• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Och Sveriges goaste frisör blev...

  I nästan en månad pågick omröstningen om vem som skulle bli Sveriges goaste frisör. Tusentals röster kom in och när vi hade räknat alla fanns det en klar vinnare: Manuela Lampe i Viskan! Älskad för sin yrkeskunskap och sitt glada humör. Manuelas lycka är stor men själv hade hon en annan favorit bland finalisterna …

  Och Sveriges goaste frisör blev...

  Att Manuela Lampe har ett vinnande skratt, det vet alla hennes kunder i frisersalongen. Nu är hon dessutom vinnare i tävlingen "Sveriges goaste frisör" och får det glada beskedet i pausen mellan två kunder.

  – Nej, är det sant! Nu börjar jag grina! Det här var ju helt otroligt! hojtar hon med känsla i rösten.

  – Nu grinar jag ännu mer. Jag kommer till att grina hela helgen. Fast det är bara positivt! Vilken dag det blev!

  Bild 1288777

  Hon klippte håret på sina dockor som barn, virvelvinden som numera fyller lilla Viskan i Medelpad med vackra frisyrer och glada skratt. 53-åriga Manuela växte upp i Köln-Bonnområdet i Tyskland, började sin lärlingsutbildning till frisör som 15-åring och fick gesällbrevet efter tre år. Men hon har också hunnit med att studera företagsekonomi och arbeta tio år i affärsvärden. 2009 flyttade Manuela till Sverige.

  En dag utan skratt är en bortkastad dag, är Manuelas motto. Det är nu tre år sedan hon öppnade Salong Hårmoni i Långhuset, vid kanten av älven Ljungan, med en fantastisk vy över landskapet.

  Långhuset var vattenskadat, hade inget golv och ingen el när arbetet började. Men med vänner från Tyskland och särbon Hans-Göran drog jobbet igång. Salongen har blivit en gemytlig mittpunkt för Viskans hundratalet invånare. Men även mer långväga resande kommer för att få håret fixat av Manuela.

   

  Lassgård ett fan
  Många nomineringsbrev berättade om Manuelas glädje och yrkesskicklighet. Redan då hon utsågs till en av de fem finalisterna kände hon att det var en seger. Nu får hon, förutom äran, en check på 50 000 skattade kronor.

  – Det är till syvende och sist inte pengarna det handlar om. Jag var redan en vinnare för att jag kom med bland de fem. Det är uppskattning så det räcker långt, säger hon.

  – Men det är klart, när man är med i spelet är det fantastiskt att vinna första pris. Nej, nu börjar jag grina igen...

  För ett par år sedan blev Långhuset inspelningsplats för filmen Miraklet i Viskan. Manuela hjälpte skådespelarna med hårvård och hade sitt namn med på eftertexterna. Då hon fick reda på sin finalplats sms:ade hon nyheten till Rolf Lassgård som medverkat. Han gratulerade omedelbart Manuela.

  Under hösten kom han förbi Salong Hårmoni, på sin väg till Östersund. Rolf Lassgård berättade då att han röstat på Manuela och att det var självklart att hon var Sveriges goaste frisör

  – Jag är väldigt glad för hans stöd, liksom jag är glad för alla röster som jag fått. Tack alla, som velat se mig som vinnare!

  Själv har Manuela faktiskt också röstat. Det har känts bra att heja på en kollega.

  – Jag la min röst på kandidat 5, Mona Eskengren med dragspelet. Hon är speciell som fortfarande arbetar, all respekt till henne. Alla var värdiga vinnare men för mig stack Mona ut.

   

  Svensk medborgare
  Manuela har känt engagemanget från Viskanborna, uppskattat värmen och de goda förhoppningarna.

  – Folk har kommit fram och sagt: "Jag har röstat på dig! Min pappa har röstat på dig! Vi har också röstat!" Det går knappt att beskriva hur bra det känns.

  Medan omröstningen pågått har Manuela fått tusen och en frågor av sina kunder och andra i byn. Hur går det? Har du hört något? Något nytt?

  – På slutet blev det trots allt lite mycket. Jag tänkte att nu är det sista dagen att rösta, sen tar det slut. Jag fick vara med i tidningen och det var spännande. Nu är det över, ler hon.

  – Sen tar det inte alls slut, för du ringer och säger att jag vunnit. Nu fortsätter det.

  Bild 1288778

  Särbon Hans-Göran är väldigt stolt över sin Manuela, som av Hemmets Journals läsare valts till Sveriges goaste frisör.

  Om Manuela vann första pris lovade hon bjuda sina fina kunder på kalas.

  – Kalas ska det bli! Vi ska ha roligt. De ska få äta kolbullar och dricka glögg. Både tysk och svensk glögg. Resten av pengarna sätter jag in på skattekontot. Det känns tryggt för mig att ha pengarna där.Bild 1288779

  Om Manuela vann första pris lovade hon bjuda sina fina kunder på kalas. Och kalas ska det bli!

  Det som fängslade Manuela mest med Sverige i början, var att hon kunde gå en lång promenad i skogen utan att träffa en människa. Det hade hon aldrig upplevt i Tyskland. Kärleken till det nya hemlandet är stor.

  – För två veckor sedan blev jag svensk medborgare, ler hon och rösten blir tjock.

  – Nu känns det speciellt i mitt hjärta, att kunna säga att jag är Sveriges goaste frisör.

   

   

  Minns du alla vinnare?

  Manuela Lampe är den sjätte vinnaren av Hemmets Journals Stora Pris som i år alltså delades ut till Sveriges goaste frisör. Tidigare har vi belönat fem andra yrkeskategorier som sällan får uppmärksamhet i media.

  Sveriges bästa kassörska, 2010

  Bild 1288780

  Marianne Niklasson, Kristinehamn

   

  Sveriges bästa städare, 2011

  Bild 1288781

  Nadia Destici, Göteborg

   

  En ängel i hemtjänsten, 2012

  Bild 1288782

  Annika Jörgensen, Höllviken

   

  Sveriges bästa brevbärare, 2013

  Bild 1288783

  Susanne Lodin, Kramfors

   

  Sveriges bästa busschaufför, 2014

  Bild 1288784

  Micke Nyström, Åhus

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!