• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Dominika Peczynski: "Jag vill gifta mig med Anders"

  När Dominika Peczynski blev tillsammans med före detta finansministern Anders Borg trodde många det skulle bli en kort romans. Men de hade fel. Dominika planerar för bröllop så småningom. Men först ska hon upp till bevis på dansgolvet.
  Foto: Frida Funemyr, Pär Bäckstrand/TV4, IBL

  Dominika Peczynski: "Jag vill gifta mig med Anders"

  Dominika Peczynskis största förhoppning är att hon inte ska bli utröstad först av alla, säger hon om sin medverkan i årets säsong av Let's dance.

  Vi ses på hennes pr-byrå, ett charmigt och hemtrevligt kontor i Gamla stan i Stockholm. Hennes två kollegor sitter med och fikar, så även 5-årige sonen Harry som är hemma från förskolan idag.

  – En stor anledning att jag sa ja var också att jag fått höra att man rasar i vikt genom att delta i programmet. Det står inte i kontraktet, men det var nästan en garanti de kunde ge mig. 

  – Men sedan är det såklart viktigt att ge sig själv en spark i baken emellanåt och komma utanför sin bekvämlighetszon. 

  På frågan om Dominika har några danssteg kvar i kroppen sedan tiden med gruppen Army of Lovers, svarar hon:

  – Haha, nej, jag har inte dansat i hela mitt liv. Med Army of Lovers gick vi ju bara några steg framåt, sedan bakåt och därefter några steg åt sidan. Sedan lyfte alla tre handen mot himlen samtidigt, det var den mest avancerade koreografin vi klarade av.

  Men Dominikas danspartner, Martin Drakenberg, har gett henne beröm och sagt att hon har "bra tår".

  – Jomen, jag både simmade och gick på gymnastik som ung och det där med att sträcka på tårna, det kommer inte Tony Irving att behöva påpeka för mig. Det sitter redan där. I övrigt kommer jag tänka bort att det är en tävling, jag kommer gå och dansa på fredagskvällar och ha lite show i tv. Jag ska göra så gott och fint jag kan efter min förmåga och ser ärligt talat inte de andra som konkurrenter. 

  Men ska Dominika välja ut någon som blir en tuff motståndare, väljer hon Anja Pärson.

  – Det brukar gå väldigt bra för de gamla idrottsstjärnorna i den här tävlingen, de har väl höga smärttrösklar som vi andra inte har på samma sätt. Gör det ont på mig så vill inte jag fortsätta, men som gammal idrottare så tänker man kanske tvärtom, säger hon.

  Dominikas största förhoppning var att inte bli utröstad först av alla i årets Let's dance.

  Flydde från Polen

  Dominika kom till Sverige som 7-åring. Hennes polsk-judiska föräldrar flydde kommunismen och sökte politisk asyl. Det polska samhället var mycket katolskt och hade låg tolerans för judar. Mamman är matematiker och pappan var civilingenjör, och när familjen kom till Sverige fick de börja om.

  Sedan 13 år tillbaka driver Dominika sin egen pr-byrå och hon beskriver sin vardag som ett "helt vanligt dagtidsliv", där olika företag anlitar hennes firma för att till exempel få hjälp att stärka sitt varumärke.

  – Kändistiden som popstjärna och modell känns fjärran från det liv jag lever nu. Jag höll på med det där på heltid tills jag var 28 år, men sedan kändes det inte bekvämt att ha underhållningsbranschen som sin enda inkomstkälla. Nu får jag en lagom dos genom att bara doppa tårna i kändisvärlden då och då.

  "Anders har alla rätt"

  Över två år har gått sedan Dominika och Anders Borg blev ett par. Många trodde att deras förhållande bara var en kort romans, men relationen kan inte bli mer stabil. Något som Dominika känner att hon inte behöver bevisa, vare sig för press eller någon annan.

  – Jag kunde inte bry mig mindre. Jag lever inte mitt liv för att bevisa något för kvällstidningarna.

  Dominika är kärare än vad hon någonsin varit.

  – Jag har ju levt i flera olika relationer, men det här är första gången som jag har gemensamt boende med den jag är tillsammans med. Det säger ganska mycket. Anders har allt en kvinna behöver och vill ha. Han har alla rätt. Anders är smart, snygg, rolig och snäll. 

  Dominika menar att för henne är det viktigt att leva tillsammans med någon som man kan haintellektuella och intressanta samtal med, vilket hon har med Anders.

  – Dessutom har man aldrig tråkigt när man är med Anders. Han är aktiv och både tänker och pratar i 180. Tiden står aldrig stilla med Anders, säger Dominika. Hon har svårt att se de två hamna i en vardagstristess. Och kanske, kanske blir det bröllop så småningom.

  – Alltså, jag har ju alltid varit emot giftermål och känt mig alldeles för radikal för sådant. Jag går knappt på andras bröllop just av samma anledning. Jag vet inte, men jag har upplevt det som ett slags medelklasscharad. Fram tills jag träffade Anders, han har faktiskt fått mig att börja tänka om. Jag är så otroligt förälskad i honom och kanske skulle vi gifta oss bara för att jag vill särskilja den här relationen från tidigare. 

  Dominika konstaterar att det är få förunnat att bli så här kär lite senare i livet.

  – Men jag tror att ju äldre man blir, desto bättre väljer man. Man fattar bättre beslut, helt enkelt.

  – En stor anledning att jag sa ja var också att jag fått höra att man rasar i vikt genom att delta i programmet. Det står inte i kontraktet, men det var nästan en garanti de kunde ge mig

  Bonussyskon en tillgång

  Vi pratar om vad familjen brukar göra tillsammans de veckor som Anders och Dominika har barnen. Då tittar Harry upp från sin Ipad och svarar snabbt: "pussas". Hans mamma skrattar och ger honom en puss. Dominika har inget som helst problem med bonusfamiljsbiten.

  – Jag är inget fan av kärnfamiljen och har bara levt i en under min dotters första fem månader. Aldrig har jag sett mina uppbrott från barnens pappor som nederlag, snarare som en tillgång. Jag tycker man problematiserar hur jobbigt det är med bonussyskon eller en extra förälder hit och dit. Istället ser jag det som att det finns ännu fler personer som bryr sig om varandra.

  Som mamma beskriver sig Dominika som ganska tillåtande.

  – Jag önskar att jag kunde vara lite mer bestämd och auktoritär, men jag tycker det är svårt att säga nej när Harry till exempel frågar efter något han vill ha i affären. Antagligen beror detta på att jag själv var hårt uppfostrad med mycket tider och regler. 

  Men det finns något som Dominika inte ger vika för när det kommer till uppfostran:

  – Jag är jättehård med att lära sig vara artig och att ta hänsyn till andra människor. På det området tjatar jag. 

  Precis som de flesta föräldrar brottas Dominika med "det ständigt dåliga samvetet".

  – Jomen, jag tycker det är jättesvårt att hinna jobba så mycket som jag vill och samtidigt vara med barnen, och så den sociala biten och nu även dansen på det. Alltid har man dåligt samvete för att man ger för lite tid åt något. 

  När Dominika Peczynski blev tillsammans med före detta finansministern Anders Borg väckte det stor uppståndelse.

  Vill inte bli utbränd igen

  Men Dominika har koll på sig själv och vet när hon tar på sig för mycket. Hon har gått in i väggen en gång och vill inte hamna där på nytt.

  – 2009 fick en väninna vid ett tillfälle köra mig till en psykiatrimottagning. Under en period hade jag börjat glömma bort saker. Jag hittade inte hem, glömde vem jag ringt upp och liknande saker. Just vid detta tillfälle satt jag på en parkbänk och bara grät, jag hade gått ut för att ta mig någonstans, men kom inte ihåg till vem eller vart. Väl hos psykiatrikern, som jag började gå hos regelbundet, fick jag lära mig vad jag skulle dra ner på i livet. På den tiden levde jag i en relation jag inte var nöjd med och hade kollegor som jag inte trivdes med. Jag skar bort alla sociala medier och allt socialt umgänge. Kvar fanns
  jobbet. Jag var ju tvungen att se till att pengarna skulle fortsätta att rulla in. Men inför varje arbetsdag gjorde jag listor på vad som behövde göras nästkommande dag. När dessa punkter var avbockade gick jag hem och lade mig tidigt. Jag var akut sjuk i ett halvår ungefär. Sedan kom glädjen och orken sakteligen tillbaka. 

  Därefter har Dominika hittat en vardag och livsstil som passar henne och som får henne att må bra.

  – Största glädjen i livet är att familjen ska må bra och det ska gå bra för oss. Därefter menar jag att arbete är en underskattad källa till glädje.

  Största sorgen som Dominika fått uppleva var när hennes pappa gick bort för fyra år sedan.

  – Det var riktigt tufft och jag vet inte om jag bearbetat det helt ännu. Det är ju ingen depression utan bara en stor sorg som måste få ta sin tid. Pappa blev 78 år och han var egentligen helt frisk. Pappa drabbades av ett blodtrycksfall när han befann sig i en trappa. Han ramlade och slog i huvudet som krossades. Eftersom jag också drabbas av blodtrycksfall då och då har jag fått blodtrycksmedicin som jag ska börja ta.

  Dominika har turen att ha modeskaparen Camilla Thulin som sin bästis:
  – Vi har varit vänner i över 30 år och delat en hel del glädje och sorg tillsammans.

  Beskriv din livsstil!

  – Jag lever inte dekadent, men jag är inte heller något hälsofreak utan någonstans mittemellan. Jag köper inte en massa nya kläder, men har turen att ha Camilla Thulin som min bästis. Det är grymt praktiskt att bara gå förbi hos henne och hämta något snyggt plagg när jag behöver. Vi båda har varit vänner i över 30 år och delat en hel del glädje och sorg tillsammans. Camilla är en fantastiskt klok, varm,
  stabil och erfaren människa.

  Vad gör du helst en ledig dag?

  – Anders och jag umgås med vänner och läser gärna böcker. Vi sitter aldrig och tittar på serier eller så, det gjorde jag innan tiden med Anders. Men nu blir det bara Aktuellt. Nej, vi sitter mest och läser varsin bok för att hela tiden avbryta varandras läsning genom att referera från våra egna.

  Tror du på en högre makt?

  – Nej, jag är ateist.

  Vad är du mest stolt över i ditt liv?

  – Att jag är en person som kämpar på.

  Finns det något du ångrar?

  – Jag önskar att jag hade pluggat vidare. Inte för att jag tycker att jag lider av några direkta kunskapsluckor som stör i mitt arbete eller sociala liv, utan att jag ibland kan känna att jag har studietiden ogjord. Istället får jag se tillbaka på de åren som modell och popstjärna, vilket å andra sidan inte heller är helt fel.

  Vilken väg önskar du att dina barn ska gå?

  – Jag tycker inte de behöver välja, det finns flera popartister som pluggar samtidigt. Men om jag måste välja, då önskar jag att de studerar. Det är viktigt.

  Framtidsdrömmar?

  – Jag skulle gärna fortsätta som jag har det precis nu. Det vore oförskämt av mig att klaga.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!