Ät rätt och hitta hormonbalansen!

Hormonerna förändras i takt med att vi blir äldre. Genom att förstå dig på dina hormoner och anpassa kosten kan du undvika de värsta besvären för dig som är 40, 50 och 60+.

Ät rätt och hitta hormonbalansen!

Vad har du för hormonstatus?

Om du är nyfiken på hur din egen hormonstatus ser ut just nu, kan du låta testa dig hos antingen en hormonterapeut, gynekolog eller privatläkare. Det kan vara viktigt om du har kommit lite till åren, men ändå vill ha barn, eller om du har kommit i övergångsåldern och är osäker på om du ska ta hormontillskott eller inte. Proverna kan bland annat ge dig svar på vilket skydd du har mot östrogenkänsliga cancerformer. 

40 år
Ät mycket kål, choklad och bär.

Det här händer: Redan i 35-årsåldern har de flesta kvinnor färre ägg och har inte heller ägglossning varje månad. I cyklerna utan ägglossning bildas mindre progesteron, och livmoderslemhinnan växer sig större än vanligt innan den blir utstött och menstruationen börjar. Det kan innebära småblödningar, oregelbunden och kraftigare menstruation och mer smärta.

I 40-årsåldern minskar produktionen av alla könshormoner (testosteron, östrogen och progesteron). Östrogen hjälper till att hålla nivån av lyckohormonet serotonin uppe i hjärnan, och på natten ombildas det till melatonin – även kallat sömnhormonet. Mindre östrogen kan alltså innebära sämre humör och sämre sömn – med andra ord, mer PMS. Även om produktionen av östrogen minskar, kan du dock uppleva att kroppen ibland producerar extra av just det i små “skvättar” – det kan märkas genom de ökända vallningarna.

Det här kan du göra: Kosttillskottet Vitex Agnus Castus hjälper till att öka produktionen av progesteron och kan därmed vara till hjälp både när det gäller oregelbunden menstruation och smärtor. Tillskottet kan du köpa i en hälsokostbutik. Aktivt B6, magnesium och te på salvia och lavendel verkar också avslappnande på musklerna och lugnar nervsystemet – en god hjälp vid PMS.

Ät mera: Kål, choklad och mörka bär. Choklad ökar nivån av lyckohormonet serotonin i hjärnan. Den är också full av antioxidanter och vitaminer, men välj helst den mörkaste sorten. Kål innehåller ämnen som hjälper östrogenet att omvandlas till goda ämnen i kroppen. Mörka bär – och kanske ett glas rödvin då och då – innehåller polyfenoler som är bra för hjärta och blodkärl. Ät helst inte kolhydratfattig kost, eftersom kolhydrater frigör tryptofan i blodet, och tryptofaner omvandlas i första hand till lyckohormonet serotonin och i andra hand sömnhormonet melatonin – och det ska du ju helst inte ha för lite av! Kål innehåller ämnen som främjar östrogenets omvandling till goda ämnen i kroppen.

 

Ät rätt och hitta hormonbalansen!

Därför är hormoner så viktiga

Hormoner är naturligt förekommande kemiska ämnen som vi producerar på olika ställen i kroppen. Med hjälp av blodet reglerar de funktioner som sömn, ämnesomsättning, humör och fruktbarhet. 

Ju äldre vi blir, desto färre hormoner produceras, och efter övergångsåldern stannar produktionen i stort sett av, och det kan självklart märkas av.

Det är könshormonerna som vi märker av mest: östrogen, testosteron och progesteron. De kontrollerar bland annat menstruation och fruktbarhet, och små obalanser – som ju naturligt uppstår både före, under och efter övergångsåldern – kan upplevas som allt från energibrist till menstruationssmärtor, oren hud, viktökning och humörsvängningar. 

 

50 år
Ät bönor, linfrön och bananer.

Det här händer: För de flesta kvinnor tar menopausen, eller övergångsåldern, sin början i början av 50-årsåldern. Som regel kommer du att uppleva oregelbundna och sporadiska menstruationer under en period, men du är i övergångsåldern när du inte har fått din menstruation på över ett år. Det betyder inte att du inte bildar några nya könshormoner alls, men de är försvinnande få, och det märks för det mesta.

Det är nämligen bland annat våra könshormoner som håller huden elastisk (och de slappa brösten och rynkorna på avstånd), och det är också de som ser till att slemhinnorna hålls fuktiga. Du kan uppleva att slemhinnorna i ögonen och munnen blir torrare, att skelettet börjar urkalkas och muskelmassan blir mindre, samtidigt som förbränningen blir sämre – och många lägger på sig lite vikt. De flesta kvinnor erbjuds ett hormontillskott så de inte ska få så många besvär. Tillskotten kan dock också medföra biverkningar. Du ska börja med dem senast fem år efter att du har kommit i övergångsåldern, då har blodkärlen blivit stelare och ett tillskott av hormoner får dem att mjukna igen, så att eventuella avlagringar kan frigöras och öka risken för blodproppar.

Det här kan du göra: All motion, men särskilt styrketräning, är bra för dig just nu. Styrketräning kan, till skillnad från spinning, löpning och aerobics, upprätthålla muskelmassan och stärka skelettet. Om du besväras av torra slemhinnor, minskad sexlust eller andra besvär, kan du ta ett tillskott i form av örten Maca – även kallad peruansk ginseng. Den hjälper kroppen att få hormonerna i balans, motverkar påverkan av stress och kan även öka sexlusten. Även bidrottninggelé och rödklöver kan hjälpa mot vallningar, svettningar, ömma slemhinnor och sömnproblem. Köp tillskottet i hälsokostbutiker.

Ät mera: Fytoöstrogener (naturligt förekommande östrogenliknande ämnen) som bland annat finns i bönor, tofu, linfrö och lakrits. Efter övergångsåldern bidrar de till att du inte får de här kraftiga värmeökningarna, och så skyddar de skelettet, som hormonerna tidigare gjorde. Särskilt soja är en bra källa till fytoöstrogener – men också mycket omdiskuterad, då den har varit förknippat med en ökad risk för cancer.

Experterna menar bara att man ska hålla sig borta från soja om man har haft en östrogenkänslig cancerform, men man forskar hela tiden om det, så det är viktigt att vara uppmärksam. Kolhydrater som i till exempel banan och potatis är fortfarande bra, eftersom de hjälper till att hålla humöret uppe genom att frigöra tryptofan i blodet. Tryptofan omvandlas till både lycko- och sömnhormoner – och det kan vara nödvändigt under den tid när man ska ställa om sig till att bland annat inte kunna få barn längre, och när kroppen förändras mycket.

 

Ät rätt och hitta hormonbalansen!

Visste du att…

… när kroppen är stressad bildas mer av stresshormonet kortisol. Det kan försätta alla de andra hormonerna, bland annat könshormonerna, ur balans? Därför är det viktigt att försöka stressa mindre. 

60 år
Ät linfrö, tofu – och glöm inte fiskoljan.

Det här händer: När du är i 60-årsåldern kommer produktionen av könshormoner nästan helt ha upphört. Det innebär att de hormonella stormarna håller på att ebba ut, och du kommer att ha färre besvär – men du kommer också att sakna de goda och skyddande egenskaperna hos könshormonerna. Skelettet kommer alltså fortsätta urkalkas och muskelmassan minskar, samtidigt som huden blir allt slappare. Du tål stress sämre, eftersom alla de hormoner som hjälper till att motverka den skadliga effekten av stresshormonet kortisol nu är borta. Du kanske upplever att den minskade muskelmassan och förbränningen har gett dig lite mer fett på revbenen, men det är inte så dumt ändå. Det är nämligen här som östrogen nu bildas, och även om det bara är lite, är det bättre än ingenting när bland annat skelettet ska stärkas.

Det här kan du göra: Fortsätt med styrketräning och en sund, varierad kost, så du kan hålla musklerna i så bra kondition som möjligt. Det avlastar skelettet och främjar förbränningen. Maca är också fortfarande ett bra tillskott om du lider av dålig sömn eller nedsatt sexlust. Även ett tillskott av Rosenrot är bra vid nedsatt sexlust – det kallas nämligen också för kvinnans Viagra! När det inte finns så mycket könshormoner i kroppen märks det ofta på lusten, men östrogennivåerna kan faktiskt stiga efter övergångsåldern om man får många orgasmer – så sex är också bra för hormonerna!

Ät mera: Det är fortfarande bra med de fytoöstrogener som finns i linfrö, lakrits, tofu och bönor, och som skyddar skelettet. Det är också bra med grova kolhydrater för att hålla humöret uppe, men se till att också få i dig gott om sunda fettsyror som till exempel fiskolja med särskilt DHA, då det hjälper till att stärka hjärnan.

Scroll to Top