• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Elaine Eksvärd: Pappa tog min barndom ifrån mig

  Retorikexperten Elaine Eksvärds sjätte bok är också hennes viktigaste. Den handlar om hur hon som liten flicka utsattes för sexuella övergrepp. Förövaren var hennes egen pappa. Nu vill Elaine förhindra att andra barn råkar ut för samma sak som hon själv.

  Elaine Eksvärd: Pappa tog min barndom ifrån mig

  "Det var kanske inte så konstigt att jag valde att studera retorik, det vill säga konsten att tala, efter ett helt liv av påtvingad tystnad."

  Orden är hämtade ur Elaine Eksvärds nyligen utgivna uppväxtskildring Medan han lever. För de flesta är Elaine retorikexperten som i mellanåt dyker upp i tv-rutan för att analysera olika dignitärers tal eller tipsa om hur man kommunicerar bättre med sin omgivning.

  Fem böcker på retorikens område är hon författare till. Ämnet för hennes sjätte bok är betydligt svartare. Elaine berättar där om hur hon som barn var i händerna på en hänsynslös pedofil – en pedofil som det var omöjligt att skydda sig ifrån eftersom han var hennes egen pappa.

  – Det har varit hemskt jobbigt att skriva boken, men det kändes nödvändig att göra det. Tre barn i varje klass blir sexuellt utnyttjade av någon i sin omgivning. Jag vill med min bok få vuxna att öppna ögonen och bli bättre på att motverka pedofili, förklarar Elaine när vi träffas hemma hos henne.

  Bild 1286031

  Bilden, som också används till bokomslaget, togs av hennes pappa när hon var nio år.

  Några tunnelbanestationer söderut ligger Bredäng, där Elaine växte upp. Hennes brasilianska mamma, Dilza, kom 1976 till Sverige för att besöka sin syster som hade gift sig med en svensk. Hennes planer på att återvända till Brasilien ändrades abrupt då hon utanför ett diskotek i Gamla stan träffade den man som skulle komma att bli Elaines pappa.

  Under hans charmiga yta dolde sig en samvetslös person utan spärrar. När Elaine var två år fick hennes mamma nog och lämnade förhållandet. Varannan helg var hon dock tvungen att motvilligt överlämna sin dotter i sin exmakes vård. 

  Tog hem prostituerade

  Som så många andra föräldrar satte Elaines pappa sin dotter framför tv:n för att få sovmorgon på helgerna. Men videobandspelaren var varken laddad med Kalle Anka eller Musse Pigg. I stället valde han att visa sin tvååring porrfilmer. Det dåliga omdömet tog inte slut där. Med Elaine i bilen körde han till Malmskillnadsgatan och plockade upp prostituerade som han sedan tog med sig hem. 

  – Jag satt i den slitna tv-soffan och tittade på porrfilmer medan pappa hade sex i rummet intill. I dag önskar jag att jag hade lyft luren och slagit 90 000, men i stället var jag lojal med pappa. Vi växer ju upp i ett samhälle där man får lära sig att vuxna har rätt och att barn ska göra som de säger.

  Under helgbesöken hos pappan sov Elaine alltid i hans säng. Varje gång somnade hennes pappa med handen innanför hennes trosor. Så småningom började han smeka henne till sömns.

  Bild 1286032

  Elaine, här 15 månader, är uppvuxen i Bredäng. Varannan helg var mamman tvungen att överlämna sin dotter till exmaken.

  Något var fel

  Redan i småbarnsåren uppvisade Elaine tydliga tecken på att något var fel. Hon gnuggade sig ogenerat mot vuxna män, tog av sig kläderna på barnkalas och stoppade ner gosedjur i trosorna. Hennes mamma var den enda som tog tecknen på allvar, men trots moderns vädjanden vågade Elaine aldrig yppa något om vad hon varit med om.

  När hon som sexåring frågade sin bonuspappa om hon kunde få se en porrfilm larmades socialtjänsten, men efter påtryckningar från pappan nekade Elaine till att han skulle ha visat henne porrfilmer. Då familjen några år senare återigen satt samlad hos socialtjänsten kom ämnet upp på nytt. Den gången hade Elaine svårare att trassla sig ur frågorna. När hon till sist medgav att det fanns porrfilmer hemma hos pappan anklagade han henne för att ljuga och fantisera.

  – Det var inte första gången pappa ljög för att rädda sitt eget skinn. Ändå blev jag chockad över att han kastade mig i elden för att själv komma undan. Som tur var köpte socialsekreteraren varken hans eller mina lögner. Efter en utredning togs beslutet att pappa hädanefter bara skulle få träffa mig i sällskap av en kontaktman, förklarar Elaine.

  De sexuella övergreppen hade vid det laget upphört, i samband med att pappan flyttade till en större lägenhet när Elaine var tio år. Elaine spenderade mycket tid där av den enda anledningen att hon, till skillnad från hos sin mamma, hade ett eget rum där hon kunde låsa om sig. Friden blev dock kortvarig.

  Elaines pappa gifte om sig med en kvinna som hade svårt att acceptera Elaines närvaro. Pappan valde slutligen att ta sin frus parti. 16 år gammal blev Elaine utsparkad från hans bostad. Efter det blev deras relation än frostigare.

  Under en vistelse i London blev Elaine kristen. I tre år var hon dedikerad pingstvän och levde i celibat. Så småningom började den tillvaron kännas alltför begränsande. Över en natt gick Elaine från den ena ytterligheten till den andra och blev en sexuellt utlevande person som förförde män på löpande band.

  Bild 1286033

  – Han tog min barndom ifrån mig och förstörde stora delar av mitt vuxna liv, säger Elaine Eksvärd som aldrig mer vill träffa sin pappa Hon beskriver sina upplevelser i nya boken Medan han lever.

  Ville berätta

  – I efterhand kan jag förstå varför jag hamnade i dessa faser. En normal barndom är befriad från sex, men eftersom jag aldrig fick uppleva någon sådan period försökte jag kompensera mig själv för det när jag blev äldre. Senare uppkom behovet att få upptäcka sex på mina egna villkor. Å ena sidan var det välbehövligt att gå igenom de faserna, å andra sidan var det ett destruktivt beteende. Om jag hade börjat i terapi tidigare hade jag sluppit allt det där.

  Efter sin "sexuella fas" började Elaine i gruppterapi. Att öppet prata om skammen hon kände över det hon blivit utsatt för medförde att skamkänslorna efter hand avtog. Efter en terapisession bestämde hon sig för att konfrontera sin pappa, i förhoppning om att få en ursäkt från honom. Men inget medgivande kom över hans läppar. I stället anklagade han henne för att ha sjuka fantasier. Det fick Elaine att ta beslutet att berätta för sina släktingar om de sexuella övergreppen.

  Bild 1286034

  Fint klädd i vit blus till skolfotograferingen då Elaine var 9 år.

  Återsågs i rätten

  – Hela mammas släkt reagerade bra, de förstod att det jag sa var sant. Släkten på pappas sida var mer kluven till det jag berättade. Mina kusiner har reagerat sunt och tagit avstånd från min pappa. Men det tycks som att ju närmare man står pappa desto svårare har man att ta till sig det han har gjort mot mig. Under åren har jag fått påminna flera av hans släktingar om vad som har hänt. Det är makalöst att ett sådant allvarligt budskap bara kan rinna av en. I dag ser jag inte längre någon poäng med att ha kontakt med de som säger att de inte vet vad de ska tro.

  Elaines högt älskade farfar, Arne, hörde till dem som trodde på hennes ord. Under hennes uppväxt gjorde han allt för att axla den fadersroll som hans son så fatalt hade misslyckats med att leva upp till. Då han för fyra år sedan låg på sin dödsbädd träffades Elaine och hennes pappa för sista gången under normala omständigheter. När de ett par år senare återsågs var det i en rättssal. Elaine hade polisanmält sin pappa efter att han skickat henne en video med pornografiskt innehåll. Det hela slutade med att han dömdes till dagsböter för ofredande.

  – Det kändes viktigt att åtminstone en promille av allt han gjort mot mig nådde rättsväsendet, och att både han och jag fick en konkret bekräftelse på att hans handlande var felaktigt.  Efter rättegången har Elaine inte hört något från sin pappa.

  Bild 1286035

  Elaine Eksvärd är förutom författare en ofta anlitad retorikexpert i tv. Hon har anlitats inför riksdagsvalen 2010 och 2014, och skrivit sammanlagt fem böcker i ämnet retorik.

  Tog lång tid

  – Jag har blockerat hans nummer på min telefon. Det finns inte en chans att jag kommer att ha kontakt med honom igen. För hans egen skull vore det bra om han kom till insikt om att han har gjort fel, men ett förlåt kan aldrig ursäkta allt det som han har låtit mig utstå. Han tog min barndom ifrån mig och förstörde stora delar av mitt vuxna liv. I många år led jag av panikångest och självmordstankar till följd av det han utsatt mig för, och än i dag har jag tillitsproblem.

  Det tog lång tid för Elaine att frigöra sig från de utbredda fördomar som finns om dem som varit offer för pedofiler.

  – De första veckorna efter min son Matheos födelse vågade jag inte byta blöjor på honom, eftersom jag var livrädd för vilka känslor det skulle kunna väcka inom mig. Många drar slutsatsen att pedofilernas handlande beror på att de själva blivit sexuellt utnyttjade som barn, vilket fick mig att misstänkliggöra mig själv. Men med tiden har jag insett att det är en jättemärklig tes att alla som har blivit utsatta för sexuella övergrepp är dömda att bli pedofiler som vuxna.

  Elaine är fast besluten att göra allt som står i hennes makt för att skydda sina egna barn mot pedofiler.

  – Jag kommer att ha ögonen öppna och sätta upp solklara regler för vad som gäller där mina barn vistas. Det krossar mitt hjärta varje gång jag läser om barn som blivit sexuellt utnyttjade. De flesta vuxna är rädda för att lägga sig i och därmed riskera att någon blir felaktigt anklagad, men hellre det än att ett barn blir utsatt för det som jag blivit utsatt för. Barnens säkerhet måste alltid gå före vuxnas heder.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!