Hos Smilla har hundarna egen meny!

Visst vill hunden gå på restaurang! På Hamnkrogen i Abbekås är inte bara tvåbenta gäster välkomna. De fyrbenta har sin egen meny och 14-åriga taxen Smilla agerar värdinna med bravur.

Abbekås är en lite bortglömd pärla som ligger avsides på behörigt avstånd från allfartsvägarna på den skånska sydkusten. I hamnen landar yrkesfiskare fortfarande dagens fångst, gåsen är utan konkurrens den mest upphöjda fågeln och på den naturliga mötesplatsen Hamnkrogen smörjer både långväga gäster och bybor kråset.

Där ute blåser det kallt från havet men här inne är det ingen som behöver lida av det, varken människa eller djur. Stämningen är godmodig. Ett inslag som är ovanligt på svenska restauranger, men vanligt förekommande på kontinenten, präglar Hamnkrogen – hundarna får också vara med och slipper stå kopplade och frysa.

– Jag har funderat på det så länge, men i år var det dags. Vi har ju själva hundar och vet hur jobbigt det är att inte kunna ta med dem till krogen. Att låta dem stå bundna utanför känns alltid som ett dåligt alternativ, säger Lotta Mellberg

Smilla

Ålder: 14 år
Familj: Matte Lotta Mellberg, husse Björn Holm och lillhusse Leo Holm
Bor: I Abbekås i södra Skåne
Gör: Driver hundkrogen Chez Smilla i samma lokaler som Hamnkrogen välkomnar tvåbenta gäster

Smilla tar emot

Lotta är ena halvan av krögarparet som driver krogen sedan 2008. Både hon och maken Björn Holm är Frankrikeentusiaster ut i fingerspetsarna och tillbringar så mycket tid som möjligt i sitt sommarhus i Provence.

De har också tre Frankrikeinspirerade sopprestauranger i Malmö och funderar på att utöka konceptet med filialer i Stockholm.

Men då Lotta berättar om verksamheten är det tydligt att hennes senaste skötebarn, hundrestaurangen Chez Smilla, är det hon är stoltast över. Smilla är en 14 år gammal strävhårig tax som ligger lugnt placerad innanför dörren, en stillsam inspirationskälla som inte tar åt sig någon ära.

Hos Smilla har hundarna egen meny!
Smilla hälsar spanieln Mimmi välkommen till hundkrogen.

När nästa gäst kommer in reser sig Smilla dock makligt. Spanieln Mimmi är nio år gammal och på besök i Abbekås för första gången. Tillsammans med husse Alf Andersson och matte Gunhild väljer hon mellan alternativen på menyn: Torrfoder med vatten, dagens gryta, husets märgben, dagens döda djur, dagens fisk eller grillad närodlad sork från Abbekås är några av alternativen.

Det blir köttgrytan.

Lotta Mellberg har fått frågan förut men den är omöjlig att inte ställa: Serverar hon verkligen grillad sork? Svaret är, med visst eftertryck, nej. Naturligtvis inte, det handlar om prima köttfärs.

– Smilla, liksom alla taxar, älskar att jaga sork, det var så det började. Nu gör jag sorkliknande portioner av köttfärs och det får igång de flesta hundar, säger hon.

Hos Smilla har hundarna egen meny!
Hundarna har en egen meny men “sorken” är i själva verket prima köttfärs!

Inlägg i debatten

Priserna i hundköket är minst sagt moderata. 20 kronor för vatten och samma slags kött som de tvåbenta gästerna serveras låter mer än prisvärt, och portionerna är väl tilltagna. Men en hungrig men ekonomiskt lagd människa får inte smaska i sig en “grillad sork”.

Lotta skrattar och säger:

– Absolut inte, samma regel som att vuxna inte brukar få beställa en egen barnportion gäller.

Lotta Mellberg påpekar att det i Sverige råder en utbredd missuppfattning i restaurangvärlden. Många krögare tror att de på grund av Livsmedelsverkets krav inte får släppa in hundar i sina matsalar.

– Sedan vi gick med i EU är det fritt fram, fast hundarna får naturligtvis inte knalla in i köket, säger hon.

– Att starta Chez Smilla är lite av ett inlägg i debatten. Jag ville visa för andra i branschen att det går att kombinera matservering och hundar.

Hos Smilla har hundarna egen meny!
Lotta serverar Mimmi hennes (och husse och mattes) val från hundmenyn.

Hon avbryter sig för att ingripa när den hungriga Mimmi, som otåligt väntat på sin beställning, bryter ihop inför alla frestande dofter och närmar sig köket. Men generellt uppför sig hundarna exemplariskt. Som mest har Hamnkrogen hyst ett 30-tal hundgäster på en gång – utan att några problem uppstod.

– Hundarna sköter sig nästan alltid perfekt, de tycker ju att det är roligt att komma hit. Dessutom finns alltid Smilla på plats, hon lär upp dem, säger Lotta Mellberg.

Sonen Leo Holm, som också arbetar i familjeföretaget, intygar att det inte bara är Smilla som har känsla för restaurangbesök, hennes gäster har det också.

– Om vi säger så här: Jag har tvingats slänga ut två människor genom åren men aldrig någon hund. Jag är faktiskt lite förvånad över hur bra det har fungerat.

Scroll to Top