• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 7-åriga Sigrid vann SJ:s teckningstävling

  Familjen Tåg. Det skulle man också kunna kalla familjen Lättman-Masch som älskar att åka tåg och inte ens äger en bil. Nu har yngsta dottern Sigrid dessutom vunnit första priset i SJ:s stora teckningstävling och fått ett helt X2000-lok täckt av sitt bidrag.

  7-åriga Sigrid vann SJ:s teckningstävling

  Familjen Lättman-Masch, det vill säga mamma Jenny och pappa Robert och de tre barnen, Ivar, 13, Hedvig, 10, och Sigrid, nyss fyllda 7 har nämligen helt valt bort bil och bilåkande. Visserligen har mamma Jenny körkort, men det är länge sedan hon satt bakom ratten. Och pappa Robert, han brydde sig inte ens om att ta körkort när han fyllde 18.

  – Det finns ingen anledning. Det tyckte jag inte då, och det tycker jag inte nu heller, säger Robert, och häller upp ett varsitt glas iskall fläderblomssaft.

  Det är en av försommarens första riktigt heta dagar, och i familjen Lättman-Maschs trädgård går vattenspridaren för högtryck. Mot garageväggen står en rad cyklar staplade och över hela altanen står krukor med plantor i olika storlekar i väntan på att planteras ut.

  Sonen Ivar är på väg till sin friidrottsträning, han har bråttom, men stannar ändå några minuter extra för att berätta om sitt stora tågintresse.

  – Jag har haft ett instagramkonto i tre år, där jag fotar olika tåg och tågmodeller, säger Ivar, och hans pappa flikar in:

  – Alltså, Ivar kan allt om olika tåg och tågmodeller …


  13-årige Ivar har ett instagram-konto där han fotar olika tåg och tåg-modeller. Hittills har det blivit över 400 bilder. Foto: Emil Nordin

  Ivar, som är lite mer blygsam av sig, bekräftar att han visserligen kan mycket, men inte allt.
  Däremot har han under de här tre åren tagit åtminstone 400 bilder på olika tåg som han befunnit sig nära. Och alla bilderna lägger han upp på sitt konto, @Trains_in_Swe.

  Men det var faktiskt inte via Ivar som yngsta dottern Sigrid blev inspirerad att delta i SJ:s stora teckningstävling.

  – Nej. Det var jag som föreslog att Sigrid skulle delta, säger 10-åriga Hedvig.

  Hedvig, som tågpendlar varje dag från familjens hem i Ösmo till Stockholm där hon går i skolan, är kanske den i familjen som har allra störst tågvana.

  Hon hittade annonsen om teckningstävlingen Rita lok i SJ:s tidning Kupé, tog med sig tidningen hem till Sigrid och föreslog att hon skulle rita hur det nya X2000-loket skulle se ut.

  Tävlingen var ganska klurig, avslöjar Sigrid. Man var tvungen att rita och tänka skalenligt, och hennes ursprungliga tanke att använda kritor fick hon förkasta. Det var så pilligt så att hon istället valde att använda färgpennor.

  Sigrid, som älskar att rita, har en specialite, och det är att rita människor. Det var också det hon gjorde på sitt tävlingsbidrag.

  Två tågvagnar fullproppade med människor i olika storlekar, på olika humör. Totalt 21 personer, en liten hund och två ballonger, otroligt detaljerat och med en glädje som riskerar att smitta varenda person som ser bilden.

  – Det var också det som juryn angav i sin motivering: Att det är en teckning att bli glad av, säger Jenny.
  Gladast blev kanske Hedvig av vinsten. Sigrid själv tar det mer med ro.

  – Det känns kul, säger hon bara, innan hon ger sig ut på gräsmattan för att utöva sin favoritsysselsättning för tillfället, att hjula.


  Det var Hedvig som inspirerade Sigrid att vara med i tävlingen. Här får hon en kram av sin lillasyster. I bakgrunden mamma Jenny och pappa Robert. Foto: Emil Nordin

  För familjen Lättman-Masch har det aldrig varit någon stor sak att leva utan bil. De bor i Ösmo och hit går både pendeltåg och buss. Ska de ta sig någonstans i närområdet är det cykel som gäller, alternativt en rask promenad. De har aldrig känt något behov av bil.

  – Vi vet ju inte ens hur det är att ha bil, konstaterar Hedvig.

  Än så länge har det inte blivit någon riktig tågluff för familjen, även om det står på familjemedlemmarnas att-göra-lista.

  – Däremot åker vi ofta till släkten i Mariestad, och har då förmånen att passera sträckan som utsetts till Sveriges vackraste tågsträcka, den mellan Lidköping och Mariestad, säger Jenny.
  Vintertid är det mest Orsa och skidsemester som lockar, och då packar familjen helt sonika ombord allt på tåget.

  Mest minnesvärda resan hittills var den till Ystad, då hela familjen åkte nattåg.

  – Det var så mysigt att lägga sig och sova i riktiga sängar på tåget, minns Hedvig.
  För närvarande drömmer familjen om en resa med nattåg till Kiruna och Narvik. Men först väntar Göteborg. I priset ingick nämligen en resa för hela familjen till Liseberg, inklusive hotellövernattning. En resa som inte direkt är fy skam den heller.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!