HJ:s stora cykelguide i Köpenhamn

Att upptäcka städer på cykel är ett utmärkt sätt att turista. Vi skickade ut vår redigerare Maria och hennes dotter Nora till världens bästa cykelstad - Köpenhamn! Följ med på en "dejlig" cykeltur i den danska huvudstaden!

Vi stiger på tåget i Lund en solig fredagsförmiddag. Morgonrusningen har precis lagt sig och det är lätt att få plats med två cyklar på Öresundståget. Resan över bron går förvånansvärt snabbt och efter cirka 35 minuter är vi framme på Köpenhamns flygplats Kastrup där vi stiger av.

Om du har med dig din egen cykel på tåget så skulle jag varmt rekommendera att stiga av just här. Cykelvägen från Kastrup in till staden är bara glest trafikerad och du hinner stilla och lugnt vänja dig vid den lite hetsigare trafiken ju närmare city du kommer.

Jag tycker att Köpenhamn trots sin storlek är en väldigt lättcyklad stad. Det finns rejält tilltagna cykelbanor längs alla större vägar och cykelbanorna är nästan alltid åtskilda från gångbanorna. Det märks att stadsplanerarna i den danska huvudstaden verkligen tänker cykel och satsar på cyklar.

Köpenhamn är en av världens stora cykelstäder – så mycket som 37 procent av alla resor till och från arbetet sker med cykel och två gånger har den danska huvudstaden blivit korad till världens bästa cykelstad!

På med hjälmen och håll till höger! Och glöm inte stopptecken när du ska stanna!

 

HJ:s stora cykelguide i Köpenhamn
Här är cykelrutten för dagen!

1. Kastrup havsbad

På vägen in till city från Kastrup går cykelvägen längs Amager Strandvej och här finns många möjligheter till bad. Gräsmattor och sandstrand eller varför inte ta ett dopp på Kastrup havsbad eller på någon annan plats längs den två kilometer långa sandstranden Amager strandpark.

HJ:s stora cykelguide i Köpenhamn
Här börjar Maria dagens utflykt. Bakom henne skymtar den 2 km långa sandstranden Amager strandpark.
HJ:s stora cykelguide i Köpenhamn
Kastrup havsbad ligger som en gigantisk träsnäcka vid ön Amagers långa strand.

 

2. Vor frelsers kirke

På norra Amager börjar trafiken tätna och snart kör vi över bron till stadsdelen Christianshavn. Här ligger Vor frelsers kirke där du kan klättra upp i tornet och få en underbar utsikt över hela Köpenhamn.

HJ:s stora cykelguide i Köpenhamn
För den som orkar med att ta trappan uppför spiran på Vor frelsers kirke väntar en fantastisk utsikt över Köpenhamn!

 

3. Christiania

Inte långt härifrån ligger ett av Köpenhamns största turistmål – fristaden Christiania. De guidade turerna här har blivit väldigt populära och om man bortser från fristadens drogvänlighet så finns det inne i området fantastiska fina och fantasifulla hus att beskåda. Här finns också cykelverkstad och kvinnornas smedja. Väl värt en timmes guidning av en äkta christianit.

HJ:s stora cykelguide i Köpenhamn
Guidade rundturer på Christiania har blivit en av Köpenhamns mest populära turistattraktioner.

 

4. Papirøen

Vi fortsätter ut till Papirøen där det 2014 öppnade en gigantisk gatumatmarknad med cirka 40 food trucks (matbilar) och matbodar som är byggda av gamla fartygscontainrar – trevligt och prisvärt. Här kan du välja på internationell mat från ett 30-tal länder. Just denna soliga vårfredag är det massor av människor här och när vi väl slagit oss ner med våra smørrebrød och hittat en plats vid kajkanten har vi en underbar utsikt över till Nyhavn.

HJ:s stora cykelguide i Köpenhamn
På Papirøen finns ett enormt utbud av foodtrucks och gatumatstånd.
HJ:s stora cykelguide i Köpenhamn
Ingen Köpenhamnsresa utan smørrebrød!

 

5. Nyhavn

Just klassiska Nyhavn är vårt nästa mål. När denna artikel skrivs är ännu inte den nya gång- och cykelbron Inderhavnsbroen mellan Christianshavn och Nyhavn klar. Hade den varit klar hade det varit en lätt match. Preliminära planer säger att bron kommer att vara klar i mitten av augusti.

Så vi får cykla tillbaka och ta oss över via Knippelsbron för att nå Nyhavn. Och nu känns det verkligen som Danmark. Gamla segelbåtar, uteserveringar, en doft av öl och våffelstrutar ligger över den gamla hamnen där de äldsta husen är från 1600-talet. Härifrån utgår också Köpenhamns sightseeingbåtar som kan rekommenderas om du vill ha en både njutningsfull och snabb guidetur i stan.

HJ:s stora cykelguide i Köpenhamn
Vackra Nyhavn är väl värt ett besök!

 

6. Den lille havfrue

Nästa stopp är ett annat klassiskt turistmål – Den lille havfrue på Langelinie. Edvard Eriksen skapade skulpturen 1913, och den föreställer huvudpersonen i HC Andersens saga Den lilla sjöjungfrun. På vägen hit cyklar vi förbi kastellet, en av de bäst bevarade fästningarna i Europa. Intill kastellet finns stora f inagrönområden.

Som vanligt är det många som vill besöka hela Danmarks nationalsymbol och vi tar tillfället i akt att köpa en klassisk dansk våffelstrut med “flødebolle och flødeskum”, gräddbulle och vispgrädde, och njuta av den fina utsikten över Yderhavnen.

HJ:s stora cykelguide i Köpenhamn
Den lille havfrue är oerthört populär bland turister men faktum är att man aldrig kommer den riktigt så här nära…

 

7. Fælledparken

Turen går vidare mot Fælledparken en gigantisk park öster om Rigshospitalet. Här samlas under den varma årstiden många köpenhamnare i alla åldrar. Ta med en filt och slå dig ner för en picknick och studera det myllrande folklivet!

HJ:s stora cykelguide i Köpenhamn
Passa på att stanna för picknick i Fælledparken, en gigantisk park öster om Rigshospitalet.
HJ:s stora cykelguide i Köpenhamn
En äkta dansk “is” med gräddbulle och vispgrädde på toppen!

 

8. Assistens kirkegaard

En annan grön oas är Assistens kirkegaard på Nørrebro som är så mycket mer än bara en kyrkogård. Här är många kända danskar begravda och du kan följa skyltarna till HC Andersens begravningsplats. Kyrkogården, som ligger mitt i staden, har blivit en populär mötesplats och väl värd att ströva runt i en lång stund.

HJ:s stora cykelguide i Köpenhamn
Assistens kirkegaard på Nørrebro är mycket mer än bara en kyrkogård. Här är många kända danskar begravda, till exempel HC Andersen.

 

9. Botanisk have

Köpenhamn är rikt på parker och en du inte får missa är Botanisk have. För att nå dit cyklar vi livliga och folkrika Nørrebrogade söderut och över Dronning Louises bro som korsar en av de fem så kallade søerne, sjöarna. Här kan du bara gå runt och njuta av de exotiska växterna eller besöka Palmehuset, det botaniska museet, eller den lilla butik med växter som ligger i trädgårdens nordöstra hörn.

HJ:s stora cykelguide i Köpenhamn
Botanisk have med det spektakulära Palmehuset är väl värt ett besök.

Köpenhamns 5 havsbad:

1. Copencabana vid Fisketorvet på Vesterbro
2. Havnebadet Islands brygge
3. Helgoland søbadeanstalt på Amager
4. Svanemøllestranden på Österbro
5. Havnebadet Sluseholmen i Sydhavnen

 

10. Islands brygge

Nu närmar vi oss vår cykelturs slut men för den som fortfarande har krafter kvar och känner för ett dopp finns möjlighet att cykla nerför HC Andersens allé till Langebro och havnebadet vid Islands brygge som är ett av Köpenhamns fem stadsbad som anlades för några år sedan. Bassängen är 75 meter lång och här finns barnbassäng och hopptorn på tio, fem och en meter. Badet är öppet 1 juni-31 augusti.

 

 

 

HJ:s stora cykelguide i Köpenhamn
Havnebadet vid Islands brygge är ett av Köpenhamns fem stadsbad. Den som behöver kan ta ett svalkande dopp här!

 

Enklast är nu att ta tåget hem till Sverige igen från Köpenhamns hovedbanegård, centralstationen, förhoppningsvis med huvudet fullt av intryck och en önskan att komma hit igen. Köpenhamn har oändligt mycket att bjuda på – det känns som om man aldrig kan bli klar med denna inspirerande och mysiga stad!

HJ:s stora cykelguide i Köpenhamn
Köpenhamn är härligt att cykla i men glöm inte hjälmen!

 

Hyra cykel i Köpenhamn

* Du kan ta med cykel på Öresundstågen i mån av plats under icke rusningstid. Cykel kostar som barnbiljett.

* Du kan hyra cykel på flera ställen i Köpenhamn, bl a i omedelbar närhet av två av Öresundstågets tre stationer i centrala Köpenhamn:
Nørreport, www.rentyoubikehere.dk
Østerport, www.pedalatleten.dk

* Ett annat alternativ är att hyra en så kallad “bycykel” (stadscykel), som är utrustad med både batteridrift och inbyggd GPS på styret.

* Första gången du hyr en cykel knappar du in dina kreditkortuppgifter direkt på skärmen på styret och låser upp cykeln med en kod.

* En bycykel kostar 25 DKK i timmen att hyra och finns bl a i direkt anslutning till Köpenhamns centralstation, Hovedbanegården. www.bycyklen.dk

 

 

Scroll to Top