• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Figo, 20, räddades av sin pappa efter kollapsen: "Förstod att det var en fråga om liv eller död"

  Mitt framför ögonen på sin pappa rasade Figo Olsson ihop på golvet. När Percy såg hur hans son var på väg att dö i hans armar inledde han en desperat kamp för att få hans hjärta att slå igen och hålla honom vid liv.

  Figo, 20, räddades av sin pappa efter kollapsen: "Förstod att det var en fråga om liv eller död"
  Figo kramar om pappa Percy och mamma Jeanette . Idag är Figo på väg att bli helt frisk.

  Det har gått drygt tio månader sedan den mardrömslika juniförmiddag då Figo Olsson, nyss fyllda 20 år, segnade ner livlös. Vi träffar Figo och hans föräldrar Jeanette och Percy på deras familjehotell i Hässleholm i norra Skåne som de har drivit i 26 år.

  Pappa Percy var fotbolls-spelare i IFK Hässleholm och Örgryte IS och sonen Figo har följt i sin pappas fotspår.
  Några dagar före midsommarafton förra året spelade Figos lag, Hässleholms IF, match mot Lund. HIF låg
  under med tre mål när vänsteryttern Figo strax efter halvtid tvingades bryta matchen.

  – Jag fick väldigt ont i baksidan av vänster lår. Först trodde jag det var en muskelbristning, säger han.

  Percy, som var på plats och såg sin son bryta matchen, tyckte det var lite konstigt. Smärtor i benen och fötterna hör till en fotbollsspelares vardag och Figo var inte den som brukade gnälla över småsaker.

  Midsommarhelgen kom och gick och Figo hade fortfarande ont i benet. På måndagen gjorde han halkkörningsprovet inför uppkörningen.

  – Då började det göra riktigt ont i benet. Dagen därpå gick smärtorna upp i ryggen, säger han.

  Percy trodde först att det var ischiasnerven som spökade och tog med sig sin son till en massör som han känner.

  – Det var när vi var klara där och skulle gå som det hände, berättar Percy. Figo gjorde några indianhopp och sparkade högt i luften för att testa att det kändes bättre i benet.

  Plötsligt föll han ihop framför Percy och massören.

  – Jag såg på Figo att det var något som inte stämde. Han blev blek i ansiktet och gick liksom in i en bubbla. Sedan svimmade han.

  Percy förstod omedelbart att det var fråga om liv eller död. Han började slå sin son i bröstet och klappa honom hårt på kinderna för att få kontakt med honom.

  – Han kvicknade till men då ville han bara kräkas. Vi hjälpte honom med det men sedan tappade han medvetandet igen.

  Minuterna när han kämpade för sin sons liv är fortfarande jobbiga att prata om för Percy. Hans röst stockar sig och han får tårar i ögonen.

  – När jag ringde SOS Alarm frågade operatören om Figos läppar var blå. Just som jag skulle svara nej vände jag mig om och såg hur hans läppar blev blå.

  Percys snabba agerande räddade livet på Figo.

  Stort läkarteam

  Percy och massören turades sedan om att ge Figo hjärt-lungräddning till den första av två ambulanser anlände. Det var då han ringde till Jeanette som var vid Furuboda på Skånes östkust och badade tillsammans med deras dotter Kharma.

  – Det enda Percy sa var: "Jag tappar honom. Han försvinner." Jag hörde att han var i chock och förstod att något mycket allvarligt hänt, berättar Jeanette som omedelbart satte sig i bilen och körde hemåt så fort hon vågade.

  – Kharma sa till mig flera gånger: "Andas, mamma. ­Andas."

  Under ambulansfärden mot sjukhuset i Kristianstad fick Percy, som satt i framsätet bredvid föraren, veta att ambulanssjukvårdaren haft kontakt med Figo.

  – Percy ringde och berättade det, vilket gjorde mig lite lugnare, säger Jeanette.

  På sjukhuset väntade ett stort läkarteam.

  – En läkare sa till mig att han befarade att Figo fått en propp i en av lungorna. Det har jag själv haft två gånger och det är mycket, mycket allvarligt. Dödligheten ligger på 90 procent, säger Percy.

  Efter ett par oroliga timmar åkte Percy hem till Hässleholm för att byta kläder och äta något. Han åkte sedan nästan direkt tillbaka till sjukhuset tillsammans med Jeanette.

  – Det var en otrolig lättnad att se Figo när vi kom in på hjärtintensiven. Han hade fått tillbaka färgen i ansiktet och situationen var inte längre direkt livshotande.

  Figo vårdades i två dygn på hjärtintensiven. Sedan flyttades han till en vanlig avdelning innan han efter helgen skulle flyttas till Hässleholms sjukhus.

  Men trots att han skulle skrivas ut fick Figo på nytt fruktansvärda smärtor i benet. Det blev bara värre och värre, benet svullnade upp och några dagar senare körde Percy in honom till Kristianstads lasarett på nytt.

  Figo på fotbollsplanen. Han har nu kunnat börja träna fotboll igen så smått.
  Foto: Privat

  Ärftlig sjukdom

  Det blev början på en två veckor lång sjukhusvistelse. Figo var riktigt illa däran och det var först efter drygt en vecka som hans tillstånd förbättrades.

  Läkarna hade då kunnat konstatera att han har en blodkärlsförträngning i vänster ben. Detta beror på så kallad APC-resistens som gör att blodets koagulationsförmåga ökar. Det gör att det bildas proppar som vandrar upp i lungorna.

  Han och Percy fick då också veta att de båda bär på den ärftliga genen för APC-resistens.

  Fredagen den 29 juli skrevs Figo ut från sjukhuset och fick komma hem igen.

  – Han hade tappat åtta kilo under sjukhusvistelsen och var bara skinn och ben, berättar hans mamma.

  Under hösten och vintern har Figo varit sjukskriven i väntan på en operation av blodkärlet i benet. I mitten av februari fick han glädjebeskedet att hans hjärta återhämtat sig och är helt friskt igen.

  – Jag kan träna fotboll på en lägre nivå men måste sluta när jag får ont i benet. Jag hoppas kunna gå utbildningen till brandman efter att jag opererats, säger han.

  – Det känns skönt att han nu är väl omhändertagen av sjukvården. De har koll på honom, säger hans pappa och kramar om sin son.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!