MS-diagnosen fick Claes att byta livsstil – idag är han helt symtomfri

När Claes fick ms ändrade han livsstil och lyckades bromsa sin sjukdom. Nu vid 60 är han helt utan symtom och behöver inga mediciner. – Bra kost, motion och egentid är receptet!

Claes Nermark

Ålder: 60 år.
Familj: Hustrun Malin, 58, barnen Kim, 33, Elliot, 31, och Millie, 29.
Bor: I ett radhus i Helsingborg.
Gör: Föreläsare, hälsocoach och blivande personlig tränare.

Det är en gråmulen dag utanför radhuset i Helsingborg. Men vad gör väl det? Claes Nermark kunde inte vara lyckligare. Han ska bli morfar vilken dag som helst.

– Det är väldigt spännande. Det är vår äldsta dotter Kim som ska bli mamma för första gången, säger han och ler.

Claes är glad och säger spontant att han är tacksam över mycket i livet. Han är lyckligt gift med Malin sedan 34 år, har tre vuxna barn, som alla har hittat sin väg i livet och så är han fullt frisk, trots att han 2010 diagnostiserades med ms, multipel skleros.

Men historien börjar redan 2002. Claes jobbade som eventmanager på ett litet nystartat företag i Skåne. Det var ett väldigt roligt jobb, men det krävde mycket av honom, 50–60 timmars arbetsveckor var inget ovanligt. Dessutom ville han vara en engagerad pappa och en aktiv jympaledare på Friskis & Svettis.

Fick många krämpor

Claes är utbildad idrottslärare och rörelse har alltid varit en naturlig del av hans liv. Men så här i efterhand kan han konstatera att han rörde på sig för mycket utan att ge sig själv tillräckligt med återhämtning.
En dag på golfbanan sa kroppen ifrån. Claes fick synfältsbortfall.

– Det var som grå suddiga fläckar mitt i fokus. Jag kunde inte köra bil, eller göra någonting.

På Helsingborgs lasarett misstänkte läkarna att Claes hade drabbats av en stroke.

– Det var väldigt skrämmande. Jag var ju en fullt frisk 40-åring. Jag hade en livsstil som jag trodde var bra. Jag tränade, var socialt aktiv, men jag hade lätt att göra för mycket. Jag var en riktig ja-sägare och ville så gärna vara med på allt. Jag tror att alla människor har en svag länk och jag utlöste min. Jag var inte utbränd, men däremot vidbränd, säger han eftertänksamt.

Claes blev sjukskriven på heltid i två månader och insåg att han behövde ta det lugnare. Sakta repade han sig och synen återgick till det normala. Men med tiden dök andra krämpor upp. Det var domningar i händer och fötter, men inget som Claes kopplade samman med stroken. Han gick till en akupunktör och kämpade på.

År 2010 var det dags igen. Kroppen signalerade starkt att något var fel. Efter en dag till brädden fylld med möten, både i Malmö och Halmstad, satt Claes hemma vid matbordet tillsammans med Malin när han plötsligt såg dubbelt.

Han tyckte sig inte ha tid att söka vård, men Malin insisterade på att han i alla fall skulle ringa sjukvårdsupplysningen. Efter att sköterskan hört om stroken åtta år tidigare var hon tydlig med att han skulle ringa en ambulans direkt.

MS-diagnosen fick Claes att byta livsstil – idag är han helt symtomfri
Hustrun Malin är ett starkt stöd för Claes.

Vågar säga nej

Claes blev genast inlagd på Helsingborgs lasarett och fler tester gjordes. Diagnosen blev ms och den tidigare stroken var förmodligen inget annat än hans första skov.

Malin tog det svåra beskedet genom att bli handlingskraftig. Hennes farmor hade ms, hamnade i rullstol och dog i förtid. Nu ville hon göra allt för att förbättra oddsen för sin man. Medan Claes låg inlagd beställde hon hem böcker i ämnet.

– Jag är evigt tacksam att Malin snabbt hittade boken Overcoming Multiple Sclerosis (överlev multipel skleros) som beskriver det forskningsbaserade livsstilsprogrammet OMS skapat av professor George Jelinek från Melbourne, berättar Claes.

OMS är ett sjustegs program om hur man kan leva ett friskt liv med ms. Claes och Malin kontaktade professorn, som då själv hade levt symtomfritt med ms i många år och de fick 2013 komma på ett veckolångt läger ute på landet norr om London.

– Där fick vi rätt kost, meditationer, rörelse och massor av information kring den forskning som ligger bakom boken och livsstilsprogrammet. Vi upplevde det smått skrämmande hur mycket forskning det finns om naturliga komponenter för att bromsa och till och med vända sjukdomsprogression hos människor med ms, säger Claes.

Claes är inte emot bromsmediciner, men har själv tackat nej till det, eftersom det kan ge influensaliknande biverkningar. De första åren hade han många olika skov, men de senaste åtta åren har han känt sig helt frisk.

Claes äter i grunden en vegankost, men lägger till fisk och skaldjur, samt extra D-vitamin och omega-3. Han utesluter mejeriprodukter och lagar all mat från grunden. Han rör på sig mycket och mediterar 20 minuter varje dag. I dag vågar Claes också säga nej till saker, för att sedan kunna säga ja till något viktigare.

– Jag vill ha ork att vara morfar!

MS-diagnosen fick Claes att byta livsstil – idag är han helt symtomfri
Claes och Malin ser fram emot att bli morföräldrar för första gången.

Dagny en förebild

Nyligen kom boken Overcoming Multiple Sclerosis Handbook (Atlantic Books) ut i bokhandeln. Den är skriven av personer som har ms eller som jobbar med ms-patienter, enligt OMS-programmet. Den är mer populärvetenskapligt skriven än George Jelineks original.

I boken presenteras varje livsstilssteg med en personlig erfarenhet. Claes har fått äran att skriva sin story kring ms och träning. Han tycker inte livsstilsomställningen är något betungande, utan den har i stället gett honom chansen att leva ett långt och friskt liv.

I köket hemma hos Claes och Malin hänger ett stort foto på bloggerskan Dagny Carlsson, som blev 109 år och som är en stor inspirationskälla och förebild för paret. Under fotot står det: “Dagny ser dig!”

– Dagny sa ofta att man inte får gamla till sig. Det tycker jag är så bra. Jag vill bli den galna 100-åringen. Många vill inte bli 100 år, men om man får vara frisk, stark och kunna röra på sig, så varför inte? Min farmor Greta blev nästan 104 år, innan hon dog av lunginflammation. Jag känner att jag har många Greta-gener, även om jag slet en del på dem i unga dagar. Nu behandlar jag dem på bästa sätt och jag har alla förutsättningar att bli 100 år.

Claes 4 bästa tips för ett hälsosamt liv

1. Prioritera egentid

Människan är skapad för att klara enorma utmaningar och påfrestningar. För att klara detta långsiktigt behövs dock tillräckligt med återhämtning efter varje ­period av belastning. Utöver tillräckligt med sömn, kan jag varmt rekommendera meditation eller mindfulnessträning.

2. Ät dina grönsaker

Ett husmorstips som aldrig kommer att gå ur tiden. Ett rikt och varierat intag av grönsaker (och frukter) lägger grunden för ett bra intag av de vitaminer och mineraler en väl fungerande kropp kräver.

3. Rör på dig

Det första viktiga steget är för många att bryta stilla­sittandet. Börja till exempel med en fem minuters promenad varje dag.

När du har klarat det varje dag i en vecka så kan du ­sakta men säkert lägga på minut efter minut och till slut har du dina 150 minuter i veckan som WHO rekommenderar.

Och när du väl har nått dit är jag övertygad om att du kan ta nästa steg – det vill säga börja träna också.

4. Umgås med andra

När du har fyllt kvoten med egentid kan du både äta och röra på dig tillsammans med andra och dela många härliga upplevelser som förlänger livet både på dig och dina vänner.

Det här händer i kroppen vid ms

Multipel skleros eller ms är en neurologisk sjukdom som angriper hjärna och ryggmärg. Vid ms angriper kroppens eget immunförsvar det skyddande fettskiktet, det så kallade myelinet, som finns runt nervtrådarna. Då uppstår en inflammation och ibland skadas själva nervtrådarna. Det påverkar nervimpulserna så de inte kan ledas på rätt sätt. Skadorna bildar ärrvävnader som har gett sjukdomen namnet multipel skleros vilket betyder många ärr.

Källa: www.neuro.se

Scroll to Top