Kattegattleden
1. På randen till havet
Sträcka: Helsingborg–Göteborg. 37 mil, 8 delsträckor.
En av de nyaste lederna som passerar flera av västkustens mest charmiga platser. Orkar du inte cykla hela vägen är sträckan mellan Halmstad och Falkenberg (57 km) en trevlig rutt som du cyklar på ett par dagar. Starta i centrala Halmstad och cykla norrut längs kustvägen kantad av naturreservat, gårdsbutiker, sandstränder och härliga hotell.
Vi tar oss fram i utkanten av Haverdals naturreservat och inser snart att vi kan cykla hela vägen ner till havet. Den strandnära skogen är visserligen inte stor, men full av mäktiga, knotiga tallar som i generationer parerat vindens näbbar och klor. Redan 1920 blev området naturreservat. Innan dess hade Hallands naturskyddsförening kämpat för att förhindra området från att exploateras. Byggandet av fritidshus- och semesterhotell var vid den tidpunkten nämligen det allra senaste.
Varför hit? En enkel, trevlig och platt del av Kattegattleden. Höjdskillnaden är inte mer än 35 meter.
Missa inte: Haverdals naturreservat och stränderna vid Grimsholmen/Bobergs udde. Plätteriet på Steninge vandrarhem och Särdals kvarn. Prostens pizzeria en bit utanför Falkenberg, där Lisa Lemke driver restaurang på Skreas gamla prästgård, www.prostenspizza.se.
Lämpliga boendealternativ:
Grimsholmen Bed & Breakfast by the Sea, www.grimsholmen.com, tfn 0346-533 88,
Steninge vandrarhem (STF), www.steningevandrarhem.se, tfn 035-520 54,
Grand Hotel i Falkenberg, www.grandhotelfalkenberg.se, tfn 0346-144 50.
Mer information: www.kattegattleden.se, Halmstads turistbyrå www.destinationhalmstad.se, tfn 035-12 02 00.
Sydostleden
2. Backar och skog i harmoni
Sträcka: Växjö–Simrishamn. 27 mil, 7 delsträckor.
Njut av både Österlens kullar och Smålands vackra skogslandskap på en och samma tur. Cykla hela vägen (räkna med att det tar 3–5 dagar) eller stanna till och njut av skogslandskapet med en kopp kaffe i handen. Följ Mörrumsåns brusande sträckning ända ner till Karlshamn, där Kristina från Duvemåla och hennes Karl Oskar klev på båten till Amerika (Fridafors–Karlshamn, 31 km). Välj avstickare efter dagsform och upplev Österlens byar (Brösarp–Simrishamn, 49 km).
Varför hit? Lättrullande dagsetapper fulla av sevärdheter.
Missa inte: Mörrumsåns fascinerande skådespel och Mandelmanns trädgårdar i Rörum.
Lämpliga boendealternativ i Blekinge:
Mörrum River Lodge, www.morrum.se, tfn 0454-503 30,
Nya Stan Bed & Breakfast i Karlshamn, www.nyastan.se, tfn 0454-163 95.
Lämpliga boendealternativ i Skåne:
Hotell Hanöbris i Kivik, www.retrohotell.se, tfn 0414-700 50,
Kiviks vandrarhem (STF), www.kivikstrand.se, tfn 0414-711 95,
Vitemölla badhotell, www.badhotell.com, tfn 0414-70 000.
Mer information: www.trailofsouthernsweden.com
Åsnen runt
3. Urskogsholmar och naturreservat
Sträcka: Alvesta–Alvesta. 14 mil.
Starta i Alvesta och följ Åsnens stränder via Torne, Urshult och Ingelstad. Halva leden går längs den gamla banvallen och via grusvägar helt utan trafik. Den andra halvan löper längs mindre och medelstora asfaltsvägar. Just nu pågår arbetet med att grunda en nationalpark i Åsnen för att skydda de naturreservat som finns där: Bjurkärr, Toftåsa myr och västra Åsnens fina pärlband av öar.
Totalt lär det finnas omkring 200 öar och holmar i Åsnen, många av dem helt igenväxta av urskog.
Varför hit? För att uppleva vildmarken utan att lämna Småland.
Missa inte: Huseby bruk, Kalvsviks lanthandel (det finns inte många sådana butiker kvar i Sverige) och Börjes i Tingsryd, där du kan köpa en kopp kaffe för 1,50 kr och Börjes berömda räksmörgås för bara 33,50 kr.
Lämpliga boendealternativ:
Torne gård, www.tornegard.se, tfn 0470-75 43 45,
Urshults hotell, www.urshultshotell.com, tfn 0477-200 01,
Solvikens pensionat, www.solvikens.com, tfn 0470-382 80,
Toftahults B & B, www.toftahult.se, tfn 0459-860 86.
Mer information: www.visitasnen.se
Norra Öland
4. Höga träd, vilt hav och mysiga byar
Sträcka: Löttorp–Grankullavik–Byxelkrok–Byrum–Löttorp. Cirka 6 mil.
Landskapet långt upp på norra Öland är helt olikt det vi möter i söder. Borta är Alvarets vindpinade slätter och Eketorps oändliga horisonter. I norr är träden högre, havet vildare och byarna små och pittoreska. Se till att stanna på den bilfria Ölandsleden och undvik att cykla på den större ringleden, där trafiken stundtals är riktigt tät.
Varför hit? För landskapets och naturens utsatta läge. Underbart under sommaren, men förmodligen hårt och ensamt på vintern.
Missa inte: Trollskogen med vindpinade, förvridna hundraåriga tallar och det gamla vraket från den förlista båten Swiks. Lägg dig på knä och njut av Ölands praktverk av orkidéer, johannesnycklar, krutbrännare, flugblomster, blåeld och brudsporrar.
Lämpliga boendealternativ:
Hagaby/Lantgården i Löttorp (STF), www.svenskaturistforeningen.se, tfn 0485-201 55,
Byxelkroks marina, www.byxelkroksmarina.se, tfn 0485-285 50.
Södra Gotlands odlingslandskap
5. Genuin ösurrealism
Sträcka: Visby–Hoburgen–Ljugarn–Roma–Visby. Cirka 23 mil.
Till skillnad från området kring Visby är byarna på södra Gotland mer genuina. Här betar fortfarande lammen på Sudret och gårdarna bedriver jordbruk på ett småskaligt sätt som får dem att likna dem i Bullerbyn. De flesta bönderna på södra Gotland har svårt att leva på de grödor som jorden ger och kombinerar därför livet som bonde med turistverksamhet, som att erbjuda unika boenden.
Varför hit? Cykla hit för att uppleva utsikten, doften, människorna och de många entreprenörernas smått overkliga affärsidéer. Längs havet ligger mängder av kaféer, restauranger och ensliga små vikar.
Missa inte: Leva kungslador www.levakungslador.se, restaurang Gåsens lada (där tv-programmet Så mycket bättre brukar spelas in) www.gasenslada.se, Gula hönan i Ronehamn, www.theyellowhen.se.
Lämpliga boendealternativ:
Grå gåsen i Burgsvik, www.gragasen.se, tfn 0498-49 84 90,
Smakrike i Ljugarn, www.smakrike.se, tfn 0498-49 33 71,
Hästgården Änggärde, www.enggaarde.se, tfn 0705-48 29 09.
Mer information: www.destinationgotland.se
Albert Engströmleden
6. Vem behöver glass när man kan leka troll och rövare?
Sträcka: Eksjö–Hult–Bellö–Edshult–Eksjö. Cirka 74 km.
Högt upp på det småländska höglandet ligger Albert Engströmleden, en kuperad led på asfalt och grus genom vacker bokskog, djup trollskog och genuint småländska hagmarker. Leden passerar Skurugata, en 800 meter lång, smal stig mellan höga branta bergsväggar. Ingen vet hur sprickan uppstått och det finns mängder med sägner om troll och rövare som härjat mellan bergsväggarna. En fantastisk cykeltur om du reser med barn. Tänk bara på att ta med matsäck – längs leden finns varken kaféer eller restauranger (men det finns en liten butik i Hult).
Varför hit? För att uppleva höglandets spännande natur och ta del av trästaden Eksjös unika arkitektur.
Missa inte: Att promenera i Eksjö stadskärna. Kvänsås bokskogar, Albert Engströmsgården i Hult och Lennarts konditori i centrala Eksjö.
Lämpliga boendealternativ:
Eksjö stadshotell, www.eksjostadshotell.se, tfn 0381-130 20,
Movänta camping, www.movantacamping.se.
Mer information: Eksjö turistbyrå, www.eksjo.se, tfn 0381-361 70.
Göta kanal
7. En historisk fika vid eller på vattnet
Sträcka: Sjötorp–Töreboda–Karlsborg–Motala–Norsholm–Mem. Cirka 10 mil.
Precis vid kanten av Göta kanal är det svårt att förstå att detta mäktiga dike har grävts för hand. Totalt är kanalen nästan 20 mil lång, med en nivåskillnad på nästan 90 meter. Från cykelsadeln ser man mycket av landskapet runtomkring och kan stanna så fort ett trevligt kafé dyker upp utmed vägen. Och sådana finns det många av, ofta vägg i vägg med ljuvliga pensionat och en lång rad fantastiska naturområden som man inte bör stressa förbi. För att slippa åka båt över Vättern (vilket tar omkring 1,5 h och kostar 600 kr/person samt 100 kr/cykel) avverkar vi sträckan Karlsborg–Motala med bil. Men det går naturligtvis också bra att cykla de 85 kilometrarna.
Varför hit? För att uppleva Göta kanals historia. Kanalen är ett av landets största byggprojekt någonsin.
Missa inte:
Slussområdet i Hajstorp, Karlsborgs fästning, Motala motormuseum (med landets största Rolls Roycesamling) och Smultronstället i Söderköping, www.smultronstallet.se.
Lämpliga boendealternativ:
Pensionat Prästgården i Töreboda, www.prastgarden.nu, tfn 0506-125 00,
Tåtorps vandrarhem (STF), www.tatorp.se, tfn 0506-530 86,
Idas strandgård i Karlsborg, www.idasbrygga.se, tfn 0505-131 11,
Kapten Billes vandrarhem i Norsholm, www.kaptenbille.se, tfn 011-545 50,
Söderköpings brunn, www.soderkopingsbrunn.se, tfn 0121-109 00.
Mer information: www.gotakanal.se
S:t Olavsleden
8. I pilgrimers spår, högt över marken
Sträcka: Östersund–Åre. Cirka 10 mil. (Hela sträckan Selånger–Trondheim, 57 mil).
Mellan storstaden Östersund och de närliggande fjälltrakternas imponerande natur kan du njuta av södra Norrlands vackra natur. Börja på Frösön och cykla förbi runstenen som berättar om hur Jämtland kristnades. Leta dig sedan över Frösöns gröna ängar, med utsikt mot Oviksfjällen. På de platser där leden är besvärlig – där du behöver en mountainbike eller måste gå till fots – finns det alternativa rutter som är tydligt utsatta på kartan.
Varför hit? För att ta del av fjälltrakternas rike, åka linbana från Åreskutans topp eller göra en egen liten pilgrimsfärd. Traktens klara, rena luft är bra för att skingra tankarna.
Missa inte: Jamtli friluftsmuseum i Östersund www.jamtli.se, Kretsloppshuset i Mörsil www.kretsloppshuset.se, chokladfabriken Åre Choklad www.arechoklad.se.
Lämpliga boendealternativ:
Nybyggda Frösö Park på Frösön, www.frosoparkhotel.se, tfn 063-16 50 00,
Wångens wärdshus, www.wangen.se, tfn 0640-174 17,
Åre Fjällsätra i Undersåker, www.arefjallsatra.se, tfn 0647-305 05.
Mer information: www.stolavsleden.com