Anna-Maija Graus och Claudia Ericsson har varit goda vänner i mer än 20 år. De blev bekanta via barnen som gick i samma skola. Motorcykelintresset har funnits länge hos båda men det är först på senare år som de har kunnat planera och genomföra mc-resor tillsammans. Den senaste turen gick till Norge där de förenade åkandet med konstupplevelser.
De besökte den norske konstnären Nikolai Astrups hem och museum i västra Norge. Färden gick sedan vidare till Oslo och det nya Munchmuseet.
– Norge är beroendeframkallande, naturen är så vacker, säger Anna-Maija och Claudia när vi träffas vid Carl Eldhs ateljé i Stockholm. Konst och klassisk musik är deras gemensamma intressen – förutom biking, skrattar de och ser omåttligt coola ut i hjälmar och specialoveraller vid sina bjässar till motorcyklar.
Kör äventyrsmotorcyklar med Bike Babes
De kör så kallade äventyrsmotorcyklar som lämpar sig för all slags terräng. Anna-Maija har en 1000 kubiks Honda och en mindre på 250 kubik som är bra att köra på grus med. Claudia kör en BMW 800 och har deltagit i resor med BMW:s mc-klubb för kvinnor. De är med i det kvinnliga nätverket Bike Babes, som också har en grupp för dem som särskilt gillar att köra på grus.
– Vi är inga fartdårar, vi vill kunna njuta av naturen när vi kör, säger Claudia.
Claudia Ericsson
Ålder: 59 år.
Familj: Singel med tre vuxna barn och tre barnbarn.
Bor: Radhus i Täby.
Gör: Specialpedagog i gymnasiet.
Älskar: Att köra motorcykel, kultur och natur.
Anna-Maija håller med.
– Vi är inte såna som ligger över bensintanken för att kunna köra så fort som möjligt, det är inte vår stil. Vi tar inga risker. Särskilt vid omkörningar gäller det att ha uppsikt på bilisterna, vi är vana vid att ha koll på folk i trafiken som beter sig konstigt, som vinglar och kanske sms:ar samtidigt som de kör.
Åkte av vägen i kurva
Koncentrationen under färd tar mycket energi, därför tar de ofta pauser. Claudia berättar om en olycka hon var med om när mc-körkortet var nytt och hon saknade erfarenhet.
– Jag var trött och tog inte kurvan på rätt sätt. Jag åkte av vägen, rullade nerför ett dike och bröt som tur var bara foten. Både barnen och min mor blev oroliga efter det, min mamma så pass att jag sedan dess berättar om mina mc-semestrar först när jag kommit hem. Mina barn ser att jag blir lycklig av att köra.
Tog mc-körkort som 56-åring
Anna-Maija åkte tidigare på flera långresor med sin man, men satt passivt bak på bönpallen och längtade efter att få köra själv.
– Jag var 56 år när jag tog mitt mc-körkort. Sedan dess har jag kört 8 000 mil, säger hon stolt. I början krävde familjen att jag skulle höra av mig varje kväll.
Anna-Maija Graus
Ålder: 66 år.
Familj: Singel med två vuxna barn.
Bor: Villa i Täby.
Gör: Försäljning och marknadsföring av it-baserad kriminalteknologi.
Älskar: Resor med natur- och kulturupplevelser, helst på motorcykel.
– Väcker ni inte uppseende på era resor, undrar jag.
”Tycker jag är cool”
Anna-Maija minns en resa till Azerbajdzjan. Vid en bensinmack tog hon av sig hjälmen. Personalen på macken började ropa till varandra och peka på henne. Ibland vill folk fotografera dem med motorcyklarna. Det händer att jämnåriga kvinnor kommer fram och ställer nyfikna frågor.
– Mina elever tycker att jag är cool, säger Claudia.
Hon drömde om att få köra motorcykel redan som 18-åring men hade ont om pengar, därefter tog tre barn och familjeliv all tid och energi. När hon var 38 ville hon göra ett försök att ta mc-körkort, men då kom en skilsmässa emellan. Tredje gången gillt – när hon fyllt 52 fick hon sitt körkort. Hon köpte sin BMW begagnad, årsmodell 2011 för 57 000 kronor.
Viktigt med bra försäkring
Anna-Maija köpte sin stora Honda ny – kostnad: 170 000 kronor. Försäkringspremierna varierar mellan 2 600 och 3 400 kr per år, beroende på motorcykeln, förarens ålder och vilken typ av assistans som ingår. En bra försäkring är viktigt, varken Claudia eller Anna-Maija har några djupare kunskaper om hur man meckar.
– Jag klarar att byta ett batteri, tyvärr inte mer, men skulle vilja lära mig att byta däck och kedja, säger Claudia.
Sidoväskorna på motorcykeln rymmer mycket
Jag undrar om det praktiska – är det inte svårt att få plats på en motorcykel med allt man behöver på en semesterresa?
Anna-Maija förklarar att hennes sidoväskor rymmer ungefär lika mycket som två kabinväskor.
– Det är viktigt med bra funktionskläder mot regn och kyla. Och så vill man ju få med sig en klänning också så man kan se lite snygg ut. Bristen på plats gör att man inte shoppar på semestern, skrattar hon.
Förutom Norge har hennes favoritmål hittills varit Georgien, Marocko och Rumänien. Anna-Maija som kommer från Finland gillade också resan till Sankt Petersburg, Karelen och Murmansk.
”Mest nyfikna”
– Många hade varnat mig för dåliga vägar och berusade bilister i Ryssland. Men det var precis tvärtom – vägarna var utmärkta och alla ryssar vi träffade var hjälpsamma och trevliga. Karelen var mycket pittoreskt, en stor upplevelse, säger hon.
Ingen av dem har råkat ut för rånförsök, korrupta poliser eller oschyssta medtrafikanter.
– Oavsett land verkar folk mest vara nyfikna, och kanske en aning avundsjuka på våra mc-äventyr, säger Anna-Maija.
Hon drömmer om att åka motorcykel på Balkan, genom Albanien och Montenegro till Turkiet. De två vännerna pratar ofta om spännande resmål med historia, natur och kultur. De har många intressen, älskar även att paddla och att vandra.
– Och mat och vin, tillägger Anna-Maija. Vi gillar att ha ett mål för våra resor, inte bara att ligga i kurvorna. Jo, förresten, det också.
Frihetskänsla att åka motorcykel
De talar lyriskt om frihetskänslan och fartens tjusning, även om de hellre åker på småvägar i 70 kilometers hastighet än bränner i 160 knyck på tyska Autobahn.
– Vi gillar inte att köra fort men det är en underbar känsla att vrida på gasen, säger Claudia.
– Jag är en nomad inombords. Det finns så mycket att se och uppleva, om man vill och är frisk kan man ha ett rikt socialt liv. Nu när barnen är vuxna kan vi göra vad vi vill, säger Anna-Maija.
Artikeln publicerades först hos Icakuriren.