• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Konkreta tips för ditt långkok

  Konkreta tips för ditt långkok

  Långkok är precis vad det låter som – en kötträtt som behöver koka lång tid för att det ska bli mört. Tillaga i vanlig gryta, på spis eller ugn med lock, slowcooker eller i tryckkokare. Lång tillagningstid eller tillagning under hårt tryck gör köttet extra smakrikt och läckert.

  Billigt blir det också eftersom köttet inte behöver vara av de allra ädlaste bitarna, tvärtom. Högrev, bog, lägg eller bringa är vad du ska titta efter i kyldisken. 

  Tryckkokare


  Har du en tryckkokare är det lätt att göra tillagningstiden kortare, man brukar kunna halvera tiden. Det bildas ett högre tryck i grytan och koktemperaturen höjs från 100° till 109°–117° C. Då förkortas tillagningstiden.

  Moderna tryckkokare har tydliga markeringar för temperaturen. När koktiden är uppnådd ska trycket utjämnas, innan locket kan öppnas. Läs noga instruktionerna för din gryta, så du är bekväm med hur den ska hanteras.

  Kontrollera att gummipackning till locket och andra detaljer är hela och fungerande. Våga att testa!. De moderna tryckkokarna är effektiva, säkra och lätta att använda, det finns ventiler som släpper ut ångan om trycket blir för högt.

  Slowcoocker

  En slowcooker är en långkoksgryta, där man kan tillreda både kött, grönsaker och sås samtidigt. Man lägger råvarorna i slowcookern, sedan tillagar maskinen själv maten under flera timmar, i vissa fall upp till 16 timmar.

  De flesta rätter tar mellan 4–8 timmar att tillaga i en slow cooker. Du kan lämna slowcookern medan du är på jobbet och när du kommer hem har du en fantastisk helt färdig gryta. Temperaturen är som man hör av namnet lägre och därmed bevaras fler vitaminer, mineraler och näringsämnen.

  De flesta slowcookers har ett viloläge som håller maten varm. Perfekta rätter att tillaga i en slow cooker är bland annat boeuf bourguignon, pulled porc och de flesta andra grytor och soppor.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!