• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Möt våren med violer!

  Äntligen! Det är dags att släppa ut vårkänslorna i full blom! Nu vill jag njuta av blommor i alla färger och former. Violen är en liten poetisk blomma som inte gör så mycket väsen av sig, men effekten blir desto större om du binder ihop flera till små söta buketter och arrangemang, så att du kan njuta på nära håll.

  Möt våren med violer!

  De tittar fram på vårkanten, med söta små blommor och hjärtformade blad. Och doftar helt underbart! Luktviolen, Viola odorata, är vårens budbärare, och den dyker upp när vi längtar som allra mest efter blommor och färger. Violen är en liten perenn som blommar villigt år efter år. Den sprider sig med utlöpare, och klungan med blommor blir större och större för varje år. Den blir dessutom en fin marktäckare under häck och buskar.

  Luktviolen har varit eftertraktad i Europa, Asien och Nordafrika i hundratals år på grund av sin doft, men också för att den ansetts ha läkande egenskaper. I det antika Grekland köpte kvinnorna små buketter av violer som de använde i cremer eller till att kurera diverse besvär. Hosta, bronkitis och hudsjukdomar är några av de åkommor violen ansågs bota.

  Luktviolen tillhör samma familj som hornviolen och styvmorsviolen och är mycket söt att odla i krukor. Plocka lite blommor och gör minibuketter eller använd dem till att pynta maten med.
  Som marktäckare i trädgården bildar de en effektiv spärr mot ovälkommet ogräs.

  Sötaste vårbuketten sätter du i ett äggskal. Vira ett litet stöd av torkat gräs runtomkring.

  Luktviolen förökar sig med utlöpare. Det blir snabbt en väldoftande matta.

  Det finns även en röd variant av luktviolen - "Red Charme".

  Kanderade violer

  De kanderade violer du hittar i butiken är oftast gjorda på risflagor och violarom med lite färg, de har väldigt lite med äkta violer att göra. Här får du receptet så att kan göra dina egna, gjorda på äkta vara i stället.

  Du behöver:

  Nyplockade violer, 1 äggvita, florsocker.

  Gör så här:

  1. Plocka violerna på morgonen när doften är som starkast, och klipp av stjälken tätt inpå blomhuvudet.
  2. Vispa äggvitan vit utan att den blir till hårt skum. Pensla varje viol med äggvita. Håll eventuellt blommorna med en pincett medan du gör det. Tryck försiktigt ner violerna i en skål med florsocker och strö även socker på baksidan så att den täcks.
  3. Lägg violerna en och en att torka på ett bakplåtspapper i minst 12 timmar i rumstemperatur. Förvara dem sedan i en lufttät burk och använd dem som garnering på desserter.

  Ätbart med violer
  - Dekorera bakverk
  - I teet
  - Pynta desserter
  - Strö på salladen
  - Dekorera sockerskålen

  Visst du att…

  ... på medeltiden var de övertygade om att violer fungerade som afrodisiakum. De sydde in buketter av viol och lavendel i huvudkudden, och hoppades på att den söta doften skulle framkalla erotiska drömmar.

  Violen passar perfekt att pressa. Du kan antingen limma fast den på ett kort, eller varför inte på en bit kartong som du sedan ramar in? En egen liten botanisk illustration!

  Luktviol och buskstjärnblomma passar fint ihop i buketter. Vi hängde vasen på staketet som en liten välkomsthälsning.

  Sötaste lyktan! Bind ett band runt omkring en syltburk och sätt i ett ljus. Stick sedan nyplockade violer in under bandet.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!