Karin: ”I sommar slipper jag ilningar i tänderna”

För ungefär 20 år sedan började det. När Karin drack varmt eller kallt fick hon plötsligt jätteont i tänderna. På grund av smärtan har hon sedan dess tvingats begränsa sin vardag för att slippa ilningarna. Men så i höstas hände något.  – Det känns fantastiskt att äntligen ha hittat en lösning som fungerar, säger hon.

I vintras berättade vi om Karin, 55, som hade lidit av ilningar i många år. På grund av den obehagliga smärtan kunde hon inte öppna munnen när hon befann sig i skidbacken. Många gånger under sommarens varmaste dagar valde hon dessutom att skippa den iskalla vaniljglassen till jordgubbarna, allt för att undvika ilningar i tänderna och smärtan som kunde sitta i under flera timmar.

– Att drabbas av det här är otroligt jobbigt. För mig har det känts som om någon har gjort “tusen nålar” runt munnen. Skillnaden har varit att smärtan inte har gått över efter några sekunder, utan hållit i sig, säger Karin.  

Karin: ”I sommar slipper jag ilningar i tänderna”

Njuter av livet fullt ut

Men de sista månaderna har hennes situation förändrats – i dag njuter hon av livet fullt ut och de smärtsamma upplevelserna är ett minne blott.

– Jag har varit hos tandläkaren många gånger för att få mina tänder fluorlackade, och har också testat en speciell tandkräm mot ilningar. Men detta har bara fungerat som lindring för stunden och aldrig varit några långsiktiga lösningar. Ilningarna har alltid kommit tillbaka, säger hon.

LÄS MER: Här finns allt du behöver veta om ilninar i tänderna

Karin: ”I sommar slipper jag ilningar i tänderna”
Tidigare har Karin hoppat över glassen till sommarens jordgubbar. I sommar kan hon njuta fullt ut. Foto: Istock

Problemen borta

Men så i höstas hände något. Karin fick höra talas om en annan tandkräm mot ilningar – Colgate® Sensitive Pro-Relief™. Hon hade inga förhoppningar om mirakel, men kände ändå att den kunde vara värd att testa. Nu har det gått över ett halvår sedan hon började använda produkten och i dag är hennes problem med ilningarna i princip borta.

– Det känns fantastiskt. Jag trodde verkligen inte att en tandkräm skulle kunna göra så stor skillnad. Men nu ser jag fram emot en sommar där jag kan äta glass och njuta av ett glas isande kall lemonad, säger hon. 

Karin berättar att hon borstar tänderna med Colgate® Sensitive Pro-Relief™ varje morgon. På kvällen använder hon en vanlig tandkräm.

– Det har blivit en rutin för mig, som verkligen funkar. Jag har faktiskt även testat att slutat att använda Colgate Sensitive Pro Relief ett tag, men då fick jag ont igen, säger Karin.

LÄS MER: Här hittar du symptomen för ilningar i tänderna

Karin: ”I sommar slipper jag ilningar i tänderna”
Att använda ilningstandkrämen har blivit en rutin för Karin. Foto: Istock

Smärtan lindras

Colgate har också utvecklat en ny anti-ilningspenna, med tillhörande tandborste med mjuka borst, som du kan använda för riktad smärtlindring. Även denna har Karin testat.

– Jag har en sådan i väskan. Det är en extra säkerhet om det skulle börja göra ont. Då är det bara att ta på lite av gelen som finns i pennan, sedan tar det runt tio minuter och smärtan är borta igen, säger Karin.   

Ilningar i tänderna uppstår ofta när du utsätter dem för varm, kall eller söt mat och dryck. Men precis som Karin kan du också känna av problemet utomhus en kall eller blåsig dag.

Det som händer i munnen när du drabbas av ilningar är att tandköttet trycks tillbaka och tändernas rotytor exponeras, något som kan göra att nerverna blir irriterade. Genom Colgates® produkter tillför du extra aminosyra, som redan finns naturligt i ditt saliv. Detta gör att det skapas ett kalcium-lager på tänderna, som förseglar de kanalerna som leder in till nerverna. Resultatet blir att smärtan lindras.

Viktigt att komma ihåg är att teknologin inte bara ger långtidsverkande lindring, den börjar dessutom att verka omedelbart.

För omedelbar lindring kan du följa tre enkla steg. Du tar lite tandkräm på fingret, lägger klicken på stället där det ilar och masserar i en minut. Det går snabbt och du kan göra det hemma i badrummet.

Många andra produkter mot ilningar i tänderna lugnar främst smärtan och det kan ta flera veckor innan du märker resultat. Colgate Sensitive Pro-Reliefs™ produkter har en dokumenterad omedelbar effekt.        

LÄS MER: Därför drabbas du av ilningar i tänderna

* Rabatten kan användas på ICA, Coop, Willys, Citygross mfl. Alla personuppgifter som överförs, behandlas enligt personuppgiftslagen och kommer endast att användas i samband med att du får rabatten. 

Scroll to Top