Carina slipper pollenallergin med ett piller: “Jag var less på att inte kunna leva som jag ville”

En tablett om dagen. Det är allt som behövs för att Carina ska kunna vistas utomhus vår och sommar. Den envisa pollenallergin är borta. – Jag har fått ett nytt liv, säger hon.

Carina Larsson

Ålder: 48 år.
Familj: Man och fyra barn.
Bor: Strängnäs.
Gör: Sjuksköterska.

Carina Larsson har sedan tonåren lidit av besvärlig pollenallergi.

– Jag kunde inte vara utomhus och njuta av våren och sommaren som jag ville. Ögonen och näsan rann och kliade och jag nös hela tiden, säger Carina.

Pricktest visade att hon led av pollenallergi och inte tålde pollen från björk och gräs och lite annat. Carina lärde sig att klara vårarna med ett batteri av mediciner, antihistamin, spray och ögondroppar.

– Jag klarade våren skapligt med antihistaminer, men de hjälpte inte helt. Jag var konstant trött och irriterad. Det slet på humöret att inte må bra och kunna träna och njuta av att springa i skogen.

Familjen har länge bott på landet utanför Strängnäs där det finns gott om både björk och gräs.

– När min man klippte gräsmattan måste jag åka i väg en stund. Annars skulle jag bli helt igensvullen.

Testade ny metod mot pollenallergi

Hemma har fönstren alltid hållits stängda vår och sommar och Carina har våttorkat golven varje dag för att minska allergin.

Carina är astmasjuksköterska och det var på astma- och allergimottagningen där hon jobbar som hon fick höra talas om en studie kring en ny metod mot pollenallergi.

Behandlingen kallas för intralymfatisk immunterapi och går ut på att spruta pollenextrakt direkt in i en lymfkörtel i ljumsken. På det sättet stimuleras immuncellerna direkt. På bara två månader skulle Carina kunna bli kvitt sin pollenallergi.

– Jag var less på att inte kunna leva som jag ville, att inte kunna ha öppna fönster och vädra och spela brännboll eller campa med barnen. Jag anmälde mig direkt för att delta i studien.

När det visade sig att Carina hamnat i kontrollgruppen blev hon förstås besviken. Hon hade fått placebo och behandlades därför inte med intralymfatisk immunterapi. Men sedan erbjöds hon behandling med allergivaccin och fick välja mellan allergispruta och tablettbehandling (Grazax) mot gräspollen.

– Jag valde att ta en tablett om dagen i tre år. Det kändes enkelt och smidigt att inte behöva åka till sjukhuset för att ta sprutor.

Vaccinet gav snabb effekt

Tablettvaccinet gav snabbt positiv effekt. Redan första sommaren kände Carina stor skillnad. För första gången kunde hon njuta av sommarens Vikingafestival i Mariefred tillsammans med barnen.

– Jag hade nästan inga besvär alls. Vi kunde till och med campa och sova i tält direkt på gräset. Helt fantastiskt!

Hösten 2020 påbörjade Carina nästa behandling med det nya tablettvaccinet mot björkpollen, Itulazax. Effekten kom snabbt även där.

– Jag känner mig så lättad. Skillnaden är jättestor redan första året. Alla besvär är i princip borta och jag är pigg och glad.

Carina rekommenderar andra som har besvär av pollenallergi att söka hjälp.

– Vänd dig till din vårdcentral och kan de inte hjälpa till, se till att få en remiss till en allergimottagning. Du behöver inte må dåligt, det finns hjälp att få.

Carina känner sig lättad över att ha fått ett friare liv.

– Jag ser verkligen fram emot den här pollensäsongen. Tänk att få sitta ute och njuta i midsommar. Jag har fått ett nytt liv.

Är det förkylning eller allergi?

Pollenallergi kan lätt misstas för förkylning. En förkylning går ofta över på en vecka medan pollenallergi kan pågå fler veckor eller månader.

En annan skillnad är att allergisnuvan ofta är rinnig och vattenfärgad, nysningarna kommer ofta flera efter varandra och man har ofta även klåda i ögon, hals och gom.

Feber och halsont eller sjukdomskänsla och muskelvärk är ovanligt vid pollenallergi medan det är vanligt vid covid-19.

Källa: Astma- och Allergiförbundet, 1177.se, pollenkoll.se

Snart finns ett snabbvaccin mot pollenallergi

Behandlingen kallas för intralymfatisk immunterapi då pollenextrakt sprutas direkt in i en lymfkörtel i ljumsken. På det sättet stimuleras immuncellerna direkt.

Allt som behövs är tre injektioner under loppet av två månader.

Det kan jämföras med den vaccinbehandling som finns i dag, då pollenallergiker ges ett 50-tal injektioner under huden under tre år. Forskarna räknar med att metoden inom några år kommer att användas som behandling vid allergi mot gräs- och björkpollen.

Så fungerar immunterapi mot allergi

Allergivaccin får du antingen via en allergispruta eller en tablett. Behandlingen kallas allergen immunterapi (AIT) och går ut på att du får små doser av det du är allergisk mot under behandlingstiden som är tre år. På så sätt slutar din kropp långsamt att bilda allergiantikroppar.

Tabletter finns sedan tidigare mot gräspollen och kvalsterallergi. Numera finns också en tablettbehandling mot björkpollenallergi. Oftast börjar man behandlingen på höst och vinter för att få full effekt när pollensäsongen drar igång (men det går att starta behandlingen året om).

Inför behandlingen bör man utredas av en allergolog. Den första tabletten tas på mottagningen för att man ska vara säker på att tabletten tas på rätt sätt och kan diskutera eventuella biverkningar. Tablettvaccin ingår i högkostnadsskyddet.

Scroll to Top