Ost- och vinresa till charmiga Alsace – njut av livets läckerheter

En resa för livsnjutare och vinintresserade till Frankrikes klassiska vindistrikt Alsace. Det blir besök på vingårdar och hos ostproducent och naturligtvis pittoreska städer och vackra landskap.

När Ludvig den XIV ­besökte Alsace första gången lär han ha sagt: ”Åh vilken vacker trädgård!” Det är förståeligt. Omgivningarna är slående vackra med oändliga vinfält, Vosgesbergen i bakgrunden och blomsterprydda byar på rad som är som tagna ur en äventyrssaga.

Colmar är en av Europas charmigaste städer med sina anrika korsvirkeshus, kanaler och många kulturminnen. Ta en promenad och insup atmosfären eller gör ett besök i det välrenommerade konstmuseet Unterlinden.

Vi gör också ett besök i Strasbourg – staden som kal­las ”Europas huvudstad”. Vi bekantar oss med staden där dåtid, nutid och framtid möts i en skön harmoni.

Borgen Haut-Koenigsbourg ligger högt belägen på en klippa. Den ser ointaglig ut men svenskarna lyckades rasera den under 30-åriga kriget. ­Efter många års restauration tronar den åter i ett perfekt skick.

Alsace är berömt för sina goda vita viner av hög kvalitet och under resan får vi lära oss det mesta om de lokala vin-och mattraditionerna. under vingårdsbesöken som exempelvis hos vinkollektivet Cave de Turckheim, hos ostproducenten Munster och inte minst på vinvandringen.

Det franska språket har förresten samma ord för skål och hälsa: Santé!

Det vackra landskapet i Alsace erbjuder perfekta förhållanden för vintillverkning. Foto: Pixabay

Reseprogram Alsace 9–13 september 2023

Dag 1

Vi samlas på Arlanda redan klockan 7, för incheckning till flyget som tar oss till ­Zürich. Där väntar buss och svensktalande guide och vi åker längs den berömda ”Route du vin” mot byn Saint Hippolyte. Vi gör ett stopp längs vägen där det ges möjlighet att handla något att äta och dricka. Efter incheckning på hotellet finns ledig tid att ta in ­omgivningarna. Vi samlas för aperitif och middag i ­hotellets restaurang.

Dag 2

Vi beger oss till Cave de Turckheim, vinkooperativet som tillsammans förfogar över 360 hektar vinodling. Vi får en visning och gör även en tur i de tillhörande vinfälten och lär oss se skillnad på de olika vindruvorna som Riesling, Pinot Gris och Muscat. Naturligtvis får vi också provsmaka lite olika viner.

Lagom till lunch ankommer vi Maison de Fromage, ­”Osthuset”, beläget i ­Munsterdalen. På menyn blir det givetvis inslag av ost och vi får en introduktion av Munsterostens historia och produktion. Vi tillbringar eftermiddagen i Colmar där vi också har fri tid och äter gemensam middag på­hotellet på kvällen.

Alsace – här finns charm i överflöd! Foto: Pixabay

Dag 3

Bussen tar oss till området kring byn Scherwiller, där vi gör en vandring på vinfälten tillsammans med en vinbonde (cirka två timmar, 4–5 km). Vi stannar till för energi­påfyllnad längs vägen innan vi når vingården som drivs av en passionerad familj. Vi får inblick i en vinodlares vardag och en visning av ­deras ekologiska vinproduktion samt en lunch utomhus om vädret tillåter. Därefter fortsätter vi till borgen Haut-Koenigsbourg innan vi åker tillbaka. Middag på en lokal restaurang i Saint ­Hippolyte.

Dag 4

Efter en lugn morgon och lunch på egen hand, åker vi en timmes bussresa till Strasbourg, säte för Europaparlamentet, Europarådet och Europadomstolen. Vi gör en guidad promenad och besöker katedralen Notre-Dame-de-Strasbourg, den medeltida stadsdelen La Petite France och får dessutom egen tid att strosa runt. Vi gör också en båttur på floden Rhen innan vi äter vår avslutningsmiddag i Maison Kammerzell – ­stadens mest kända ­byggnad.

Dag 5

Efter tidig frukost är det dags att bege sig till flyg­platsen för hemfärd till ­Arlanda där vi landar vid 15-tiden.

Den charmiga staden Colmar, med sina korsvirkeshus är väl värd ett besök. Foto: Pixabay

Resefakta

Avresa: 9 september 2023

Hemkomst: 13 september 2023

Pris: 22 280 kr per person med del i dubbelrum

I priset ingår:

 • Flygresa Arlanda-Zürich t/r med Swissair inkl bagage, flygskatter och avgifter.
 • Bussresor i Frankrike enligt program.
 • 4 övernattningar i dubbelrum.
 • Svensktalande lokalguide.
 • Whispers (hörsnäckor)
 • Besök och vinprovning på Cave de Turckheim.
 • Ostbesök med provsmakning.
 • Vinvandring och vinprovning.
 • Guidad stadspromenad i ­Colmar och Strasbourg.
 • Båttur i Strasbourg.
 • 4 frukostar, 2 tvårätters ­luncher, 4 två- eller trerätters middagar inkl måltidsdryck.
 • Dricks till guider och busschaufförer.
 • Representant från Hemmets Journal.
 • Färdledare från Specialresor.
 • Resegaranti via den statliga resegarantin.

Tillägg per person:

 • Enkelrum: 2 380 kr

Boka så här:

Ring Specialresor 054-18 89 00 eller på special-resor.se

Antalet platser är begränsat. ­Researrangören förbehåller sig rätten att ställa in resan ­senast 30 dagar före avresa om antalet deltagare understiger 20 personer. Vid bokning får du ­övriga ­resevillkor.

Vi reserverar oss för eventuella program-, pris- och ­tidtabell­ändringar utanför vår kontroll.

Ett samarbete mellan Hemmets Journal/Icakuriren och Specialresor

Presenteras av:

Scroll to Top