Så spår du vädret i midsommar – bonden Cillas 5 bästa tips!

Bonden Cilla har lärt sig att tyda tecken i naturen för att kunna förutspå när det är regn på ingång. Vem hade trott att spindelnät var ett gott tecken? Här hittar du hennes fem bästa tips!

Visst hoppas vi alla att årets midsommarhelg bjuder på sol, värme, många jordgubbar – och uppehåll! Vädret är aldrig att lita på, och hur mycket vi än följer vädersändningarna på TV blir vi ständigt överraskade av midsommarvädret.

Mjölkbonden Cilla har under årens lopp lärt sig att tolka tecken i naturen för att veta hur vädret blir nästa dag. 

Så spår du vädret i midsommar – bonden Cillas 5 bästa tips!
Cilla är mjölkbonde i Småland och behöver ha koll på vädret för att veta hur nästa arbetsdag ser ut.

Ska man ha gummistövlar eller blir det solsken? Inför högtider som midsommar eller nationaldagar blir svenskarna som besatta av vädret.

För mjölkbonden Cilla är vädret livsviktigt och handlar inte bara om vad hon ska ha för kläder på sig. Hon anpassar hela sin vardag och arbetet med korna efter hur vädret blir. Blir det fel väder måste hon skjuta på grässkörden. Under årens lopp har hon lärt sig hur hon med, förutom ny teknik som väder-appar, tecken i naturen kan förutspå hur vädret blir nästa dag.

 

Här är bonden Cillas 5 bästa tips!

1.  Om husflugorna blir ilska och bits mycket på sommaren, då blir det ofta regn. Dessutom blir korna irriterade när flugorna är ilskna.

 2.  Om man ser slöjmoln (cirrusmoln) på kvällen så blir det ofta regn dagen efter.

 3.  Om svalorna flyger lågt så är det omslag till regn på gång, ganska snart eller dagen efter.

 4.  Spindlarna väver inga nät i onödan, är det lågtryck (regn) på gång så brukar det inte finnas några spindelnät. Spindelnäten kan man enkelt se om det är dagg i gräset på morgonen på sommaren. Det kan dock fortfarande komma enstaka småskurar och skvättar av regn.

 5.  Använd någon av väder-apparna som finns (tex klart.sesmhi.se eller yr.no), lita inte på TV-vädret. TV-vädret visar inte på lokalnivå, och det blir ofta fel.

Scroll to Top