• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hitta vackra vaser för sommarens blommor!

  Nu är det tid att plocka många ljuvliga buketter. På auktioner och loppis kan du fynda fina vaser – men det är mycket som kan komma till användning. Flaskor i olika höjder, en gammal kanna från loppis eller en dyrgrip i kristall.

  Hitta vackra vaser för sommarens blommor!

  Den klassiska glaskonsten i Venedig startade redan på 1300-talet och det var under 1500-talet som det typisk venetianska glaset utvecklades - ett alldeles speciellt tunt glas med spröda och eleganta former på pokaler, kannor, skålar.

  Längre fram kom slipat glas på modet och då förlorade Venedig sin ledande ställning till tyska Böhmen som tvärtom gjorde ett speciellt tjockt glas som passade perfekt till slipade och graverade dekorationer.

  Under 1600-talet startade Kungsholms glasbruk, som blev en av Sveriges allra första glasproducenter. Under 1700- och 1800-talen startades flera glasbruk runt om i landet, i Skåne och framförallt i Småland som ju än idag kallas glasriket: Kosta, Limmared och Rejmyre för att nämna några.

  Vid sekelskiftet 1900, började glasbruken kontakta konstnärer för att formge vaser och annat konstglas. Några som fick mycket uppmärksamhet var Orrefors glasbruk med konstnärerna Simon Gate och Edvard Hald. De gjorde så kallat graal-glas, en teknik som innebär att glaset görs av flera olika tunna skikt eller väggar, och att dekoren ligger mellan dessa.

  Vackra vaser av alla slag finns det massor av på loppis och auktion idag, stora som små, enkla eller med spännande dekorer. Även de som är gjorda av mer eller mindre kända konstnärer är ganska lätta att hitta.

  Flaska och eller vas, av Edvin Ollers, designad för Kosta, någon gång under 1920-talet. Klubbad för 400 kr, hos Stadsauktion Sundsvall.

  Art Deco-vas i keramik av Arthur Percy designad för Gefle Porslinsfabrik någon gång under 1930-talet. Klubbad för 354 kr, Stadsauktion Sundsvall.

  alvas från Orrefors, signerad Edward Hald. 3 500 kr hos Växjö Auktionskammare.

  Glasflaskor med porslinskorkar, drygt 40 st, från1900-talets första hälft. Såldes för 200 kr, hos Växjö auktionskammare.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!