Äntligen kan jag promenera igen!

Att jobba som städerska är tufft för hela kroppen. Axlar, rygg och även fötter får ta mycket stryk. Beata Silvek hade svår värk i båda fötterna och fick konstaterat hälsporre. Det som hjälpte henne tillbaka var terapeutisk laser.

Äntligen kan jag promenera igen!

Beata Silvek

Ålder: 47 år

Bor: Svängsta, utanför Karlshamn

Gör: städerska

Familj: man, en vuxen son

Beata har haft ont i fötterna i flera år, lite från och till. I ett jobb där man går och står hela dagarna, ofta på hårda golv, blir det ett tungt tryck på muskler och leder i fötter och fotleder. För ett år sedan tog Beata kontakt med läkarvården för att få svar på vad det var som gjorde att hon hade så ont.

– Jag visste inte vad problemet var, men de sa att det var hälsporre. Och i båda fötterna, det var jättejobbigt. Jag fick värktabletter och köpte speciella sulor, men det hjälpte inte, berättar hon.
Nej, tabletterna gjorde henne yr och hon mådde inte bra av dem och sulorna slet hon ut och de gjorde inte att värken försvann heller. När hon var inne på sitt sjätte par så var fortfarande inte värken i fötterna mindre elak. Snarare tvärtom.

– Det gick bra när jag gick upp på morgonen, men efter några timmar när jag hade jobbat så gick jag som om att jag var handikappad, det blev bara värre och värre ju längre på dagen det gick. Det gjorde fruktansvärt ont, säger Beata.

Varför hon fått så svåra hälsporrar vet hon inte riktigt. Beata säger själv att hon behöver gå ner lite i vikt, men att gå promenader eller motionera på annat sätt när man inte kan gå och röra sig är näst intill omöjligt. Att gå på hårda, stumma golv gör givetvis sitt till, men kanske också något annat.

– Både min mamma och min mormor har haft de här problemen med hälsporrar så jag tror att det är ärftligt också, säger hon.

Hon har med nöd och näppe klarat sig utan att vara sjukskriven för sin värk, men det hänger mycket på hennes envishet och hennes vilja att jobba. Att sitta hemma och inte göra någonting ligger inte för henne och på jobbet har hon kamrater och kollegor som hon gärna umgås med. Det var också där som hon för första gången kom i kontakt med laserbehandling. Något hon aldrig hade hört talas om innan.

– När en kollega sa att man kunde prova laser, då tänkte jag att jag testar vad som helst, skrattar Beata.
Hon tvekade aldrig och när hon var på ytterligare ett läkarbesök så sa även läkaren på lasarettet att laser kunde vara en väg att gå för att Beata skulle slippa sin värk. Då var det inget att orda om, Beata hittade en terapeut och provade.

Laserbehandling ingår inte i sjukvården och man får bekosta det själv. Den första laserterapeuten som Beata gick till tog betalt per fot och det blev dyrt. Dessutom kände inte Beata att terapeuten vad seriös och resultatet blev inte heller som hon trott.

– Men jag ville prova igen och då fick jag kontakt med Ann. Första gången jag kom till henne så pratade vi och sedan gjorde hon en undersökning där hon tryckte på olika punkter på mina fötter och hon hittade problemet direkt, säger Beata.

 

Äntligen kan jag promenera igen!

Då hjälper laser:

1 Vid akuta besvär som idrottsskador. 

2 Vid subakuta besvär som hälsporrar, ryggvärk och inflammationer.

3 Vid kroniska sjukdomstillstånd som artros och reumatisk värk är laserbehandling ett effektivt behandlingsalternativ för att lindra och dämpa symtomen.

Ann berättade också att när lasern hittar rätt ställe där inflammationen sitter, kan det kännas varmt. Men Beata kände ingenting och blev lite fundersam över det.

– Under de tre första behandlingarna kände jag ingenting. Lasern bara gjorde sitt jobb och jag låg på britsen. Men den fjärde gången blev det varmt och det tyckte jag var skönt. Då kändes det som om att jag var normal och att allting fungerade som det skulle, skrattar Beata.

Men även om hon inte kände något under de tre första behandlingarna så gav det resultat. Värken avtog direkt och det blev enklare att gå igen.

– Själva lasern känns inget alls, men efteråt har jag mycket mindre värk, det är härligt, säger Beata och ler.

För varje gång som Beata har gått till Ann så har värken förvunnit lite mer. Idag har hon fortfarande värk, men inte så att det hindrar henne något speciellt och hon fortsätter att bli behandlad och blir bättre och bättre. Ann masserar dessutom fötterna för att få mer spänst i leder och muskler. Drömmen Beata har om att resa och få uppleva städer igen är inte så långt borta nu.

– Kan man inte gå så är det hopplöst att gå ut och promenera och det gör jag gärna annars. Nu är jag så bra i fötterna att jag hoppas jag kan åka till Polen till sommaren på semester och hälsa på släkt och vänner. Och promenera, säger hon och ler.

Äntligen kan jag promenera igen!

Finns det risker?

En medicinsk laser orsakar ytterst sällan en upphettning och använder man den rätt så händer det aldrig. Det finns inga rapporter om skador sedan 1967 då lasern började användas. Man kan också använda laser runt pacemaker eller andra metallinlägg och det kan inte förorsaka cancer. Även om laserbehandling är en effektiv behandlingsmetod är det viktigt att först gå till sin läkare och få en diagnos för att få veta vad som skall behandlas. 

Experten ger svar!

 

Ann Karlsson, Hälsobolaget i Karlshamn, behandlar Beata Silvek mot hälsporre med laser.

 

Vad är medicinsk laser?
– Den laser jag använder är en ljuskälla som avger rent, osynligt ljus. Med rent ljus menas att ljuset har en enda våglängd, på samma sätt som att ljudet från en flöjt har en enda ton. Laserljuset har, som en flöjtton, långa sammanhängande vågor. Men ljuset kan också göras pulserande och synligt, det beror på vilken typ av laser man använder.

Vad händer under behandlingen?
– Ljuset går fem till sju centimeter ner i huden och sätter fart på cellerna. De börjar dela sig fortare och det påskyndar läkningsprocessen i kroppen. Det kan också användas mot sår och inflammationer. Då använder man en annan “penna” och håller den inte mot huden utan håller den en centimeter över såret och för den fram och tillbaka för att få igång kroppens egen läkningsprocess.

Var kan man få laserbehandling?
– Var som helst på kroppen. Det är väldigt effektivt för hälsmärta, bihålor, artros, knäskador, mot migrän och ryggvärk. Om man har svullnader i kroppen på grund av vätskeödem kan det också behandlas med laser. Inflammationer kan också behandlas och läka snabbare av laser.

Gör man någon förundersökning?
– En grundlig genomgång av klienten är avgörande. Målet är att hitta roten till det onda, inte bara att behandla symtomen. Är det till exempel ett problem med ryggen börjar jag alltid titta på fötterna eftersom det kan vara så att problemen inte härstammar från ryggen. Det kan också vara så att även om man har ont på ena sidan av ryggen så kan ursprunget till värken sitta på andra sidan av ryggen eftersom kroppen kompenserar. Jag ser alltid till helheten för klientens bästa.

Hur går behandlingen till?
– Man sätter pennan, också kallad proben, mot huden där smärtan och värken är. Behandlingen gör dig varm och när lasern hittat rätt ställe där värken eller inflammationen sitter så känner du värmen stiga. Du ligger på en brits och själva behandlingen är väldigt avslappnande. Många klienter somnar.

Hur mår man efteråt?
– Vissa kan få förhöjd smärta efteråt och andra känner ingenting, det är väldigt individuellt. Men det är bra att vila och ta det lugnt efter en behandling, ingen träning eller annan konditionstung ansträngning.

Kan man äta mediciner om man får laserbehandling?
– Ja, det spelar ingen roll. Alla kan få laser, det är inte skadligt på något sätt. Det är fler och fler läkare som rekommenderar laserterapi som ett komplement till den vanliga skolmedicinen. Många som får kortisonsprutor för sin värk kan sluta med dem efter att de fått laserbehandling.

Scroll to Top