Du behöver
- 25 g jäst
- 5 dl Ljummet vatten
- 0.5 dl solrosfrön
- 0.5 msk kummin
- 0.5 msk salt
- 1 msk sirap
- 1 msk olivolja
- 2 st morötter stora
- 5 dl rågsikt
- vetemjöl ca 8 dl
Garnering:
vatten
solrosfrön
Ugn: 200°
Det här behövs för 2 limpor:
Gör så här
1
Lös upp jästen i fingervarmt vatten, cirka 37°.
2
Skala och riv morötterna fint. Tillsätt solrosfrön, kryddor, salt, sirap, olja och de rivna morötterna.
3
Arbeta in rågsikten och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen blank och smidig och låt den jäsa i bunken i cirka 40 minuter.
4
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl. Dela den i 2 delar och forma runda limpor. Lägg dem i korgar eller på plåt att jäsa i cirka 30 minuter. Om du har jäst degen i korgar, stjälp sedan upp dem på en plåt. Pensla bröden med vatten och strö över solrosfrön. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk.