Karin är naturfotografen som djuren litar på: “Flera av dem äter ur min hand”

Mötet med hermelinen var en av Karin Thorells starkaste naturupplevelser. Efter att försiktigt ha försökt närma sig den kunde hon äntligen fotografera den. – Det handlar om att bygga upp ett förtroende, säger hon.

Naturfotografen Karin Thorells bilder på ekorrar som äter ur hennes hand och hennes möten med ovanliga och vackra djur gör succé på sociala medier.

– Att få dela med mig av mina naturupplevelser till andra och till dem som kanske inte själva har möjlighet att ge sig ut i skogen gör mig varm om hjärtat, säger hon.

Domherreparet kommer så fort Karin kallar på dem. Foto: Karin Thorellä

Fick sin första kamera i sjätte klass

Från sitt hem i den lilla byn Vännäsberget vid Överkalix i Norrbotten ger Karin sig ut på exkursioner i skogen för att dokumentera den svenska vildmarken.

Och ofta behöver hon inte ta sig särskilt långa sträckor för att hitta djur att ta bilder på. Ibland räcker det med att hon går ut på gårdsplanen och kallar på dem.

– Listan på djur som jag har fotograferat kan göras lång. Men ett av de stora djur som vi har här i Norrbotten och som jag ännu inte fotograferat är björn, berättar hon.

Karin Thorells fotointresse väcktes när hon i årskurs sex fick sin första kamera av sin pappa.

– Det var en gammal Instamatic med kubblixt och den var lite krånglig att ladda med film, minns hon.

Det var en stor upplevelse när hermelinen, som Karin kallar Lill-Nisse, första gången åt ur handen. Foto: Karin Thorell

Fotografi var sedan hennes främsta hobby fram tills hon gick ut skolan. Sedan gick det på sparlåga fram till för ungefär 15 år sedan.

– Jag har alltid haft kamera och jag har alltid fotograferat, men under många år tog jag mest familjebilder.

Samtidigt har hon under alla år älskat att vara ute i skog och natur och intresserat sig för både små och stora djur. När hon skaffade en systemkamera och ett bra objektiv, som gjorde att hon kunde zooma in djuren och komma dem närmare, upptäckte hon att hon kunde förena sina båda intressen.

Låter djuren få förtroende för henne

Karin tar nämligen inte sina bilder genom att smyga omkring och fånga sina objekt i flykten. Istället närmar hon sig dem ytterst försiktigt och bygger sakta upp ett förtroende mellan henne och djuren.

– Det kan ta flera veckor eller månader innan de förstår att jag inte är farlig och vågar närma sig mig. Väntar jag tillräckligt länge kan jag få vilda djur att äta ur handen på mig och det är en upplevelse som jag blir starkt berörd av.

Så var det med hennes möte med det skygga mårddjuret hermelin.

– Jag fick möjligheten att finnas på plats där hermelinen höll till och det gjorde att jag efter någon timme fick tillit av den och den kom fram för att bli bjuden på mat, fryst fisk. Det var en upplevelse jag själv blev mycket tagen av, säger Karin.

Lappugglan landar på sitt bo. En av många fantastiska bilder som Karin tagit. Foto: Karin Thorell

Sina bilder lägger Karin upp på sina Facebook- och Instagramkonton, som man hittar om man söker på hennes namn. Hon brukar också medverka med sina bilder i Sveriges Television och lokaltidningen Norrländska Socialdemokraten.

– Jag får ofta många fina kommentarer och det gör mig glad i mitt stora naturhjärta, säger hon.

Ofta behöver hon som sagt inte gå särskilt långt för att ta fina naturbilder. Hemma i Vännäsberget har hon en ekorrfamilj som äter ur händerna på henne och nära huset har hon flera fågelarter, bland annat ett par domherrar, som kommer så fort hon kallar på dem.

Hermelinen är ett av de djur Karin kommer närmast. Foto: Karin Thorell

Karin Thorell

Ålder: 61 år.
Familj: Maken Torbjörn, 60, utflugna sönerna Per, 41, och Erik, 36, och fem barnbarn.
Bor: I villa i Vännäsberget i Överkalix kommun.
Gör: Jobbar som kontorist på ett åkeri. Naturfotograf på fritiden.

Scroll to Top