Lär dig att planera för din pension!

Det kändes så avlägset, livet som pensionär. Och så plötsligt, utan att du hunnit blinka eller ens säga "pensionskuvert", så är dagen där. Som pensionär, eller när du står på tröskeln till pensionen, finns det mycket du behöver ta ställning till.

Du behöver fundera på hur och när du vill börja ta ut hela, eller delar av, pensionen och du behöver – hur märkligt det än kan låta – fundera på hur länge du tror att du kommer att leva. Annars finns det faktiskt risk för att dina pensionspengar krymper till en liten, liten rännil.

– Det finns till exempel en möjlighet att ta ut hela tjänstepensionen på fem år, något som många väljer att göra. Det avråder jag bestämt ifrån: då har du mycket lite pension kvar att leva på efter det att de här
fem åren har gått, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

I tider där vi lever allt längre, gäller det alltså att planera utifrån det. En konsekvens av vår förväntade längre livslängd är också att pensionsåldern med största sannolikhet höjs.

Dessutom behöver du tänka till om du vill att dina anhöriga ska få ut de pengar du inte hunnit använda, och då behöver du ta reda på vilken del av pensionen som går att få ut i arv (se ruta på nästa sida).

– Din pension består av den allmänna pensionen, som i sin tur består av inkomstpensionen och premiepensionen. Den består även av garantipensionen, som träder in om din allmänna pension är mycket låg. 90 procent av alla som arbetar eller har arbetat har också tjänstepension, säger Arturo Arques.

Tjänstepensionen spelar stor roll för hur mycket du får i total pension – och ju mer du tjänar, desto större roll spelar tjänstepensionen. Därför är det viktigt att jobba på en arbetsplats med kollektivavtal eller i ett företag utan kollektivavtal men med tjänstepensionsavtal, att jobba så länge som möjligt och att jobba heltid.

Faktum är att varje år du jobbar spelar stor roll för den pension du får. Jobbar du efter 65 kan det alltså märkas rejält, inte bara lönemässigt, utan också vad gäller pensionen.

Tidigare har många valt att även spara privat och att göra avdrag för detta, något som inte längre är möjligt om man inte är egenföretagare.

– Möjligheten för privatpersoner som är vanliga löntagare att göra skatteavdrag för eget sparande har ju försvunnit, men många har tidigare sparat privat innan denna avdragsmöjlighet togs bort, och detta påverkar naturligtvis också, säger Arturo Arques.

Helt klart är att de flesta av oss kommer att få mindre pengar i plånboken än vad vi hade som yrkesarbetande.

– Man brukar säga att man som pensionär får ut 50–60 procent av det man fick ut som yrkesarbetande. Har man jobbat heltid under större delen av livet och omfattas av det gamla ATP-systemet, då får man ofta ut lite mer, säger Arturo Arques.

Om man tycker att det är intressant med aktier och fonder, kan ett bra alternativ till eget sparande vara att investera i aktier, men det kräver naturligtvis både tid och kunskap.

Å andra sidan finns det numera bra studiecirklar som lär ut grunderna, och så länge man tänker på riskerna kan det löna sig. Vill du vara aktiv kan du göra två saker: dels spara privat i egna fonder och aktier, dels själv placera ditt sparande i PPM-fonder.

– Å andra sidan har Såfan (den så kallade soffliggarfonden som väljs automatiskt åt dig, se förklaring i ordlistan på sidan 33) haft en fantastisk avkastning, så väljer man inte aktivt behöver man egentligen inte bekymra sig. Du måste alltså inte vara aktiv, kommenterar Arturo Argues.

Scroll to Top