• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Regionen runt: 9 favoriter i tyska Niedersachsen

  I norra Tyskland ligger delstaten Niedersachsen, till ytan den näst största regionen i landet.
  Därför är det inte konstigt att här finns fullt av både okända och mer kända platser att utforska. Varför inte på en rundtur?

  Regionen runt: 9 favoriter i tyska Niedersachsen
  Missa inte städerna Goslar och Göttingen på din resa i Niedersachsen. Foto: Lars Gerhardt och Stefan Schiefer

  Delstaten Niedersachsen är ett riktigt toppenalternativ för ressugna. Antingen på vägen ut i Europa, eller som slutdestination. Med sina charmiga byar, storslagna slott och högklassig shopping finns här något för alla.

  Vi listar fem städer som du absolut inte ska missa väl här. 

   

  Wolfsburg: Motorstaden

  Som hemstaden till Europas största bilproducent, Volkswagen, skulle vi ljuga om vi inte sa att Wolfsburg framför allt är ett paradis för bilentusiasten. Men trots det finns här mycket för alla.
  För faktum är att staden är en unik turistattraktion och kulturinstitution. Det märks väl på bland annat den mysiga parken Allerpark, som även har en liten insjö. Här är mysigt att vara en dag och äta picknick, strosa runt och bara umgås.
  På tema vatten bör ni heller inte missa en av Tysklands största vattenparker med 22 000 kvadratmeter av vågbassänger, stora poolområden och en berg- och dalbana.

  Men det är trots allt det 28 hektar stora området Autostadt som lockar de allra flesta besökare. Här kan du till exempel besöka museum som visar bilens utveckling över tid eller varför inte provsitta någon av Volkswagengruppens klassisk modeller som Audi, Lamborghini eller Porsche.
  Om man vill kan man även få en titt på alla de  bilar som är redo att bli upphämtade av sina nya ägare. Eller varför inte slå till på en egen bil? 

  Vy över motorstaden Wolfsburg. Foto: Klaus Bossemeyer

   

  Celle: Pittoreskt och mysigt

  Har jag hamnat mitt i en saga? Den frågan är legitim för dig som kommer till Celle. För stadens äldsta del är förtrollande med sina hundratals korsvirkeshus och ett slott i renässans- och barockstil mitt i centrum. Slottet Herzogschloss är stadens kanske viktigaste byggnad, som har anor från 1200-talet. Från 1530 och en tid framåt byggdes det om till renässansslott och i mitten av 1600- talet skedde ytterligare om- och tillbyggnader som gav det dess barockutseende som slottet har än i dag. Numera inhyses Schlosstheater (en teater som grundades redan 1671) och Residenzmuseum i det praktfulla residenset.

  Lika unikt som slottet och den gamla stan är, är också konstmuseet i Celle med generösa öppettider; 24 timmar om dygnet. På dagarna visas måleri, grafik, skulptur, ljus- och objektkonst från 1900-talet, bland annat flera av Joseph Beuys etsningar. Även nattetid kommer konsten till sin rätt. Glasfoajén tar skepnaden av en färgsprakande kristall, och ljus- och ljudinstallationer suddar ut gränserna mellan konst och rum, mellan byggnaden och omgivningen.

  Avsluta dagen med att skölja ner alla intryck med en god kopp kaffe på kafét HUTHS.

  Här kan du läsa mer om Celle.

  Celles stadskärna består av vackra korsvirkeshus. Foto: Celle Tourismus und Marketing

   

  Lüneburg: Näst pubtätast i Europa

  Lüneburg är en kontrasternas stad. Den 1000-åriga hansastaden har inte bara en utpräglad och tydlig historia att se tillbaka på, här finns även, mycket tack vare stadens universitet, en ungdomlig prägel. Här finns ett livligt kulturliv, trendiga vintageaffärer, välsorterade specialbutiker och ett koncentrerat utbud av restauranger och barer. Vill du barhoppa är Lüneburg perfekt. Staden är nämligen den plats i Europa med näst högst antal pubar. Om du är inne på det spåret, missa i så fall inte det gamla brygghuset Malzer Brauhaus som tillverkar sin egen öl.

  Här kan du läsa mer. 

  Den vackra kanalen slingrar sig igenom Lüneburg. Foto: Lüneburg Marketing

   

  Hameln: Råttfångarens hemvist

  Hameln är hemort till den gamla medeltida sägen "Råttfångaren i Hamlen" som fick nytt liv tack vare bröderna Grimms tolkning från 1816. Och det är inte bara i sagans värld som historien fortsätter att blomstra. I centrala Hammeln kan du gå på open-air teater varje söndag för att själv uppleva berättelsen. Teatern pågår från maj till september och är gratis. Du kan också ta en guidad tur i staden med självaste råttfångaren som guide. Trevligt för hela familjen. 

  Råttfångaren i Hameln. Foto: Hameln Marketing & Tourismus

  Hildesheim: Höga höjder

  Hildesheim är en av norra Tysklands äldsta städer (etablerad år 815) och har en stor portion historia att bjuda på. Stadens stolthet är den gamla marknadsplatsen tillika torget som är beläget mitt i centrum. Torget har kommit att förstöras flera gånger men alltid restaurerats, senast mellan 1983-89 då flera av Hildesheims medborgare bidrog med både tid och pengar för att få platsen att bli som förr; en mötesplats för alla.
  Förutom torget finns här andra viktiga, historiska ställen att upptäcka. Till exempel Sankt Michaelis kyrkan och Sankt Stephens katedral, som båda finns att hitta på Unescos världsarvslista.
  En vacker kvällsaktivitet är att ta sig högst upp i Hildesheims observatoriet (Hildesheimer Volkssternwarte) som erbjuder en helt unik utsikt över staden.

  Här kan du läsa mer

  Hildesheim. Foto: Nina Weymann Schulz

  Fler städer att besöka: 

   

  Åka hit: 

  Du når enkelt Niedersachsen på en och en halv timma med bil från Danmark. Ta dig sedan runt de olika städerna och byarna med bil eller tåg. 

  LÄS OM FLER RESMÅL I TYSKLAND HÄR

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!