-
Polska julkrubbor: Från återvunnet skräp till glittrande mästerverk
Nyligen invigdes på Vadstena Klostermuseum en stor utställning med julkrubbor – alla tillverkade av händiga amatörer i polska Krakow. Där, på andra sidan Östersjön, är julkrubbor en stor sak och varje år väljs den vackraste bland hundratals bidrag.
-
Stor köttfärspaj i långpanna
En härlig köttfärspaj, med både feta- och cheddarost, som räcker till många. Du lagar den enkelt i långpanna.
-
Kika in i mysigaste skogstorpet: ”Jag blir lugn när jag sitter och julpysslar”
Glasverandan avgjorde saken när det norska paret Vibeke och Hans Petter hittade sitt drömställe i svenska skogen. Dessutom fanns det plats att förverkliga Vibekes dröm – en vedugn i köket.
-
Veckans Sverigelotter 51
Ta chansen att tävla om Sverigelotter varje vecka!
-
Veckans Triss 51
Här kan du vinna Trisslotter – varje vecka!
-
Enkla krysset 51
Välkommen till Enkla krysset!
-
Snabba krysset 51
Välkommen till Snabba krysset!
-
Vinn boken “Bettys bästa”!
Svara på en enkel fråga och ha chans att vinna en bok.
-
Kronisk nästäppa blir att vanligare – ny effektiv medicin hjälper
Allt fler drabbas av kronisk nästäppa till följd av överdriven användning av nässpray. Det finns dock hjälp att få!
-
Indisk glass med fruktsallad
Kulfi kallas den här underbart goda glassen. Här bjuder vi den tillsammans med aromatisk fruktsallad.
-
Smaksatt ris på indiskt vis
Ris med olika smaker gör du lätt med kokt basmatiris.
-
Chapati
Ett typiskt indiskt bröd som gräddas i en stekpanna. De är godast nygräddade och bjuds ofta till mat där det finns god sås att suga upp. Främst på bilden ser du stormogulens lammcurry – en rätt där Indiens rikedom av kryddor verkligen kommer fram.
-
Stormogulens lammcurry
I stormogulens lammcurry kommer Indiens rikedom av kryddor verkligen fram. Bjud chapati till, brödet är perfekt när man vill suga upp den goda såsen. Stormogul kallade européerna härskaren i det stora muhammedanska rike som grundades 1526 av Babur och som varade fram till 1858.
-
Raita – kalla yoghurtsåser
Raita är kall yoghurtsås som både bryter av och framhäver smaken på maten. Såsen kan också svalka smaklökarna. Raita serveras ofta till de olika maträtterna. Här får du olika förslag på raitas.
-
Tandoorikyckling
Det här är troligen den mest kända indiska kycklingrätten. Vi använder oss av en färdigköpt tandooripasta. Till tandoorikycklingen bjuds kanelris, bröd och gärna en raita.
-
Bombaybullar
Indiska köttbullar gjorda på lamm- eller fläskfärs – Bombaybullar – serveras med ris, raita med mynta (se d:o) och mango chutney.
-
Svamp- och linscurry
God som ensamrätt men curryn passar också till både kött och fisk. På bilden ser du delikat tikka med kyckling, svamp- och linscurry och puppodums (bröd).
-
Tikka med kyckling
Delikata kycklingspett. Svamp- och linscurry, puppodums (bröd) och någon raita (yoghurtsås) är gott att äta till spetten. Tikkapastan köper vi färdig och rör ut den med yoghurt. Sedan penslar vi spetten med röran och grillar dem i ugnen.

















