-
Nadya skickar julklappar till 300 barn i Ukraina: ”Hjälpbehovet är stort – speciellt på barnhem”
När Nadya var liten fick hennes fattiga familj julklappar från väst. Det har hon aldrig glömt och trettio år senare samlar hon själv in till julklappar till döva och funktionshindrade barn på barnhem i Ukraina.
-
Eldsjälarna i Lomma ordnar julfirande för äldre och ensamma: ”Det finns ett stort utanförskap”
För sjunde året arrangerar Gemensam Jul i Lomma i år julaftonsfirande för 120 gäster – både äldre och Ukrainaflyktingar. Hemmets Journal var med i fjol när sill, skinka, prinskorv och all den andra julmaten dukades fram.
-
Carina har gjort julbockar i 40 år: ”Det är så rofyllt att sitta och binda halm”
Många har sett hennes halmbockar på marknader och till jul pryder de platsen framför granen i tusentals hem. Halmslöjdaren Carina Kjellsdotter har bundit bockar i över 40 år och hemma hos henne är det julstämning nästan året runt.
-
Snickaren Petter odlar saffran på Bjärehalvön: Pilligt, tidskrävande och avkopplande
På Bjärehalvön i nordvästra Skåne växer julens smakrika guld. Snickaren och månskensbonden Petter Karlsson odlar saffrankrokus på sin gård utanför Båstad – en hobby som blivit ett lönande extraknäck.
-
Jayden, 13, fick träffa idolerna i Modo: ”Jag har fått allt jag har önskat mig”
Nyblivne tonåringen Jayden hade en stor dröm han ville förverkliga. Han ville hänga med spelarna i Modo Hockey i båset inför en match. Tack vare Hemmets Journal har han förverkligat den drömmen och fått alla spelarnas autografer på en matchtröja.
-
Flaggspelet 51
Gissa vilket land flaggan tillhör och vinn Minitrisslotter!
-
Snabblagad ragu på salsiccia
Ragu är en långkokt maträtt på kött/köttfärs och grönsaker. Här gör vi en snabbare variant på salsicciafärs. Gott och lättlagat!
-
Kycklingpanna med bacon
När du vill ha en riktigt god men fortfarande lättlagad middag passar vår härliga kycklingpanna full med smak av bacon, äpplen och timjan perfekt!
-
Plockbricka med goda röror
Rosta eller smörstek bröd, lägg upp oliver, ost och chark. Gör några röror och du har skapat myskvällens enklaste och godaste plockbricka!
-
Vilka D-vitaminer är bäst?
Det har ju pratats mycket om D-vitamin på sistone och jag har förstått att alla vi nordbor bör ta någon form av tillskott under vinterhalvåret….
-
Jag sover bort mitt synfel!
Anna Bimby trodde först det var ett aprilskämt när optikern berättade för henne att hon skulle sätta in kontaktlinserna på kvällen och ta ut dem på morgonen. Skulle hon verkligen kunna sova bort sin dåliga syn?
-
Vörtkryddat julbröd med hasselnötter
Det här stora och saftiga julbrödet med nötter, russin och frön är verkligen enkelt att baka. Bara att röra ihop, fylla en form och låta ugnen göra resten av jobbet.
-
Viltköttbullar med torkad svamp
En skvätt koncentrerad fond i köttbullssmeten gör köttbullarna extra goda. Årets köttbullar smaksätter jag med torkad svamp, enbär och timjan för att förstärka den härliga viltsmaken.
-
Fikonchutney med päron
En läcker och smakrik chutney som passar lika bra till den lagrade julosten såväl som till skinkan, köttbullarna och revbensspjällen.
-
Kryddpeppargriljering
Om du använder färdigkokt julskinka, ta bort nät och svål innan den griljeras.
-
Kryddpeppargriljerad julskinka
Om skinkan kokas får man visserligen mycket doppspad, men den ugnsbakade blir saftigare. Men även den ugnsbakade skinkan ger en hel del smakrik sky. Se efter på förpackningen om skinkan behöver blötläggas.
-
Morotsjansson med kaviar
Jag törs nästan lova att det här blir en ny julfavorit för många! En hederlig Janssons frestelse som blir extra god med Kalles kaviar och morötter.
-
Fänkålsgravad lax med äppel- och senapssås
I år får den gravade laxen smak av fänkål. En sås med fyllig senapssmak, äpple och dill passar bra till. Laxen kan förvaras ungefär en vecka i kylen. Tänk på att laxen ska ligga i frysen i minst 2 dygn.
















