Försvarsadvokaten Mie: “Det är inga problem att försvara en mördare”

Alla har rätt till en rättvis rättegång – även mördare. Det tycker försvarsadvokaten Mie. Här delar hon med sig av sin vardag.

I början vet jag väldigt lite om fallet. Jag blir kontaktad av klienten, som frågar om jag vill företräda honom eller henne, och först då sätter jag mig in i ärendet och går igenom alla bevis. Sedan håller jag en rad möten med min klient, introducerar honom eller henne för fallet och hör dennes förklaring.

I mordfall sitter klienten vanligtvis häktad i flera månader innan rättegången börjar och det finns tid för många möten. Ofta är jag nästan den enda som min klient träffar och jag blir därmed en viktig person i dennes liv.

Hur kan jag försvara någon som kan ha dödat en annan människa? Det är inga problem alls. För mig är det grundläggande i ett rättssamhälle att det i alla typer av brottmål finns en försvarsadvokat som hjälper den åtalade eller tilltalade.

Alla har rätt att få en rättvis rättegång. Och det är mitt jobb att se till att allt går rätt till och att förbereda min klient på vad han eller hon måste gå igenom. Ofta pratar vi inte alls om skuld eller oskuld. Mitt arbete handlar bara om att hitta de omständigheter som kan försvaga polisens och åklagarens fall.

Foto: Mikkel Bækgaard

Det är viktigt att visa respekt för brottsoffrets anhöriga

Jag kan titta på obehagliga bilder på ett lik. De är en viktig del av fallet och tillhör jobbet. Jag har dock ingen längtan efter att bli till exempel rättsläkare och ha direktkontakt med kropparna. Jag tror absolut inte att jag skulle vara lämplig för det.

Jag visar alltid respekt för alla inblandade, inte minst de anhöriga till brottsoffret. Jag rådde dock en klient vid ett tillfälle att välja en annan försvarsadvokat, eftersom jag hade fått mer än nog av den kontakten. Personen i fråga var extremt krävande och jag hade representerat honom en längre period, så det krävdes nya, friska krafter. Och det är viktigt att kunna säga ifrån.

I häktet sitter jag inlåst tillsammans med klienten. Det är i princip inga problem alls, men i vissa fall har jag känt mig lite utsatt. Vid några tillfällen har jag bett en kriminalvårdare att stanna i närheten eller bett att få ett larm. Som försvarsadvokat är jag också den som ska lägga fram en del tyngande bevis för min klient och det kan klienterna reagera väldigt olika på. Ofta kan han eller hon vara extremt pressad på grund av den långa häktningstiden.

Var nära tårarna vid en tuff rättegång

Jag hade ett fall med en man som hade kört på en liten pojke. Han anklagades för dråp och var djupt olycklig eftersom det handlade om en fruktansvärd olycka på en villaväg. Han frikändes, vilket var en stor lättnad för honom men förstås fruktansvärt för pojkens föräldrar som deltog i rättegången. Det var riktigt tufft att slutföra det fallet.

När domen avkunnades fick jag göra allt jag kunde för att inte blinka, för då skulle tårarna ha runnit nerför mina kinder. Det påverkade mig mycket, kanske för att jag själv hade småbarn på den tiden.

Jag trivs på den här sidan av fallen. Som åklagare har man inte samma personliga kontakt och givetvis inte som domare heller. Men egentligen är det lite av en slump att jag har hamnat där jag är, för jag började som åklagare hos polisen och riksåklagaren.

Alla bör ha en engagerad försvarsadvokat som kämpar för klientens sak. Och det gör jag gärna – i alla typer av fall, även mordfall. Man ska komma ihåg att klienten ställs mot en hel statsapparat och inte har en chans utan en skicklig advokat.

Mie Sønder Koch
Ålder:
45 år.
Familj: Gift, har tre barn
Gör: Försvarsadvokat som företräder personer som anklagas för överträdelser mot brottsbalken eller annan speciallagstiftning, till exempel trafik- eller vapenlagen. Har sedan 2014 varit försvarsadvokat för flera personer som anklagats för mord och mordförsök.

Scroll to Top