter är för att få ner inflammationen, lika farligt är sockret eftersom det skapar inflammation. Socker är ett stort nej.

  Maria pratar återkommande om begreppet BLISS som ligger som en grund i det program hon idag lever efter.

  - Bliss är ett engelskt, svåröversatt ord som hamnar någonstans mellan salig, säll och full av förundran. Det hjälper oss att konkret få ihop en antiinflammatorisk livsstil. Fem punkter, vars första bokstäver som genom ett litet mirakel bildar ordet BLISS. Vägen mot bliss är enkel, men kräver en ny medvetenhet. Maria förklarar vad varje bokstav står för:

  * B, Boosta med antiinflammatorisk mat. Att varje dag unna sig rikligt med bra, naturlig mat, polyfenoler, omega 3 och probiotika.
  * L, Lägre sockerintag. Att varje dag bespara kroppen socker och alltför mycket kolhydrater, samt få ner den glykemiska responsen på det socker man äter.
  * I, Igång. Att varje dag unna sig rörelse.
  * S, Stilla. Att unna sig frid, lugn och medveten vila varje dag.
  * S, Sök upp förundran. Att vara nyfiken på hur man hittar sin förundran, att unna sig stora och heliga ögonblick.

  Till en början var det inte helt enkelt för Maria att få med sin man Greg och sina fyra barn på den nya hälsorevolutionen.

  – Jag blev nästan fanatisk och rätt jobbig att leva med i början, men fick lära mig att med tiden luta mig tillbaka. Man kan aldrig pracka på andra människor det man själv tror på. Jag vill inte heller använda pekpinnar kring hur man ska leva sitt liv. Min man, mina barn och de som läser boken måste själva utvärdera sina liv och hitta sina egna nycklar. Jag kan bara dela med mig och inspirera andra genom mina erfarenheter.

  Med tiden gick hon från nyfrälst predikant till en mer tillbakalutade, glad och görande person. Familjen såg att hon blev gladare och började själva laborera med nya och mer kryddor i sin matlagning eller stack plötsligt iväg och tränande.

  Av de fem olika bitarna, tror Maria att vi svenskar får jobba hårdaste med det två s:en.

  –  Att kunna trappa ner på tempot, reflektera och vara i stillhet verkar vara vår tids största utmaning. Dessutom tror jag att vi inte längre har respekten kvar för frid och förundran. Vi svenska kvinnor är fantastiska på att jobba, sköta familjen och ta hand om sin kärlek och sina vänner. Men vi är inte så bra på andlighet, som i sin tur ger förundran. Andligheten har minskat så mycket i vårt land att det nästan är förbryllande. Vad har vi ersatt det med?

  Du har nu levt "ditt nya liv" i fem år. Hur mår du idag?
  – Jag är 57 år, men känner mig yngre och är mer aktiv än på mycket länge. Jag känner mig glad, stabil och har massor energi. Jag är långt ifrån förskonad från motgångar, däremot bemöter jag dem på ett nytt sätt. Jag är fri från smärta, men så fort jag går ifrån programmet kommer smärtan tillbaka. En bonus är också att min muffinmage är borta.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!