Teknikskolan del 2: Google Maps

Trött på prasslande kartor, svåra att veckla upp och som blivit inaktuella för länge sedan? Det är dags att prova något nytt. I del två av Hemmets Journals teknikskola får du lära dig hur du använder Google maps.

En hederlig bilatlas går ju alltid hem. Eller varför inte en liten kartbok i väskformat, smidig att bära med sig och lätt att i lugn och ro plocka fram när man ska bege sig någonstans där man aldrig varit förut. Eller?

Idag ser man sällan personer med en papperskarta i handen. Bilatlasen som tidigare låg så tryggt i handskfacket är utrotningshotad och den lilla kartboken i väskformat känns nästan lite skamlig att ta fram. Kanske är det dags att ta nästa steg, att även låta lokalsinnet ta hjälp av den digitala världen?
Välkommen in på scenen: Google maps!

Vad
Google maps är en gratis digital karttjänst från sökfunktionen Google. Kartorna och satellitfotona är tagna från i princip hela jordklotet och uppdateras med jämna mellanrum.

Har du en smartphone med täckning kan du alltså använda kartfunktionen nästan var och när som helst.
– Det finns dessutom en tjänst som heter Google My Maps, där man först måste logga med ett google-konto (till exempel en g-mail) och sedan kan man skapa en karta för ett visst resmål. Den kartan kan man öppna i mobilen om man har Google maps-appen och även ladda ner kartan till mobilen så man inte behöver använda så mycket datatrafik utomlands, säger Christian Muda, som driver bloggen matochresebloggen.se, en av Sveriges mest lästa resebloggar.

Teknikskolan del 2: Google Maps
Google maps-appen kan hjälpa användaren att planera hur man snabbast tar sig från punkt A till punkt B oavsett om man går, åker bil eller åker kollektivt.

Eftersom han reser mycket, har han stort behov av att hitta, och han är själv en trogen googlemaps-användare sedan fyra år tillbaka.

– Vi var exempelvis i Budapest nu i påskas och då gjorde jag all planering med Google My Maps.

Varför
Eftersom google maps ständigt uppdateras är det sällan som kartan är inaktuell, något som naturligtvis sker med traditionella papperskartor. Sannolikheten att hitta vägen ökar alltså markant när du använder dig av den digitala tjänsten. Du behöver till exempel inte oroa dig för att en väg ska vara avstängd eller under ombyggnad, det uppdateras automatiskt i appen.

Google maps är gratis under förutsättning att du har en smartphone. Du betalar däremot som vanligt för att gå ut på internet. Vill du slippa den kostnaden kan du istället ladda ner Google My Maps-appen i din mobiltelefon.

– En annan stor fördel med Google maps och Google My Maps är att man ser var saker ligger på kartan och kan planera så man inte åker onödigt mycket fram och tillbaka, säger Christina Muda. 

Han ser fler fördelar med Google maps-appen. Den är nämligen kopplad mot kollektivtrafiken och trafiksituationen där man befinner sig, och kan alltså hjälpa användaren att planera hur man snabbast tar sig från punkt A till punkt B.

Teknikskolan del 2: Google Maps
Christian Muda, som driver bloggen matochresebloggen.se, reser mycket och är en trogen googlemaps-användare. (Foto: Privat)

– Den hjälper också till med tidtabeller och visar ungefärlig tidsåtgång, oavsett om du promenerar, åker bil eller åker kollektivt, säger Christian Muda.

Hur
Installera appen i din mobiltelefon, om den inte redan finns på din display.

Telefonen känner av var du befinner dig, tack vare satellitfunktionen. Det enda du egentligen behöver tänka på är att klicka på appen, och när du kommer in, i rutan markerad med “sök här” fylla i din destination. Därefter trycker du på vägbeskrivning, efter att först ha valt vilket sätt du tar dig fram på, till exempel med bil eller till fots.

Du får då en estimerad tid, som delvis är anpassad efter tid på dygnet – att åka i rusningstrafik tar bekant längre tid än att ta sig fram när det är tomt på vägarna.

Därefter trycker du helt enkelt på symbolen märkt med “starta” och påbörjar din rutt från den destination du utgår ifrån.

Teknikskolan del 2: Google Maps
Med Google maps och Google My Maps är att man ser var saker ligger på kartan och kan planera så man inte åker onödigt mycket fram och tillbaka.

Du kommer att se såväl karta som vägbeskrivning på din skärm, och du kommer dessutom att få vägbeskrivningen uppläst för dig, precis som på en traditionell gps.

Nackdelar
Men finns det då inga nackdelar med att använda Google maps?

Jo, allt har naturligtvis en baksida. Att förlita sig blint på Google maps, kan vara riskabelt. Plötsligt kan du befinna dig i radioskugga, telefonen kan ladda ur och om du befinner dig utomlands kan det bli kostsamt att surfa på internet.

– Den största nackdelen är att det kräver uppkoppling. När jag var i till exempel Japan löste jag det genom att köpa ett lokalt sim-kort. Men med de nya roamingreglerna i Europa kostar det ju inte mer att surfa så länge man befinner sig i Europa, konstaterar Christan Muda. 

Dessutom finns inte Google i alla länder. Åker du till Kina till exempel, där Google inte finns, kan du alltså inte använda tjänsten.

Det bästa är, naturligtvis, att i förväg gå igenom den tänkta rutten, så att man åtminstone har en vag uppfattning om vart man ska. Att skriva upp några stödord är alltså inte någon dum idé, även om det kan kännas omodern i dessa digitala tider.

Scroll to Top