• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 15 böcker du kan fynda på årets bokrea

  Onsdagen den 22 februari drar årets bokrea äntligen igång! Här listar vi några verk som är väl värda att spanas in.

  1. Lars Kepler – Kaninjägaren

  Författarparet bakom Lars Kepler är tillbaka med sin sjätte roman om kriminalkommissarie Joona Linna. Kaninjägaren tar vid där den föregående succén Stalker slutade, och toppade listan över mest sålda skönlitterära böcker i Sverige 2016.

  2. Elena Ferrante – Min fantastiska väninna och Hennes nya namn

  Pseudonymen Elena Ferrante har gjort succé världen över med sin kvartett om bästa vännerna Elena och Lila som växer upp tillsammans i femtiotalets Neapel. Del ett och två tog sig in på topp tre över förra årets mest sålda skönlitterära böcker i Sverige. Den tredje boken släpptes i slutet av 2016 och bok fyra, Det förlorade barnet, kommer på svenska den 15 juni.

  3. Lina Wolff – De polyglotta älskarna

  2016 års Augustprisvinnare De polyglotta älskarna av Lina Wolff är en av godbitarna på årets bokrea. Romanen består av tre sammanlänkade berättelser, där författaren låter tre olika röster berätta i vad som av Dagens Nyheters Jonas Thente beskrivits som en komplicerad relationsroman. 

  4. Gillian Flynn – Gone girl

  Om du mot all förmodan missat Gillian Flynns kritkerrosade bestseller Gone girl, som blev film 2014 med Ben Affleck och Rosamund Pike i huvudrollerna, så är det hög tid att slå till nu när den finns med på årets bokrea. 

  5. Jessica Schiefauer – När hundarna kommer

  Ännu en Augustprisvinnare hittar vi här. Jessica Shiefauer mottog priset år 2015 i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok. Hon har belönats med samma pris en gång tidigare, för lika läsvärda Pojkarna. När hundarna kommer handlar om kärlek, och om en familj där yngste sonen plötsligt blir en mördare. Boken är delvis inspirerad av mordet på John Hron.

  6. Malin Persson Giolito – Störst av allt

  En skolskjutning står i centrum i Malin Persson Giolitos hyllade rättegångsthriller Störst av allt. Endast en rik tonårstjej överlever och ställs inför rätta. Frågan är bara vem som egentligen är skyldig? Denna bladvändare var en av förra årets mest hyllade deckare. 

  7. Jessie Burton – Miniatyrmakaren 

  Här är boken som blivit 2000-talets bäst säljande brittiska debutroman i alla kategorier. Inte sedan Harry Potter & de vises sten har en debut gjort sådan succé. Jessie Burtons Miniatyrmakaren har plockat hem en rad priser och jämförs med klassiker som Donna Tartts Den hemliga historien. Klart man blir nyfiken!

  8. David Lagercrantz – Det som inte dödar oss

  Den extremt omskrivna fjärde boken i Millennium-serien kom ut i augusti 2015 – 10 år efter den första boken i serien, Män som hatar kvinnor. Trots allt rabalder kring boken, där vi får återse Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander, hamnade den på bästsäljarlistor världen över.

  9. Martina Haag – Det är något som inte stämmer

  Kring Martina Haags fjärde roman har det spekulerats om att boken, som handlar om just en separation, skulle handla om författarens egna omskrivna skilsmässa från Erik Haag. Det här är en mörkare och sorgligare roman än vad vi är vana vid från Martina Haag.

  10. Fredrik Backman – Björnstad 

  Fredrik Backman, som bland annat skrivit boken En man som heter Ove, som ligger till grund för den Oscarsnominerade filmen med samma namn, skriver gripande om småstadsmentalitet, ishockey och vänskap.

  11. Katarina Bivald – Livet, motorcyklar och andra omöjliga projekt

  Katarina Bivalds genombrott Läsarna i Broken Wheel rekommenderar blev en riktig feelgood-favorit. I hennes andra bok får vi följa ensamstående Anettes kamp för att tackla ensamheten när enda dottern flyttar hemifrån. Precis som debuten är den skriven med mycket humor och värme.

  12. Jonas Hassen Khemiri – Allt jag inte minns

  Ständigt kritikerrosade Jonas Hassen Khemiri skriver om vänskap, kärlek, identitetssökande kommunikationssvårigheter och lojalitet. Med Allt jag inte minns belönades författaren med Augustpriset för bästa skönlitteratur 2015.

  13. Paula Hawkins – Kvinnan på tåget

  En riktig nagelbitare i samma anda som Gone girl. Paula Hawkins thriller om en kvinna som ser något chockerande från ett tågfönster har sålt över 18 miljoner exemplar i USA och legat etta på topplistor världen över.

  14. E Lockhart – Kanske är det allt du behöver veta

  Den rika familjen Sinclair tillbringar varje sommar på sin privatägda ö, men när huvudpersonen Cadence var 15 hände något på ön som hon inte minns, och som ingen vill berätta för henne. Du kommer inte bli besviken på twisten i slutet på den här bladvändaren!

  15. Lucy Dillon – Hundra omistliga ting

  Feelgood-drottningen Lucy Dillon gör ingen besviken i den här berättelsen om Gina Bellamy som börjar om på nytt efter en omskakande livskris. Ett vackert gammalt K-märkt hus ska rustas upp, och självklart förekommer det massor med hundkärlek.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!