De bästa tipsen för att odla i en pallkrage

De har verkligen blivit populära och finns nästan i varje trädgård – pallkragarna som ger odling på bekväm höjd. Det är enkelt och fungerar nästan överallt, även när ytan är liten blir skörden maximal. Denna vecka får du massor med praktiska tips.

Varför pallkrage?
Pallkrageodling har många fördelar. Det är lätt och snabbt att komma igång, även för den ovane. Du är oberoende av tillgång på jord, den finns att köpa på påse. Grävningsarbetet är minimalt men planterandet blir bekvämare liksom skötseln. Med två eller tre pallkragar ovanpå varandra blir arbetshöjden mer behaglig

Ogräs håller du efter lättare och svårare blir det för glupska sniglar. Genom att jorden värms snabbare kan sådd ske något tidigare. Och så blir det snyggt och prydligt.
Nackdelar då? Snabbare uttorkning och större gödslingsbehov. Växter som inte gillar att det blir för hett otrivs.

De bästa tipsen för att odla i en pallkrage
Vill du slippa kröka rygg när du odlar? Bygg på höjden när du odlar.

Vad är en pallkrage?
En pallkrage är en standardiserad transportlåda som likt legoklossar kan byggas ihop till valfri höjd. Ursprunget är USA, till vår del av världen kom de i samband med andra världskriget. Med tiden skapades en egen europeisk standard. Måtten för en helpall är 120 x 80 cm, höjden är 20 cm. Storleken för en halvpall är 60 x 80 cm. De är byggda av värmebehandlad gran eller furu, hopfällbara och med hörnbeslag i metall.

De bästa tipsen för att odla i en pallkrage
Exempel på vad som kan odlas i pallkragar. Kålväxter till vänster, morötter till höger och jordgubbar och sparris där bakom.

Var och hur?

  • Välj ut en bra plats, solig men skyddad. En bit bort från byggnader är en fördel, så att du kan vattna med spridare utan att fönster och väggar blir blöta.
  • Placera på plant underlag. Ställ pallkragarna symmetriskt, det är både elegantare och mer praktiskt. Mellan dem bildas gångar och odlingarna blir lätta att komma åt. Har du plats använd helpall, halvpallar torkar ut fortare. Två eller till och med tre pallkragar ovanpå varandra ger större jordvolym och bättre arbetshöjd.
  • Gräsmatta som underlag är utmärkt, men placera odlingen så att inte fria ytor förstörs. Om det behövs plana ut innan. Har du snigelproblem kan metallkanter, koppartejp eller plastnät, som försvårar för de små bestarna, sättas runt kanterna.
  • Innan pallkragarna placeras ut täck marken under, både för att hindra ogräs att ta sig in och hålla jorden på plats. Markduk fungerar bra, ett lika bra alternativ är dagstidningar. Täck då ytan med uppslagna tidningar, tjocklek ca 5–10 sidor. Med tiden ruttnar de, då har ogräsen redan gett upp.
  • Om man vill och behöver kan pallkragar ställas på hårt underlag – till och med på asfalt. Varmt blir det och alldeles extra mycket vatten är ett krav. Jord kan också ibland rinna ut underifrån när regnet fallit länge och mycket.
De bästa tipsen för att odla i en pallkrage
I kollektiva stadsodlingar är det vanligt att odla på höjden. Här från Enskifteshagen, i stråket mellan Möllevången och Rosengård i Malmö, med bland annat bovete och potatis.

Jord och sådd
Vilken jord fungerar bäst? Planteringsjord på påse är vanligast, men använd inte den billigaste. Fyll på rejält, den sjunker ihop. Ett alternativ är att blanda vanlig trädgårdsjord, lucker och rensad från rotogräs, med stallgödsel. Kogödsel på påse fungerar utmärkt. Snåla inte, minst en fullstor påse per pallkrage.

Tätare radavstånd känns naturligt vid sådd i upphöjda lådor och är okej bara grönsakerna får plats senare på sommaren och rötterna tillräckligt med vatten och näring. Vattna rejält efter sådden, fukten ska nå ner på djupet. Täck med fiberduk, fult men effektivt för att behålla fukt och värme. Ta bort den senare för att njuta av plantornas skönhet.

Vatten och gödsel
Under högsommaren behövs mycket vatten, jorden blir rotbemängd, varm och torr i pallkragar. Den ska genomvattnas dagligen när det är som varmast.

Och så på med gödsel. Det finns inte en chans att odla grönsaker i pallkragar utan extra givor under växtperioden, näst intill alla vill ha massor av näring. Effektivast är gödsel i flytande form, vare sig köpt eller som gödselvatten du gjort från, exempelvis, nässlor eller vallört. Att krafsa ner hönsgödsel i ytan innan regn gör också susen.

Scroll to Top