De tittar fram på vårkanten, med söta små blommor och hjärtformade blad. Och doftar helt underbart! Luktviolen, Viola odorata, är vårens budbärare, och den dyker upp när vi längtar som allra mest efter blommor och färger. Violen är en liten perenn som blommar villigt år efter år. Den sprider sig med utlöpare, och klungan med blommor blir större och större för varje år. Den blir dessutom en fin marktäckare under häck och buskar.
Luktviolen har varit eftertraktad i Europa, Asien och Nordafrika i hundratals år på grund av sin doft, men också för att den ansetts ha läkande egenskaper. I det antika Grekland köpte kvinnorna små buketter av violer som de använde i cremer eller till att kurera diverse besvär. Hosta, bronkitis och hudsjukdomar är några av de åkommor violen ansågs bota.
Luktviolen tillhör samma familj som hornviolen och styvmorsviolen och är mycket söt att odla i krukor. Plocka lite blommor och gör minibuketter eller använd dem till att pynta maten med.
Som marktäckare i trädgården bildar de en effektiv spärr mot ovälkommet ogräs.
Kanderade violer
De kanderade violer du hittar i butiken är oftast gjorda på risflagor och violarom med lite färg, de har väldigt lite med äkta violer att göra. Här får du receptet så att kan göra dina egna, gjorda på äkta vara i stället.
Du behöver:
Nyplockade violer, 1 äggvita, florsocker.
Gör så här:
1. Plocka violerna på morgonen när doften är som starkast, och klipp av stjälken tätt inpå blomhuvudet.
2. Vispa äggvitan vit utan att den blir till hårt skum. Pensla varje viol med äggvita. Håll eventuellt blommorna med en pincett medan du gör det. Tryck försiktigt ner violerna i en skål med florsocker och strö även socker på baksidan så att den täcks.
3. Lägg violerna en och en att torka på ett bakplåtspapper i minst 12 timmar i rumstemperatur. Förvara dem sedan i en lufttät burk och använd dem som garnering på desserter.
Ätbart med violer
– Dekorera bakverk
– I teet
– Pynta desserter
– Strö på salladen
– Dekorera sockerskålen