• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Underbara, älskade amaryllis!

  Äntligen är advent på väg! En efterlängtad tid i vintermörkret. Plötsligt lyser allting upp! Trädgårdar och balkonger kläs in med ljusslingor, de kära adventsljusstakarna plockas fram och julens höjdare, amaryllisen, får sprida glädje inomhus. Ljuvlig att följa från spirande knopp till fullt utslagen blomma. Praktfull i både kruka och vas. Klassiskt julröd, gnistrande vit eller romantiskt rosa – det finns en färg för varje smak.

  Underbara, älskade amaryllis!

   1. Den röda amaryllisen

  Den röda amaryllisen är älskad och ger maximalt med julstämning. Ställ gärna flera tillsammans på en bricka. Dekorera med ett fint band och julkulor.

   2. Den vita amaryllisen

  Naturligt vackert blir det med vit amaryllis och tazetter som planteras i terrakottakrukor med patina. Lite mossa och några kottar räcker som dekoration.

  Så sköter du din amaryllis:

  - Vattna sparsamt, annars skjuter stängeln i höjden och blir lång och ranglig. Vattna på fatet eller i kanten av krukan så att löken inte blir blöt. Låt jorden torka upp mellan vattningarna. 

  - Amaryllisen vill gärna stå ljust. Ju varmare den står desto snabbare drivs den i blom. En sval placering gör att blommorna håller längre. 

   

  Fyll en korg med flera sorter!

  Fyll en korg med flera olika sorter så kan du njuta av riktigt lång härlig blomning. Här med några vackra grenar av ormhassel som samtidigt ger stöd. Lite mossa och små söta hus ger arrangemanget stämning.

  Titta på löken!

  Vill du ha koll på kvaliteten ska du titta på lökens storlek. Ju större lök desto mer fylld är den med näring och växtkraft. En större lök ger oftast fler stänglar. Se också till att amaryllislöken är fast. 

  Driva löken själv

  - Väck löken genom att placera den över ett glas med ljummet vatten så att rötterna, inte löken, kommer i kontakt med vattnet. Låt den stå i ca ett dygn.

  - Välj en kruka som står stadigt och är lagom stor. Det bör vara 2–3 cm mellan löken och krukans kant.

  - Bottna krukan med lecakulor för dräneringens skull och plantera sedan löken i vanlig blomjord så att ungefär halva löken sticker upp.

  - Vattna igenom jorden efter planteringen och ställ den gärna lite varmt. Värmen är viktigare än ljuset när löken ska komma igång. Då rotar den sig snabbare. Vattna bara om jorden är helt torr.

  - När blomstängeln tittar fram är det dags för en ljus placering. Vattna sparsamt.

  - Går det för fort, ställ din amaryllis svalare. Går det för sakta, ställ den varmare. 

  Kruka eller vas?

  Amaryllisen är vacker även som snittblomma och som utslagen står den lika länge i vas som i kruka. 

   

  9 snygga sorter

  'Cybister' skapar dramatik i krukan.

  'La Paz', även kallad fjärils- amaryllis, har speciella blommor.

  'Minerva' med vit mitt.

  Den dova färgskalan är vacker även till jul. Sorten 'Papillo' står fint i en terrakottakruka. Några enkla gröna julkulor förhöjer arrangemanget.

  'Pasadena' heter denna skönhet i rött och vitt.

  'Pink star', för dig som tycker om pasteller.

  'Samba' har vackert vitkantade blommor.

  Skira 'Dancing queen' med röd- och vitrandiga blommor.

  'Sugar candy' med pastellrosa kanter.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!