• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 5 fina arrangemang med romantisk ranunkel

  Vårens tidiga blommor i bukett och kruka är efterlängtade. En av de mest ljuvliga är ranunkeln med sina blommande små bollar. Vita, rosa, gula och röda – härliga att mixa till färgglad vårglädje hemma.

  5 fina arrangemang med romantisk ranunkel
  Foto: Ina Agency

  1. Välfyllda tekoppar

  Foto: Ina Agency

  Fina koppar från loppis, eller skåpet hemma, passar fint för söta blomsterarrangemang att dekorera bordet eller brickan med. Små kvistar från kryddväxter ger fin grönska och härlig doft.

  Fyll kopparna med vatten och korta in stjälkarna till lagom längd så att de står stadigt i kopparna. Man kan också använda stickmassa (oasis) om man vill skapa ett mer stadigt arrangemang. Låt då stickmassan ligga i blöt innan du börjar.

  2. Duka fint till vårfesten

  Foto: Ina Agency

  En liten bukett med ranunkler och en kvist från någon doftande ört känns välkomnande vid varje kuvert när man ska bjuda till fest. Här har den lilla buketten bundits ihop med besticken med hjälp av ett vackert band.

  3. Bakelse av blommor

  Foto: Ina Agency

  Det är roligt och enkelt att göra små bakverk – eller stora – av blommor. Använd gärna ett fat på fot som höjer arrangemanget.

  Skär till stickmassa (oasis) till en lätt rundad form, så att den passar fatet, och lägg den i blöt. Fyll sedan på med blommor av ranunkel och små kvistar från örter runt om. Blanda gärna fullt utslagna blommor med knoppar. Häll lite vatten på fatet så att du håller stickmassan fuktig och ställ gärna arrangemanget svalt, åtminstone nattetid.

  4. Färgglädje i kanna

  Foto: Ina Agency

  Buketten behöver inte vara stor för att väcka vårkänslorna hemma. En liten kanna som fylls med blommor i glada färger sprider stor glädje. Tänk på att byta vatten i kannan och ställ den gärna svalt så håller buketten längre.

  5. Ljuvligt vårhjärta

  Foto: Ina Agency

  Riktigt lyxigt känns hjärtat fyllt med ranunkler. Kanske att ge bort till någon du tycker om eller att dekorera med när du själv behöver lite extra uppmuntran.

  Det här behöver du:

  Blommor och några kvistar av olika örter

  Kraftig ståltråd

  Tunn grön ståltråd (bindtråd)

  Eventuellt floristtejp

  Så här gör du:

  1. Forma den grova ståltråden till ett hjärta och gör en liten ögla för upphängning längst upp i mitten.

  2. Linda hjärtat med tunn ståltråd eller floristtejp så att blommorna sedan får fäste.

  3. Korta alla stjälkar till lagom längd. Börja sedan längst upp i mitten. Fäst blommor och kvistar växelvis med hjälp av bindtråden genom att snurra den runt stommen. Fortsätt tills du fyllt hjärtat runt om.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!