• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Miniweekend långt ifrån vardagens måsten – 3 pärlor i norra Tyskland

  Man behöver inte alltid åka långt för att uppleva mycket. Trots närheten till några av Tysklands vackraste kuststäder är de ibland lite bortglömda när vi funderar på en minisemester. Här tipsar vi om Rostock, Wismar och Stralsund som bjuder på god mat och härlig historisk atmosfär.

  Miniweekend långt ifrån vardagens måsten – 3 pärlor i norra Tyskland

  Wismar

  Den före detta svenskstaden Wismar ligger vackert belägen vid Östersjön. Staden som fram till 1903 tillhörde Sverige har en charmig stadskärnan med anor från Medeltiden. Ett av de bästa sätten att känna in stämningen i Wismar är helt enkelt att bara strosa omkring på gatorna, längs vattnet och i stadens små butiker. Glöm inte att passa på att ta en paus på någon av stadens mysiga krogar.

  I restaurangväg finns det mycket att välja på. Sugen på att testa en nordtyskklassiker så finns till exempel Fischbrötchen, vilket är en panerad fiskbit i bröd som du bland annat hittar på Seeperle. Är du sugen på något helt annat har Pfau ett kreativt kök med mycket att välja på. För snacks eller frukost finns Löwenapotheke, var lokaler började användas som just apotek för 300 år sedan.

  Wismar har ett stort kulturellt utbud genom sina museer, utställningar, konserter, fester och teatrar. Och vart man än vänder sig i staden finns den levande historien, från de gotiska kyrkorna till de smakfullt renoverade husen, från brunnshus i renässansstil till det klassicistiska rådhuset, från de svenska fästningsbyggnaderna till ett av de största och vackraste marknadstorgen i Nordtyskland.

  LÄS MER OM WISMAR

  Rostock

  Även om hamnen inte längre är full av sjömän är den gamla Hansastaden fortfarande en plats som behållit sin härliga atmosfär.

  De äldsta delarna av Rostock bildar en vacker kuliss med sina typiska, djupröda tegelstensbyggnader från hansatiden. Innanför stadens murar finns tre av de tidigare fyra monumentala stadskyrkorna kvar. Den största är den gotiska Mariakyrkan i stadens centrum, och på gamla marknadsplatsen – där Rostock en gång uppstod – står S:t Petrikyrkan. Från dess torn har man en fantastisk utsikt över Rostock och Östersjön.

  Men Rostock är inte bara fantastisk arkitektur, utan även en plats för shopping mysiga fikastunder och många uteserveringar. Just mat är något man satsat på och du hittar flera bra restauranger i stan. På CarLo 615 hittar du mat med både regionala och säsongsbetonade smaker. Är du mer sugen på fisk är Borwin ett hett tips. Längs strandpromenaden hittar du Blaue boje, en restaurang som passar lika bra för lunch som middag.

  LÄS MER OM ROSTOCK

  Stralsund

  Stralsund är en charmig gammal hansastad vackert belägen vid havet. Med endast en bro från ön Rügen och öarna Hiddensee och Usedom på var sin sida är det även en utmärkt startpunkt för att upptäck området runt omkring. Stadens historia upptäcker du bäst genom att strosa runt bland alla historiska byggnader, som de många klostren och de praktfulla köpmannahusen med sina vackra gavlar.

  I Stralsund finns den gamla stadsmuren kvar och stadens rådhus är den mest utmärkande symbolen för staden. Rådhuset är en av de äldsta och vackraste byggnaderna i tegelstensgotik längs med den tyska östersjökusten.

  När det kommer till mat och dryck finns det även här en del att välja på. Restaurang Zum Scheele har ett anrikt kök med många specialiteter och en fantastisk miljö med sina höga tegelstensväggar. Fritz Braugasthaus är också ett ställe som ligger högt på rekommendationslistan. Med sitt eget bryggeri och en gedigen dryckesmeny behöver definitivt inte vara rädd för att gå härifrån törstig.

  LÄS OM FLER RESMÅL I TYSKLAND HÄR

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!