Vintertid eller sommartid – cellerna i din kropp vet alltid vad klockan är eftersom vi har en egen inre klocka. Ett litet tidur med tusentals nervceller som sitter rakt in under ögonen. Här styrs överaktivitet och vila, det är inget vi kan ändra på. Men tyvärr går denna inre klocka inte alltid i fas med väckarklockan.
Timme efter timme händer saker i din kropp som du inte rår över. Temperatur, blodtryck och ämnesomsättning varierar under dygnet. Hjärnan fungerar bäst på förmiddagen, musklerna på eftermiddagen.

Alla kan inte leva som kroppen vill, men jobbar du natt eller oregelbundet är det bra att veta hur din kroppsklocka tänker och påverkar dig. Och det går att lura kroppen lite. En väckarklocka som lyser upp rummet en halvtimme innan du ska gå upp hjälper till exempel kroppen att sluta tillverka sömnhormonet melatonin och gör dig pigg tidigare.
Små, varma regelbundna måltider är ett annat knep, lev inte på smörgås, snabbmat, godis och läsk om du jobbar natt.
Detta passar att göra när klockan är:
06.00 – 10.00
Satsa på sex. På morgonkvisten bidrar naturen med lite extrahjälp. Höga testosteronnivåer ger männen morgonstånd.
10.00 – 12.00
Din mentala förmåga och logiska tänkande är på topp. Bästa tiden att lösa problem, fatta beslut och lära sig nya saker. För äldre passar det också bäst att köra bil nu.

12.00 – 14.00
Nu ska du äta. Matsmältningen är på topp mellan 13 och 15. Du tar upp näringen som bäst men lägger inte på dig lika lätt i vikt.
14.00 – 16.00
Passa på att gå till tandläkaren. Din smärttröskel är nu som högst. Mängden betaendorfiner som lindrar smärta är fördubblad så här dags. Också bästa tiden att bli gravid då sädeskvaliteten är som bäst nu.

16.00 – 18.00
Tid att motionera. Muskelmassan kan ökas 20 procent mer än om du tränar på annan tid och lungfunktionen är som bäst.
18.00 – 23.00
Tidsuppfattningen försämras, det är lätt att missa tåg eller viktiga möten. En lättare måltid med ett glas vin är helt ok eftersom levern fungerar som bäst nu.

23.00 – 06.00
Sov! Vi är skapta för att sova nattetid. Kroppen lägger in en lägre växel, reparerar skador, uppgraderar minnet, stärker immunförsvaret och förbränner lagrad energi. Det är nu du är som mest smärtkänslig.

Tips!
För den som vill veta mer om kronobiologi rekommenderas professor Till Roennebergs bok “Internal Time. Chronotypes, Social Jet Lag, and Why You’re So Tired”. Harvard University Press, 2012.