Experten svarar: Hur får man kärleken att hålla länge?

Samtalsterapeuten Cecilia Angelin är utbildad par och relationsterapeut, mindfulnessinstruktör samt handledare och driver egen mottagning i Göteborg.

Hur får man kärleken att hålla länge?

– Dialog eller kommunikation och tillräckligt med tid och kontakt med varandra. Man får ge varandra eget utrymme att utvecklas och finna sig själv. En för just dessa två individer fungerande kombination av dessa delar. Beröring är också viktigt och förvinner det fysiska så får man titta över sin situation och försöka komma på varför. När vi berör varandra utsöndras gladhormonet oxytocin vilket ökar välbefinnandet.

Om båda har barn när man träffas – vad kan man stöta på för hinder då?

– Att låta föräldrarelationerna och parrelationen få utrymme var för sig är viktigt, eftersom det finns en medförälder på varje sida. Låt föräldraskapet till barnen ha sin plats när man har barn på varsitt håll och låt parrelationen få sitt eget utrymme eftersom det är den relationen som håller dessa två människor samman när man inte har gemensamma barn.

Gifta i 37 år och har upplevt småbarnsår, karriärbyten och personlig utveckling tillsammans – vad kan vara hinder här?

– I en lång parrelation där man delar olika faser i livet är dialogen oerhört viktig både till vardags och på trevliga semestrar för att hålla kittet i paret levande men också i tider av förändring och vägskäl som hör till en lång relation.

50 år – barnen flyger ut och man blir två igen – hur gör man då?

– Då handlar det ofta om att lära känna varandra igen – som dem man en gång var – som dem man är nu med den livslängtan man har nu och framåt. Viktigt att var och en som individ känner in sin längtan och att man därifrån i dialog möts för att om möjligt hitta en gemensam väg framåt.

När relationen förändras – hur ska man tackla det?

– Emellanåt är det så i långa relationer att livsmål och längtan särar på sig, man vill olika saker och då kan en annan sorts relation bli nödvändig. Kan man inte tillgodose båda parter så kanske man ska sära på sig. Det är viktigt att var och en i en parrelation ändå känner att relationen ger tillräckligt mycket av det de önskar få ut av den.

Ska man gå i terapi?

– Absolut kan terapi ge verktyg för att komma vidare i relationen om man tycker att man har behov av det. Vissa går i förebyggande syfte och andra går för att få hjälp med specifika problem. Oavsett varför man går så kan det hjälpa både på ett psykiskt, emotionellt och praktiskt plan.

Scroll to Top