• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Fem matvanor som håller lederna i form

  I takt med att vi blir äldre har vi en tendens att röra på oss mer ensidigt. Ryggen stelnar, höfterna blir mindre rörliga och skuldrorna knakar. Lyckligtvis kan maten du äter hjälpa till att hålla lederna unga.

  Fem matvanor som håller lederna i form

  1 Fet fisk
  Oavsett om du väljer lax, öring, sill, makrill, sardiner eller tonfisk så är de feta fiskarna fulla av omega-3 – en fettsyra som kroppen inte kan producera själv. Omega-3 är själva utgångspunkten för signalsubstansen eikosanoider. Omega-3 från fet fisk påverkar eikosanoiderna så att de har en avslappnande effekt på musklerna runt blodkärlen och sänker blodtrycket. De sänker även risken för blodpropp och verkar inflammationsdämpande hos personer med inflammerade leder. Omega-3 har i studier visat sig kunna reducera ledsmärtor och morgonstelhet hos patienter med artrit. Om du ökar intaget av omega-3 bör du även öka intaget av antioxidanter också eftersom omega-3 lätt härsknar i kroppen. Frukt, bär, grönsaker och grönt te är naturliga källor till antioxidanter.

   

  2 Olivolja och andra oljor
  Olivoljan är inte bara bra för hjärtat på grund av det höga innehållet av omättat fett. Jungfruolivoljan innehåller också ämnet oleocanthal som har starkt inflammationsdämpande egenskaper. I en artikel från 2005 visade det sig att oleocanthal verkade på precis samma sätt som några av de inflammationsdämpande medicinerna som finns mot artrit. Det är kanske inte så konstigt att de äldre italienarna gärna startar dagen med en matsked jungfruolivolja?
  Även andra oljor är bra för lederna. Vetegroddsolja och valnötsolja är väldigt rika på omega-3 och därmed verkar de på samma sätt som fet fisk.

   

  3 Grönt te
  Grönt te kan vara nyttigt för dig som är i farozonen för att utveckla ledbesvär. Det är nämligen rikt på polyfenoler som har samma effekt som antioxidanter i kroppen. De har även visat sig ha både cancerförebyggande och inflammationsdämpande egenskaper. En av dem blockerar helt bildandet av molekyler som kan ge ledskador. En studie på möss visade att de som fick grönt te motsvarande fyra koppar per dag för människor halverade sin risk för artrit. Polyfenoler har också visat sig stimulera bildandet av celler som tillverkar ny benväv och dämpa produktionen av celler som bryter ner benväv. I Nederländerna har te blivit en del av de dagliga kostråden och då rekommenderas tre koppar om dagen.

   

  4 Broccoli
  Den mörkgröna grönsaken har massor med nyttig näring att bjuda på. Du får både vitamin K och C från broccoli, men även ett svavelhaltigt ämne som heter sulforafan. I en studie publicerad i tidskriften Bone 2017 visar en grupp forskare att sulforafan kan förbättra skelettets mikroarkitektur och normalisera haltande gång hos personer med artrit. Det saktade även ner nedbrytningen av brosk i lederna. Sulforafan är också viktigt för att förebygga flera olika former av cancer. Broccoli är rikt på kalcium, åtminstone för att vara en grönsak, och kalcium är nödvändigt för att bibehålla benmassan i vuxen ålder. Du kan äta broccoli både rå, kokt, stekt eller ångkokt.

  5 Korn
  En portion på 2,5 deciliter kokt korn täcker över 30 procent av dagsbehovet av spårämnet kobber. Kobber från korn och andra källor kan reducera symtomen vid artrit. Kobber är nämligen en del av ett enzym som oskadliggör fria radikaler i våra celler. Fria radikaler kan öka inflammationsnivåerna. Kobber är också avgörande för att ett enzym ska kunna binda ihop kollagen med elastin. Dessa ämnen är en del av substansen i våra ben och står för smidighet och flexibilitet.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!