• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hitta lugnet i Mecklenburg-Vorpommern i höst

  I norra Tyskland ligger regionen Mecklenburg-Vorpommern, inte långt från Sverige. Här finns allt ifrån vackra slott och långa stränder till härliga julmarknader. Nedan tipsar vi om vad du inte får missa!

  Hitta lugnet i Mecklenburg-Vorpommern i höst
  Heiligendamm med sina berömda vita hus är Tysklands äldsta kurorter. Copyright: Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern/ Dan Petermann

                                                                           
  Information angående coronapandemin
  Klicka här för att ta del av aktuell information om Mecklenburg-Vorpommern och pågående pandemi, och hur regionens verksamheter och evenemang håller öppet.     
  Här kan du få mer information om resor till hela Tyskland under pandemin. 

                                                                           

  Mecklenburg-Vorpommern är ett populärt resmål året om, och under vinterhalvåret finns det mycket att njuta av i den vackra regionen. Här finns allt ifrån de gamla Hansastäderna Rostock, Wismar och Stralsund och karaktäristiska badorter som Sellin och Binz, till vacker natur. Här får du läsa mer om vad du kan uppleva i Mecklenburg-Vorpommern.

  Du kan ta dig hit med tåget från Sverige på cirka 7,5 timmar från Malmö med byten i Köpenhamn, Rödby, Lübeck och Bad Kleinen, och det är även smidigt att ta sig runt med tåg när du väl är på plats. På bahn.de kan du köpa en så kallad "Mecklenburg-Vorpommern Länderticket" för 23€ för en person och 39€ för fem personer. Med den biljetten kan du åka runt en hel dag i regionen, gäller dock inte snabbtåg.

  Just nu har du dessutom chansen att vinna en resa hit, mer om det kan du läsa längre ner i artikeln!

  Tegelbyggnaderna i Hansastaden Stralsund. Copyright: Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern/Hart

  Unika slott

  Schwerin är regionens huvudstad och ligger cirka sju mil söder om Rostock. Här finns många vackra sjöar och skogar, och inte minst det magnifika Schweriner Schloss (Schwerins slott). Slottet är inte bara är ett landmärke för staden, utan för hela regionen. Här kan du ta en promenad i den kända slottsträdgården och pausa på det mysiga caféet som finns här. De flesta delar av slottet är dessutom ett museum som du kan ta en guidad tur genom för att få veta mer om slottets historia.

  Schweriner Schloss ligger i vackra omgivningar. Copyright: Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern/Allrich

  Ett annat populärt slott är Jagdschloss Granitz (jaktslottet), vilket lockar omkring 250 000 besökare varje år. Det ligger på en hög kulle på Tysklands största ö Rügen, nära badorten Binz. Slottet stod klart 1846 och omges idag av 1000 hektar skog, och du kan endast ta dig hit med cykel eller till fots.

  Tre andra sevärda slott är Schloss Ludwigslust som ligger i just Ludwigslust, Schloss Mirow som ligger på ön Schlossinsel i de Mecklenburgska sjöarna och Schloss Güstrow som anses slottet som en av de mest betydelsefulla renässansbyggnaderna i norra Tyskland.
   
  Här kan du läsa mer om regionens slott!

  Vandra i vackra nationalparker

  Regionen erbjuder en vacker och mångsidig natur med närhet till havet. Här finns många vandringleder som passar oavsett om du är nybörjare eller mer erfaren. Under hösten skiftar träd och växter färg, vilket är en vacker syn och under vintern kan du se trädkronorna glittra av den vita snön.

  På Rügen finns nationalparken Jasmund, där du bland annat hittar den stora bokskogen som är ett av UNESCO:s världsnaturarv. I nationalparken finns även den 12,5 kilometer långa vandringsleden Hochuferweg Jasmund, som 2012 utsågs till landets tredje vackraste av magasinet Wandermagazin. Här får du njuta av utsikten över Östersjön, djupa bokskogar och branta kalkklippor. Den mest kända av alla klippor är den knappt 120 meter höga Königsstuhl, vid vilken det finns en fin utsiktsplats och ett populärt naturrum. Närheten till havet gör att luften känns ren och fräsch, särskilt under de kyliga höst- och vinterdagarna.

  Vandra i skogarna på Rügen. Copyright: Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern/Lars Schneider

  I nationalparken Müritz finns landets längsta nationalparksled, som är hela 175 kilometer lång och ligger i en ostörd natur bland sjöar. Här finns även ett center med bland annat landets största akvarium för sötvattenfiskar, och olika interaktiva temarum att värma sig i efter en lång promenad.

  Två andra populära vandringsleder är Darßer Star Tours och Östersjökustens vandringsled. Darßer Star Tours är 16-22 kilometer lång och börjar i kuststaden Prerow och tar dig sedan länst med Boddenkusten och Darß-skogen till tegelfyren i Darßer Ort. Östersjökustens vandringsled är totalt 5000 kilometer lång, varav 400 kilometer ligger i Mecklenburg-Vorpommern. Leden binder, sitt namn till trots, samman Östersjön med Atlanten och Nordsjön.

  Darßer Weststrand. Copyright: Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern/Allrich

  Har du en äventyrlig ådra och vill testa en unik promenad bland trädtopparna? Då kan du besöka Naturerbezentrum på Rügen. Det är en unik vandringsled på 1,25 kilometer och ligger 4,17 meter upp bland bokträd och alar.

  Besöker du Bock-Rügen-Kirr-regionen i nationalparken Vorpommersche Boddenlandschaft under september till oktober får du se inte mindre än 50 000 tranor som kommer hit för att mellanlanda innan de ger sig av söderut. Och under mars och början på april stannar tranorna här igen. Då har du chansen att få uppleva den unika trandansen, vilket är en otrolig syn.

  Upplev norra Tysklands julmarknader

  En sak som hela Tyskland är känt för är de många julmarknaderna, och i Mecklenburg-Vorpommern finns flera mysiga att besöka. Hit kan du resa för att komma i stämning inför en av årets största högtider. Njut av tyska delikatesser som glüwein och bratwursts, köp vackra hantverk eller ta en tur på någon av de roliga karusellerna.

  Den största julmarknaden i hela Norra Tyskland med omkring 300 olika marknadsstånd hittar du i Rostock – Rostocker Weihnachtsmark. Hit kommer drygt en miljon besökare varje år för att fira in julen på stans mysiga marknad. En annan populär julmarknad finns i Gamla stan i Schwerin. Den ligger mitt bland korsvirkeshus, en fin skridskobana och med det vackra Schweriner Schloss i bakgrunden.

  Rostocker Weihnachtsmark. Copyright: Großmarkt Rostock GmbH/t.h Ulrik

  Det finns givetvis flera mindre julmarknader också i regionen, i bland annat Ludwigslust och Binz, Schloss Ulrichshusen samt i de gamla Hansastderna Stralsund och Wismar. 

  Här kan du läsa mer om vilka julmarknader du kan besöka

  På grund av rådande pandemi kan planerade evenemang behövas ställas in, eller flyttas framåt i tiden. För att ta reda på vad som gäller för evenemang i Mecklenburg-Vorpommern kan du klicka här. 

  Hitta lugnet på spa

  Längst Östersjökusten finns många spaanläggningar som lockar besökare året om, och alla årstider har sin charm. Reser du hit under hösten och vintern är det dock lite lugnare eftersom stränderna inte är fulla av badsugna gäster.

  I landskapet på Rügen finns många vackra kalkklippor som inte bara är vackra att se på. Dess kalk har även flera hälsofördelar och kan bland annat förbättra blodcirkulationen och hjälpa mot rodnader i huden och används därför i både peelings och ansiktsmasker.

  Kalkklipporna på Rügen. Copyright: TMV/Grundner

  En känd spaanläggning, och den europeiska kontinentens äldsta, är Heiligendamm från 1793. Den kallas även för "Die weiße Stadt am Meer", som fritt översatt betyder den vita staden vid havet.

  I regionen finns även spaanläggningen Heringsdorf, som är en av de första i Europa att erbjuda skogsterapi. Skogens unika atmosfär ger dina sinnen lugn och ro, och sägs hjälpa mot såväl astma och svagt immunförsvar som utmattningssyndrom och andra psykologiska åkommor.

  Pir i Ahlbeck, Usedom. Copyright: TMV/pocha.de

  Roligt för hela familjen

  Till Mecklenburg-Vorpommern kan du resa med hela familjen för här finns något för alla – gammal som ung. Gillar ni att bada finns här många roliga vattenland.

  I Wismar ligger den populära Wonnemar Wismar som är en vattenpark både inom- och utomhus och som även bjuder på bastu- och spabad, gym och god mat på restaurangen. Ett annat omtyckt besöksmål året om är Karls  Erlebnisdorf i Rövershagen, 14 kilometer utanför Rostock. Här finns allt ifrån olika butiker, fabriker, restauranger och övernattningsmöjligheter till roliga åkattraktioner. Om du befinner dig nära Stralsund kan du besöka Hanse Dome – en stor park som bjuder på flera olika pooler och vattenrutschkanor, men även spa där du kan få en skön massage och restauranger där du kan få en bit mat. Ett fjärde tips är Bodden-Therme i Ribnitz-Damgarten som är ett 650 kvadratmeter stort vattenområde med olika pooler, bastu och simskolor.

  Är du nyfiken på att lära dig mer om livet under vattenytan? I Stralsund ligger museet Ozeaneum i vilket Nordens undervattensvärld visas upp i femtio olika akvarier och på fem olika utställningar. Du kan bland annat få se valar och andra stora djur i skala 1:1, eller hälsa på pingvinerna som bor på museets tak. Läs mer om Ozeaneum här

  Upplev undervattensmuseet Ozeaneum. Copyright: Getty Images/ Christin Lade/ EyeEm


  Här kan du få fler tips på vad du kan se och uppleva i Mecklenburg-Vorpommern!

  Tävling: Vinn en resa till Mecklenburg-Vorpommern eller någon annanstans i norra Tyskland

  Just nu har du möjligheten att vinna en resa hit eller någon av de många andra sevärda städerna och regionerna i norra Tyskland. Tävlar gör du här: 


  På germany.travel får du massor med bra tips inför din resa till Tyskland!

  Läs mer om vad du kan uppleva i norra Tyskland här! 

  Vi har även samlat artiklar om norra Tyskland på Hemmets Journal - läs dem här!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!