• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Njut av en weekend i mysiga Lübeck

  Hansastaden Lübeck ligger i norra Tyskland vid floden Trave. Staden, som bland annat är känd som marsipanens huvudstad, erbjuder allt från historiska sevärdheter och kulinariska upplevelser till roliga festivaler.

  Njut av en weekend i mysiga Lübeck
  En av Lübecks E-båtar. Copyright: Olaf Malzahn

                                                                           
  Information angående coronapandemin

  Klicka här för att ta del av aktuell information om Lübeck och pågående pandemi. När det är möjligt att resa igen kan du där även läsa om hur stadens verksamheter och evenemang håller öppet. 
                                                                           

  Tillsammans med Nordtysklands andra hamnstäder bildade Lübeck Hansan, och staden kallades för förbundets drottning. Hit kan du enkelt ta dig med tåget från Sverige, och resan tar cirka 6,5 timme med byten i Köpenhamn och Hamburg. I Lübeck ligger sevärdheterna på gångavstånd från varandra, men du kan även hyra en elsparkcykel för att ta dig runt i staden.

  Unika världsarv

  Vid den västra gränsen av Gamla stan ligger den vackra stadsporten Holsten Gate, som byggdes redan 1464. Porten, som skulle kunna vara hämtad från tv-serien Game of Thrones, är byggd i gotisk stil med rött tegel och två runda torn på sidorna. Här kan du även besöka turistinformationen för att få veta mer om porten, handla någon souvenir eller ta en kopp rättvisemärkt kaffe och något gott bakverk på caféet.    

  Holsten Gate i Lübeck. Copyright: Olaf Malzahn

  När du kliver in genom porten och in i Gamla stan är det svårt att förstå att delar av stadsdelen drabbades av bombningar under andra världskriget. Idag är Lübecks Gamla stad full av liv och vackra byggnader, och är sedan 1987 ett av UNESCOs världsarv tillsammans med Holsten Gate.  

  Spännande museum 

   I Lübeck finns många spännande sevärdheter på gångavstånd från varandra. Här ligger bland annat världens äldsta hospital Heiligen-Geist-Hospital, som startades på 1100-talet. Det finns även många museer i Lübeck, som till exempel Europeiska Hansamuseet, eller de speciella museer som satts upp för att tillägnat nobelpristagarna Thomas Mann, Günther Grass och Willy Brandt. Här kan du läsa med om stadens museum

  Europeiska Hansamuseet. Copyright: Olaf Malzahn

  Vackra kyrkor

  Något annat som kännetecknar Lübeck är den unika skylinen över gamla stan. Där syns sju spiror från fem kyrkor som sträcker sig upp i skyn. Kyrkorna är självklart värda ett besök alla fem, men en av höjdpunkterna är St. Petrikyrkan. Här kan du ta hissen upp till toppen och den 50 meter höga utsiktsplattformen. En fin dag kan du se ända till Östersjön härifrån. Läs mer om kyrkorna här.

  Utsikt från St. Petrikyrkan. Copyright: Olaf Malzahn

  Eftersom Gamla stan är en ö kan du även få se stadsdelen från ett helt annat perspektiv, nämligen från vattnet. Här kan du nämligen åka med på en utflyktsbåt eller en E-båt. Från vattnet kan du njuta av vyn över den vackra skylinen.     

  "Dockhusen"

  I Gamla stan ligger även de så kallade "dockhusen". Det är gamla medeltida kvarter som visar på dåtidens stadsbebyggelse, och idag finns hela 90 gränder och innergårdar bevarade. För att ta sig till dockhusen måste du lämna de stora gatorna och gå in på mindre bakgårdar och gränder – men missa inte att ducka när du kliver in genom de låga in- och utgångarna. Än idag bor människor i dessa hus, och det är tack vare deras omsorg som kvarteren står så väl bevarade.   

   

  Bakgård i Lübeck. Copyright: Olaf Malzahn

  Ät gott 

  I Lübeck finns många mysiga restauranger och delikatessbutiker där du kan få något gott att äta. Ett populärt ställe är Miera restaurant på Hüxstrasse, som egentligen är mer än bara en restaurang. Här kan du även köpa delikatesser och vin, och ta ett glas i vinbaren. Restaurangen erbjuder tapas och italiensk mat som du kan avnjuta på den soliga uteserveringen.       

  Restaurant Miera. Copyright: Olaf Malzahn

  En annan välbesökt restaurang är Schiffergesellschaft. Här serveras traditionell mat på modernt vis, och fiskrätterna är särskilt goda. Restaurangen ligger i en byggnad från 1500-talet och är väl värd ett besök bara den. För dig som inte kan få nog av bra fiskrätter är även restaurangen Fangrisch ett bra alternativ. Här serveras nyfångad fisk från regionen. 

  Vill du ta en god drink på en härlig bar rekommenderar "Dietrich's Lübeck". Baren är känd för sitt urval av goda gins och läckra signaturcocktails.

  Lübeck Dietrich's Bar. Copyright: Ingo Wandmacher

  När du är i Lübeck får du inte missa det berömda vinet Rotspon, men utöver det finns det även många andra goda viner att prova. Varför inte gå på en vinprovning på vinhuset HJ von Melle som ligger i Gamla stan?

  Du får inte heller missa att smaka marsipanen på marsipansalongen på det berömda caféet Niederregger, som ligger i Gamla stan mitt emot rådhuset.

  Shopping och sightseeing i ett

  På Hüxstrasse och Fleischhauerstrasse kan du strosa bland K-märkta hus, i vilka du kan hitta mysiga butiker. Inte sällan kan butikens ägare, som oftast jobbar i butiken, berätta exakt om hur och till vad de små butikerna användes tidigare. De flesta butiker har kvar sin historiska atmosfär.

  Gå på en guidad tur

  För att inte missa något av det som Lübeck har att erbjuda kan du boka en guidad tur i stan, eller gå en tematur om du är intresserad av något särskilt, till exempel Dockhusen. Det finns möjlighet att få en svensktalande guide, vilket bokas genom att maila till Lübecks turistkontor på info@luebeck-tourismus.de.    

  Festivaler i Lübeck 

  Här kan du läsa om hur regionens evenemang påverkas av coronapandemin. 

  WineSommer 29 maj - 1 juni 2020 (inställd i år) 
  Under WineSommer möts vinkännare och vinodlare från framför allt Rheinland-Pfalz, på det stora torget framför rådhuset i Lübeck. Här spelas levande musik och det finns möjligheter att smaka på gott vin, och kanske hittar du en ny favorit. 

  HanseKulturFestival 4 juni – 6 juni 2021
  Detta är ett av de mest älskade kulturprojekten för folket i Lübeck som i år planerades äga rum i katedralen, innan festivalen ställdes in som en följd av rådande pandemi. Under HanseKulturFestival kan du se på gatukonst, lyssna på musik och smaka på regionala godaaker. Det flesta saker anordnas av stadens invånare och många öppnar upp sina trädgårdar för allmänheten att beskåda. 2021 går festivalen av stapeln 4-6 juni.  

  Duckstein Festival 30 juli – 8 augusti 2021
  Den berömda tio dagar långa festivalen äger rum längs floden Trave. Här kan du lyssna på härlig livemusik, se på en originell gatuteater och dricka och äta gott. Du kan även köpa ett och annat konsthantverk som till exempel hattar, smycken och accessoarer.     

  Lübeck Duckstein Festival. Copyright: Olaf Malzahn

  Lübecks museinatt 29 augusti 2020 
  Under den långa natten håller många av stadens museer och konstgallerier öppna för besökare fram till midnatt. Det bjuds på ett varierat program med musik och liveföreställningar, och du kan smaka på både vin och regional mat. 

  Long Night of Open Museums. Copyright: LTM/Olaf Malzahn

  Läs mer om evenemangen i Lübeck här!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!