-
Polska julkrubbor: Från återvunnet skräp till glittrande mästerverk
Nyligen invigdes på Vadstena Klostermuseum en stor utställning med julkrubbor – alla tillverkade av händiga amatörer i polska Krakow. Där, på andra sidan Östersjön, är julkrubbor en stor sak och varje år väljs den vackraste bland hundratals bidrag.
-
Stor köttfärspaj i långpanna
En härlig köttfärspaj, med både feta- och cheddarost, som räcker till många. Du lagar den enkelt i långpanna.
-
Kika in i mysigaste skogstorpet: ”Jag blir lugn när jag sitter och julpysslar”
Glasverandan avgjorde saken när det norska paret Vibeke och Hans Petter hittade sitt drömställe i svenska skogen. Dessutom fanns det plats att förverkliga Vibekes dröm – en vedugn i köket.
-
Veckans Sverigelotter 51
Ta chansen att tävla om Sverigelotter varje vecka!
-
Veckans Triss 51
Här kan du vinna Trisslotter – varje vecka!
-
Enkla krysset 51
Välkommen till Enkla krysset!
-
Snabba krysset 51
Välkommen till Snabba krysset!
-
Vinn boken “Bettys bästa”!
Svara på en enkel fråga och ha chans att vinna en bok.
-
Kronisk nästäppa blir att vanligare – ny effektiv medicin hjälper
Allt fler drabbas av kronisk nästäppa till följd av överdriven användning av nässpray. Det finns dock hjälp att få!
-
Wrap med julskinka
Du behöver 400 g rödkål 1 st gul lök 1 msk rapsolja 2 st fikon färska 2 msk balsamvinäger 1 msk råsocker salt och peppar…
-
Grön wrap med grönkål
Du behöver 0.5 st butternutpumpa 1 st rödlök 2 msk olivolja salt och peppar 100 g grönkål 2 msk olivolja 1 msk pressad citronsaft 1…
-
Fikon- och valnötsgrissini
Perfekta som tilltugg på glöggbjudningen. Men de är också goda tillsammans med julens ostar eller en ostdipp av cheddar- eller stiltonost.
-
Blåbärsknäckebröd med mandel
Köpt knäckebröd i all ära, men detta spröda hembakade knäckebröd med blåbär slår det mesta. Gott ihop med smakrika julostar.
-
Vörtkryddade Hönökakor
Klassiska brödkakor som får en mild vörtsmak så här års. Passar lika bra till skinkmackan och pastejen som på julfrukosten.
-
Julbröd med porter
Kalljästa bröd som får spännande smak av porter, malt, apelsin och juliga kryddor. Passar perfekt till skinkmackan, men också till julosten och dopp i grytan.
-
Julkavring
Ett långjäst bröd som tar ett par dagar att baka, men i gengäld får man ett hållbart och mustigt bröd med den karaktäristiska, lite syrliga rågsmaken.
-
Mörkt hasselnötsbröd
Det här stora och saftiga julbrödet med nötter, russin och frön är verkligen enkelt att baka. Bara att röra ihop, fylla en form och låta ugnen göra resten. Jag använder gärna mörk malt av korn i brödbaket eftersom det ger en mustig och lite bitter smak. Jag köper malten i hälsokostbutiken, men det går också bra att använda mörk sirap.
-
Italiensk köttfärslimpa
På svenska heter det köttfärslimpa och på italienska heter det polpettone. Och det är just en italiensk polpettone som är inspiration till detta recept med en lite annorlunda fyllning som mortadella, hårdkokta ägg, ricotta och basilika. Du måste bara prova!

















