Lisbeths liv förändrades med ny medicin mot kol: ”Det känns helt fantastiskt”

Hon hade fyra olika mediciner mot lungsjukdomen kol men var ändå andfådd och hostade hela tiden. Nu har Lisbeth en ny medicin och den fungerar utmärkt. – Alla kan se hur bra jag mår, säger hon.

Hösten 2010 fick Lisbeth Tuneborn beskedet att hon drabbats av kol, kronisk obstruktiv lungsjukdom.

– Jag blev rädd förstås och ångrade att jag rökt. Nu så här efteråt har jag förstått varför jag länge kände mig så andfådd och trött, säger Lisbeth.

Med sig hem fick hon till en början två mediciner som med tiden blev till fyra mediciner. Tre av dem skulle hon inhalera flera gånger varje dag, den fjärde medicinen skulle hon ta vid behov.

– Alla såg olika ut och det var stressigt med så många olika mediciner, säger Lisbeth.

Den första tiden kände hon sig snabbt lite bättre. Hon hade rökt sedan hon var 18 år men hade slutat 20 år tidigare.

Lisbeth och Ove tränar tillsammans minst två gånger i veckan. Foto: Bosse Håkansson

Hon har precis kommit hem från gymmet när vi hörs på telefon. Hon och maken Ove gymmar minst två gånger i veckan. Lisbeth vet hur viktigt det är att röra på sig och motionera för att hålla igång konditionen och musklerna i trim.

– Jag klarar 30 minuter på löpbandet och tränar styrkan i arm- och benmuskler. Vi är ett seniorgäng med Oves gamla arbetskamrater och deras fruar som tränar tillsammans och så fikar vi efteråt. Det är en riktig humörhöjare.

Lisbeth är långt ifrån en stillasittande pensionär. Paret har två döttrar och fyra barnbarn som de träffar ofta. Ove arbetar fortfarande som guide på bussresor till Tyskland och Baltikum och det händer att Lisbeth hänger med ibland. Men fram till i höstas hade hon trots medicineringen besvär av sin kol. Hon kände sig andfådd, led av ständig hosta och det tog emot att gå mer än kortare sträckor.

Lisbeth Tuneborn

Ålder: 75 år.
Familj: Maken Ove, två döttrar och fyra barnbarn.
Bor: Trollhättan.
Gör: Pensionär. Arbetade tidigare på konditori.

En stor skillnad redan första dagen

När Lisbeth i höstas hörde talas om nya modernare mediciner mot kol väcktes hoppet.

– Min läkare skrev ut ett nytt läkemedel, Trimbow. Det är enkelt uttryckt tre olika läkemedel i en enda inhalator och den innehåller extra fina partiklar som når hela lungan och på det viset blir behandlingen mer effektiv.

Den nya effektiva trippelmedicinen via inhalator gjorde andningen lättare.

– Allt blev så mycket enklare med en enda inhalator. Jag bara andas in läkemedlet i lugn och ro med flera lugna andetag.

Redan första dagen kände hon en stor skillnad.

– Det var en wow-känsla. Plötsligt kunde jag andas långt ner i lungan utan att det tog stopp. Känslan att kunna dra ett djupt andetag var befriande.

De positiva effekterna lät inte vänta på sig och när det blev lättare för Lisbeth att andas blev hon motiverad att göra ännu mer.

– Alla såg hur bra jag mådde.

De fyra gamla medicinerna har hon lagt i en låda. Hon har inte behövt dem en enda gång sedan hon började med sin nya behandling.

– Jag hostar och harklar inte längre som förut. Det känns helt fantastiskt, jag trodde aldrig att jag kunde få ett så här bra liv igen, säger Lisbeth.

Hennes budskap till andra med kol är att inte nöja sig med en behandling som inte ger tillräcklig hjälp.

– Be din läkare om att få byta behandling om du inte mår bra. Idag finns det en mängd olika alternativ som kan individanpassas.

Tack vare den nya medicinen kan Lisbeth träna som vanligt igen. Foto: Bosse Håkansson

Sju tips till dig som är drabbad av kol

 • Det allra viktigaste är att sluta röka.
 • Har du besvär trots behandling ska du diskutera behandlingsalternativ med din läkare.
 • Motionera aktivt. Träning bromsar sjukdomen så att den utvecklas långsammare.
 • Öva upp en god andningsteknik. Ta hjälp av en fysioterapeut för att prova ut ett program.
 • Prata med en dietist. Vid kol är det inte ovanligt med viktförlust och undernäring.
 • Undvik kontakt med förkylda personer, särskilt småbarn, om du är infektionskänslig.
 • Vaccinera dig mot influensa och lunginflammation.

Många vet inte om att de har kol

 • Kol orsakas framför allt av rökning som framkallar en inflammation i luftvägarna, vilken med tiden kan leda till sjukliga förändringar i de små luftrören och i svårare fall även i lungblåsorna, vilket kallas lungemfysem.
 • Kol utvecklas långsamt med till en början relativt lindriga symtom och det är många personer som har sjukdomen utan att veta om det.
 • De till en början lindriga symtomen kan vara täta och långvariga luftvägsinfektioner, hosta ofta med segt slem och en pipande andning samt andnöd vid ansträngning, vilket kan misstolkas som att de beror på stigande ålder och gör att många vänjer sig.
 • Det är viktigt att upptäcka sjukdomen i tid medan besvären är relativt lindriga, eftersom chanserna då ökar för att kunna påverka sjukdomsutvecklingen.
 • Besvären kan minska med bra behandling och det finns mycket hjälp att få och många kan lära sig att leva ett bra liv med sjukdomen.

Källa: 1177.se

Scroll to Top