• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Studie: Därför kan det vara bra med ett stökigt hem

  Sluta skämmas över röran, faktum är att den gör dig mer kreativ!

  Studie: Därför kan det vara bra med ett stökigt hem
  Foto: Istock

  Enligt forskare blir personer som har det stökigt kring sig mer kreativa. Det här bevisar en studie genomförd vid universitetet i Minnesota. Rapporten publicerades redan 2013, men resultatet är så glädjande att det är värt att upprepa. 

  Studien gick bland annat ut på att deltagarna fick i uppgift att komma på nya användningsområden för pingisbollar. Vissa av dem fick sitta i ett välstädat och organiserat rum och vissa i ett stökigt rum. Deras idéer bedömdes sedan av en jury som inte fick veta vilka idéer som kom från vilken grupp.

  Deltagarna i det stökiga rummet kom fram till lika många förslag som de i det prydliga rummet, men deras idéer var överlag mer kreativa och intressantare. När deltagarna fick välja mellan en helt ny produkt och en etablerad valde de stökiga personerna också i större utsträckning den nya produkten. Det här tyder på att en stökig miljö kan uppmuntra till förändring.

  Däremot visade studien att deltagarna i det prydliga rummet var mer benägna att göra det som anses vara rätt, som till exempel att donera pengar till välgörenhet och välja ett äpple istället för en chokladkaka. 

  En organiserad miljö kanske får dig att göra vad som förväntas av dig, men en stökig omgivning har helt klart sina fördelar:

  – Det stökiga rummet ledde till något som företag, industrier och samhällen vill ha mer av: Kreativitet, säger Kathleen Vohs, en av forskarna bakom studien. 

  Goda nyheter för alla oss som hatar att städa!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!