• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 7 ätbara favoriter som du kan så i juli!

  Det är härligt om sommaren får fortsätta så länge det bara går och man kan förlänga skördetiden maximalt. Så här i juli brukar det uppstå tomrum lite här och där. Passa på att använda dessa och odla något nytt. Det går fortfarande utmärkt att så många ätbara godsaker om du bara håller jorden fuktig. Här får du tips om sju favoriter.

  7 ätbara favoriter som du kan så i juli!

  I mitten, slutet av juli börjar man få tomma ytor i odlingarna efter hand som grönsaker har skördats och sallater börjar se trötta ut. Kanske hann du inte alls med sådden – då har du ny chans nu.

  I juli finns det fortfarande mycket som trivs och hinner bli skördeklart, som asiatiska grönsaker, ärtor, sallater, mållor, tidiga morötter, rödbetor, dill, majrovor och givetvis rädisor. En del växter som spenat, rättikor/rädisor, salladskål, rucola och grönkål blir till och med bättre på hösten. Har du möjlighet att förgro plantor för utplantering sparar du ytterligare några veckor, men direktsådd går också bra.


  1. Asiatisk kål

  Asiatisk kål, tatsoi, med sina mörka, blanka blad närmast i bild som växer i snygg rosett och pak choi som blir ca 40 cm hög, med krispiga, köttiga stjälkar. Ät småbladen i sallader eller låt plantorna bli stora och woka.


  2. Spenat

  Spenat blir lätt stressad av torka och värme, så var noga med vattningen och vänta gärna med att så tills i slutet av juli.


  3. Svartkål

  Svartkål tillhör grönkålssorterna. Lättodlad, dekorativ och matig. Bladen används råa i sallader eller kokt, ångad, stekt, stuvad, som långkål, i pasta och wok. Står gärna kvar hela vintern och får en något sötare smak efter ett par frostgrader.  Täck gärna med odlingsväv till mitten av september för att skydda mot larver.


  4. Morot

  Det finns snabba och långsamma morötter. Vintermorötter är långsamma och tar fem månader på sig för att bli skördeklara, medan sommarmorötter behöver fyra månader. Så välj sommarmorötter i juli. Är fröerna slut i butik, finns det gott om sidor på nätet.


  5. Sockerärt

  Välj en snabbväxande sommarsort, eller odla bara för skottens skull. De är goda i sallader, på tallriken och mackan.


  6. Rödbeta

  Sex veckor efter sådd och man kan börja gallringsskörda en och annan liten primör om det skulle blivit för tätt någonstans.


  7. Rädisa

  Rädisor kan sås i omgångar hela sommaren, men blir nästan bättre framåt sensommaren och hösten. Tänk bara på att hålla jorden fuktig.


  Gör så här:

  Rensa från ogräs, gödsla med kompost eller mylla ner bränd stallgödsel, så och täck med nät. Ny lucker yta är intressant både för fåglar och katter som gärna stökar till det.


  Du kan också sätta ut förgrodda plantor. Plantor har den fördelen att man sparar några veckor och kan hinna med ytterligare en skörd beroende på vilka grödor man väljer.

  Med förgrodda plantor får grönsakerna en rivstart, man sparar utrymme och kan odla lite intensivare.


  Fyra veckor senare är både morötter och rödbetor uppe. Det växer verkligen så det knakar i juli–september om man håller jorden fuktig. Redan nu kan man börja norpa ett rödbetsblad här och där till salladen.


  När frosten närmar sig, kanske någon gång i oktober, växer rotsakerna inte mer, men mår bra av att stå kvar i jorden. När löven faller kan man passa på att bädda in dem i två decimeter löv och täcka med dubbel väv. Så länge det inte är tjäle i jorden går det att skörda. I södra och mellersta Sverige brukar det röra sig om fram till jul.

  När löven faller kan man passa på att bädda in pallkragarna i löv.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!