Så blir vaserna fina igen!
Om gammalt blomvatten står för länge i en vas bildas beläggningar som kan vara svåra att få bort. Men det finns några olika sätt att bli av med dem:
1. Blanda ättika i lite varmt vatten i vasen och låt stå ett tag. Det kan räcka med en timme, men ibland kan lösningen behöva stå över natten.
2. Om beläggningen ändå inte släpper, så använd koncentrerad ättika över natten.
3. Att lägga i några riskorn eller grovt salt och sedan skaka vasen kan ytterligare hjälpa till.
4. Ett riktigt husmorsknep lär vara att fylla botten av vasen med små bitar av rivet tidningspapper, blanda med kallt vatten och skaka om tills vasen blir ren.
Den klassiska glaskonsten i Venedig startade redan på 1300-talet och det var under 1500-talet som det typisk venetianska glaset utvecklades – ett alldeles speciellt tunt glas med spröda och eleganta former på pokaler, kannor, skålar.
Längre fram kom slipat glas på modet och då förlorade Venedig sin ledande ställning till tyska Böhmen som tvärtom gjorde ett speciellt tjockt glas som passade perfekt till slipade och graverade dekorationer.
Under 1600-talet startade Kungsholms glasbruk, som blev en av Sveriges allra första glasproducenter. Under 1700- och 1800-talen startades flera glasbruk runt om i landet, i Skåne och framförallt i Småland som ju än idag kallas glasriket: Kosta, Limmared och Rejmyre för att nämna några.
Vid sekelskiftet 1900, började glasbruken kontakta konstnärer för att formge vaser och annat konstglas. Några som fick mycket uppmärksamhet var Orrefors glasbruk med konstnärerna Simon Gate och Edvard Hald. De gjorde så kallat graal-glas, en teknik som innebär att glaset görs av flera olika tunna skikt eller väggar, och att dekoren ligger mellan dessa.
Vackra vaser av alla slag finns det massor av på loppis och auktion idag, stora som små, enkla eller med spännande dekorer. Även de som är gjorda av mer eller mindre kända konstnärer är ganska lätta att hitta.




Visste du att…
- Vaser i keramik fanns redan i det antika Grekland. Athens vasmålare producerade drygt 50 000 dekorerade kärl om året.
- Glasblåsarpipan uppfanns under 100-talet f. Kr, troligtvis i Syrien. Ända fram till 1800-talet munblåstes allt glas.
- Brittiske George Ravenscroft (1618–81) var den som uppfann kristallglaset.