• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Fästingexplosion – Var uppmärksam på sjukdomssymptom hos din hund eller katt

  Sommaren intog Sverige tidigt i år och vi har kunnat njuta av bad och härliga promenader med våra fyrbenta vänner. Men det varma vädret har även fått fästingarna till att explodera ute i naturen och risken för fästingbett är stor.

  Fästingexplosion – Var uppmärksam på sjukdomssymptom hos din hund eller katt

  På sommaren söker vi oss till sjöar och hav, kanske ut till öar i skärgården. Men i skärgården och längs kusterna är risken extra stor för otäcka fästingar, som du inte vill få med dig hem. När det gäller fästingburna sjukdomar är vissa områden mer utsatta än andra, runt våra kuster och i skärgården är exempelvis risken för att smittas med TBE, borrelia och fästingfeber störst. Där är det extra viktigt med fästingskydd. Om din hund eller katt inte tar med sig fästingarna hem, behöver du dessutom inte oroa dig över att fästingarna ska bita dig eller din familj.

  Det krävs bara ett fästingbett

  TBE smittar redan vid fästingbettet och fästingfeber överförs inom några timmar. Antalet fästingar har tiodubblats under de senaste 20 åren och särskilt i riskområdena Stockholms, Södermanlands och Uppsala län gäller det att skydda både din fyrbenta vän och dig själv. Från dessa områden kommer 70-80 procent av rapporterade TBE-fall. Källa: 1177.se

   

  Var uppmärksam på symtomen

  TBE-virus överförs redan när en infekterad fästing biter sig fast. Därför hjälper det inte att som ofta rekommenderas, ta bort fästingen inom 24 timmar. Sjukdomen förekommer oftast hos människor, men kan i sällsynta fall drabba hundar. Det tar mellan 1-2 veckor från det att fästingen bitit tills att symtom uppträder och sjukdomen utvecklar sig. Symtomen på TBE är feber, trötthet, bristande koordination, skillnader i pupillernas storlek, kramper, eventuell förlamning och nedsatt vakenhet.

  Borrelia-bakterien överförs via fästingbett och kan smitta både människor och hundar. Katter kan också smittas men visar sällan några sjukdomssymtom. Vanligtvis är överföringstiden 24 timmar från det att fästingen bitit sig fast. Sjukdomen ger vanligen symtom efter 2-18 veckor. Symtomen på borrelia är feber, trötthet, svullna lymfkörtlar, ömhet i muskler och leder samt eventuellt förlamning och förändrat beteende.

  Anaplasma (fästingfeber) är en bakterie som kan drabba både människor, katter och hundar. Smittan överförs inom några timmar efter att fästingen bitit sig fast. Symtomen är feber, tecken på smärta, stelhet, ömhet och nedsatt motionslust. Symtomen visar sig 1-2 veckor efter att fästingen bitit sig fast.

   

  Seresto fästinghalsband förebygger fästingbett

  Seresto är ett fästinghalsband till hund och katt, som minimerar risken för att fästingarna biter eller suger blod genom sin fästingavvisande egenskap som gör att fästingen trillar av pälsen innan den biter. Halsbandet är även vattenfast så att du som har en fyrbent vän som gillar att bada, kan känna dig trygg hela sommaren. En unlock-funktion gör att Seresto fästinghalsband utvidgas eller går av ifall din katt skulle fastna någonstans när den är på äventyr.

  Kom ihåg att alla fästingmedel inte är fästingavvisande

  Ett fästingmedel som både avvisar och dödar fästingar minimerar risken för att din fyrbenta vän ska bli smittad av sjukdomar en fästing kan bära med sig. Fråga på apoteket om du är osäker på vilket medel du ska välja.

  Just nu stöttar vi Djurens Vänner och utsatta katter att få nya kärleksfulla hem. För varje sålt Seresto halsband på Apoteket, går 15 kr oavkortat till Djurens Vänner.
  Köp här.

  Tävla med Bayer – vinn biobiljetter

  Nu har du chans att vinna två stycken biobiljetter (värde 200 kr). Svara på frågan nedan så kan du bli en av totalt fem vinnare. 

  Lycka till!

  Tävlingen är avslutad, nedan ser du de korrekta svaren (grön text).

  1 . Hur lång tid tar det för TBE att bryta ut efter att fästingen satt sig?

  • Rätt svar: 1-2 veckor
  • Svarsstatistik

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!